FOTO Povestea familiei care a construit în anul 1946 cel mai modern stadion din România, după modelul arenei Arsenal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Mişcarea Arădeană încearcă din răsputeri să aducă în atenţia arădenilor faptele realizate de cei care în trecut au fost stâlpii societăţii.

Astfel, a fost dedicată o seară uneia dintre personalităţile marcante ale industriei, sportului şi comunităţii arădene, baronul Francisc Neuman de Vegvar. Baronul Francisc Neuman de Vegvar (1910-1997), este descendent al „Fraţilor Neuman“, părinţii fondatori ai industriei arădene.

Contribuţia semnificativă la viaţa economică şi socială a oraşului a fost recompensată, familiei Neuman fiindu-i oferit titlul de înaltă nobleţe (14 martie 1903) şi mai apoi, titlul de baron (octombrie 1913) de către însuşi împăratul Franz Jozsef. În anul 1946 familia construieşte cel mai modern stadion din România, după modelul stadionului lui Arsenal, cu gazon englezesc adus cu avionul personal. 

La întâlnirea organizată de către Mişcarea Arădeană, la Sinagoga Neologă au participat zeci de persoane. Marea surpriză a serii a fost prezenţa la eveniment a însuşi nepotului baronului Neuman, baronul Charles Neuman de Vegvar. Despre familia Neuman au vorbit şi istoricii Peter Puskel şi Buda Bujor.

Cine este baronul Francisc Neuman de Vegvar

Baronul Francisc Neuman de Vegvar (1910-1997), este descendent al „Fraţilor Neuman“, părinţii fondatori ai industriei arădene. Fraţii Neuman: Eduard Neuman (1828–1900 Bad Ischl, Austria); Adolf Neuman (1836–1917 Viena, Austria); Daniel Neuman (1837–1928 Arad) s-au stabilit în Arad la sfârşitul deceniului al patrulea al secolului al XIX-lea din Buzinka, regiunea Košice, Slovacia, câştigându-şi traiul ca şi comercianţi ambulanţi de pene de gâscă.

După 1848, Fraţii Neuman au pus bazele unei mici fabrici de spirt în cartierul Gai, fabrica pe care o cunoaştem noi azi fiind construită mai târziu (1851). Extinderea afacerilor cu spirtoase, drojdie, apoi făină (din 1892) s-a datorat şi importanţei pe care au acordat-o pregătirii profesionale, băieţii familiei Neumann făcându-şi studiile la Universitatea din Viena. În 1909, Fraţii Neuman înfiinţează şi devin acţionari majoritari ai ITA - fabrica de ţesături din bumbac.

Veniturile consistente de pe urma afacerilor din industria băuturilor şi a morăritului le-au permis să construiască în 1891 pe Corso o casă de raport - un palat impozant cu două etaje şi o sală de bal, cunoscut azi sub numele de "Palatul Neuman", realizată după planurile arh. Emil Tabacovics.

Contribuţia semnificativă la viaţa economică şi socială a oraşului a fost recompensată, familiei Neuman fiindu-i oferit titlul de înaltă nobleţe (14 martie 1903) şi mai apoi, titlul de baron (octombrie 1913) de către însuşi împăratul Franz Jozsef.

În anii '30, cel mai în vârstă dintre cei urmaşii Fraţilor Neuman, Carol, a emigrat în Statele Unite, iar Alfred a rămas la Arad, având trei copii: Eduard, Francisc si Maria. Eduard conducea fabrica de spirt, iar Francisc fabrica textilă.

Cel mai cunoscut membru al familiei Neuman a fost Francisc. Născut în Arad în 1910, Francisc şi-a urmat studiile la Liceul Maghiar Romano-Catolic din Arad. Unchiul său, Carol (fondatorul ITA), l-a trimis pentru studii în Anglia, la Manchester, pentru a se pregăti ca inginer în industria textilă. Înapoiat în ţară, a lucrat ca ucenic pentru o perioadă de câţiva ani, cot la cot cu cei mai buni meşteri din filatură şi ţesătorie. Numai după acest stagiu unchiul lui Carol i-a încredinţat conducerea fabricii. Fabrica ajunge în scurt timp cea mai renumită uzină de textile în prelucrarea bumbacului.

Întreaga avere a familiei Neuman este confiscată şi naţionalizată în 1948, iar Francisc este obligat să părăsească ţara. În 1952, după un periplu prin Europa, emigrează în SUA, în New York, apoi în Florida unde a murit în 1997, la vârsta de 86 de ani. A lăsat în urma sa doi urmaşi: un fiu, Andrew şi o fiică, Mary-Louise.

Cel mai modern stadion din România

În anul 1945 a înfiinţat asociaţia sportivă ITA. Un an mai târziu construieşte cel mai modern stadion din România, după modelul stadionului lui Arsenal, cu gazon englezesc adus cu avionul personal.
 

Stadionul Francisc Neuman (UTA) este o arenă sportivă din oraşul Arad, construită începând cu anul 1940 şi inaugurată pe 1 septembrie 1946 cu ocazia meciului UTA Arad - Ciocanul (1-0). La acea vreme fiind considerat cel mai frumos stadion din ţară.

Baronul Francisc Neuman a fost un mare admirator al formaţiei Arsenal FC. Astfel, a încercat să construiască un mic Highbury la Arad, importând atât forma stadionului londonez de atunci, cât şi culorile „tunarilor” . Se spune că şi iarba a fost adusă din Anglia.

Cu timpul s-au făcut destule modificări estetice, care au mai schimbat faţa arenei. Totul culminând cu vara anului 2006, când, pentru a obţine licenţa de disputare a meciurilor pentru Liga I, stadionul a suferit cele mai mari modificări de cosmetizare şi reparaţii din 1946 până astăzi. Municipalitatea a investit mai mult de 700.000 euro pentru dotarea stadionului cu scaune, repararea structurii de rezistenţă a tribunelor, vestiare noi, cameră test antidoping, cameră de prim ajutor, tunel de intrare a echipelor, sector VIP, o nouă instalaţie de sonorizare, sector media ultramodern, tabelă electronică modernă, instalaţie de nocturnă de 1400 de lucşi şi altele.

De asemenea, municipalitatea are în plan modernizarea stadionului.  După finalizare arena ultramodernă va avea 12 584 de locuri.

Vă mai recomandăm: VIDEO A fost semnat contractul pentru modernizarea stadionului UTA. Valoarea investiţiei este de peste 32 de milioane lei

VIDEO Stadionul UTA se va transforma într-o arenă ultramodernă

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite