Secretele unei tocăniţe cu cârnaţi făcute impecabil. Greşelile comune care trebuie evitate de către bucătarii pasionaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tocăniţa cu cârnaţi este o mâncare delicioasă, apreciată de majoritatea românilor. Bucătarul arădean Adrian Pop ne prezintă o reţetă clasică, dar şi câteva mici secrete folosite la prepararea tocăniţei.

Variantele de a prepara tocăniţa cu cârnaţi sunt multiple, însă reţeta de bază nu a suferit modificări în timp. Diferenţele sunt date fie de iuţimea cârnaţilor folosiţi, fie de întrebuinţarea sau nu a unor condimente.

„Prepararea unei tocăniţe cu cârnaţi nu este un lucru foarte greu. Sunt doar câţiva paşi care trebuie urmaţi, iar reţeta este una simplă. Se prepară în cel mult o oră. Există şi anumite greşeli care fac tocăniţa mai amară sau îi dau un gust nespecific, iar asemenea erori trebuie evitate”, spune bucătarul arădean.

Pentru a prepara cinci porţii de tocăniţă de cartofi cu cârnaţ avem nevoie de un kilogram de cartofi, două fire de cârnaţi, trei roşii mari, un ardei roşu, două cepe medii, o legătură de pătrunjel, ulei, sare, piper, boia şi o foaie de dafin.

„Prima dată tăiem ceapa mărunt şi o punem la călit în puţin ulei. Adăugăm ardeiul roşu tăiat cubuleţe şi lăsăm câteva minute să se pătrundă. Apoi adăugăm cartofii tăiaţi cubuleţe. Învârtim de câteva ori şi adăugăm roşiile decojite şi tăiate cubuleţe. Punem şi cârnaţii tăiaţi rotiţe sau bucăţi mai mare, echivalene unei porţii. Apoi completăm cu apă călduţă până la nivelul compoziţiei din oală. Adăugăm sare, piper şi o foaie de dafin. Lăsăm la fiert 35 de minute la foc mic, iar cu zece minute înainte de a  stinge focul adăugăm boia de ardei dulce, sau iute, în funcţie de preferinţe. Când stingem focul adăugăm pătrunjel tocat mărunt. Se serveşte cu murături asortate sau cu salată de varză”, explică bucătarul Adrian Pop, reţeta.

Acesta mai spune că unele persoane folosesc şi alte condimente cum ar fi chimenul sau corinadrul, însă ficare face tocăniţa după propriile preferinţe.

Adrian vorbeşte şi despre unele greşeli care trebuie evitate atunci când facem tocăniţă de cartofi.

„Se fac unele greşeli atunci când preparăm această reţetă. Trebuie să fim atenţi să nu folosim foarte mult ulei atunci când punem ceapa la călit, întrucât şi cârnaţii vor lăsa grăsime. Riscăm să facem tocăniţa prea grasă, şi acest lucru nu este de dorit. O altă greşeală frecventă este adăugarea prafului de boia în timpul prăjirii legumelor, iar acest lucru poate duce la arderea acesteia şi imprimarea unui gust amar mâncării. De asemenea este important să gustăm sosul format. Este posibil ca roşiile să lase un gust acrişor, iar acest lucru se corectează prin adăugarea unei jumătăţi de linguriţă de zahăr. În acest fel, aciditatea va fi corectată”, ne mai spune bucătarul arădean.

Vă mai recomandăm:

Gusturile minunate de pe vremea bunicii. Reţeta savuroasei topale de pui cu ciuperci

Reţetă simplă pentru conservarea roşiilor

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite