Infecţiile din cavitatea bucală, în legătură strânsă cu afecţiunile cardiace şi cu multe alte boli grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există o strânsă corelare între infecţiile din cavitatea bucală şi bolile de inimă, sistem vascular, boli gastrice, inclusiv cancerul. Cele mai frecvente sunt parodontoza şi infecţiile dentare.

Sunt situaţii în care boala parodontală în stadii avansate cu episoade repetate de suprainfectare poate să ne pună viaţa în pericol.

"Pacienţii diagnosticaţi cu endocardită bacteriană şi parodontoză sunt expuşi riscului de a dezvolta afecţiuni cardio-vasculare. Endocardita bacteriană este o infecţie a endocardului (stratul interior al inimii din care se formează valvele) şi a valvelor cardiace cauzată de afecţiuni şi bacterii. Din aceste motive, pacienţii ce prezintă astfel de afecţiuni trebuie să se monitorizeze în această direcţie. Din păcate statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii prezintă bolile cardio-vasculare în topul afecţiunilor cu cea mai mare rată a mortalităţii. Pacienţii cu risc de a dezvolta endocardită sunt nevoiţi să cunoască etiologia bolii parodontale, componenta principală fiind cea microbiană şi mecanismul de diseminare a microorganismelor din focarul de infecţie din cavitatea bucală către cord", spune medical arădean Dan Merişca.

Acesta afirmă că parodontoza este afecţiunea cu cel mai mare risc. "Boala se instalează în timp, deci vorbim de o boală cronică. Are suprafaţa extinsă de contaminare, iar la nivel gingival, papilar, avem o circulaţie sangvină de tip terminal. Toate condiţiile sunt de transmitere a microbilor către circulaţia sistemică, iar de aici în tot corpul. Un alt organ afectat de infecţiile din caviitatea bucală este stomacul. Toate secreţiile din cavitatea bucală prin traiectul intestinal ajung în stomac şi uneori îşi continuă parcursul pe întreg traiectul intestinal provocând o imensitate de leziuni. De exemplu abcesul din cavitatea bucală (rezultatul unei carii neglijate) este considerat urgenţă medicală. Bacteriile din astfel de abcese pot trece-n circulaţia sangvina (baceriemie), iar în situaţii grave pot da septicemie", mai explică Dan Merişca.

Pentru unii cardiaci, bacteriile din cavitatea bucală pot provoca miocardite (infecţii ale muşchiului inimii) împreună cu ednocardite. Complicaţii pot da şi infecţiile rădăcinilor premolarilor superiori, care suprainfectate pot da sinuzită maxilară acută, manifestată prin secreţie nazală purulentă urât mirositoare.

"De altfel, bacteriile ajunse-n sânge mai pot afecta organe precum rinichii sau articulaţiile, iar un studiu recent a speriat lumea medicală: gingivita şi infecţiile date de cariile dentare netratate favorizează riscul apariţiei cancerului agresiv (cel cu evoluie galopantă). Gravidele sau doamnele ce-şi doresc acest statut sunt sfătuite să-şi verifice situaţia stării de sănătate orală înaintea apariţiei sarcinii pentru a evita apariţia gangrenelor pulpare, suprainfectarea lor poate provoca avortul spontan. Şi cei micuţi trebuie să acorde atenţie deosebită igienei orale pentru a evita ca infecţiile microbiene să atace mugurii dinţilor permanenţi. Este mult mai înţelept şi mai economic să prevenim toate aceste neplăceri printr-o vizită prietenoasă în cabinetul medicului", conchide medicul stomatolog Dan Merişca.

Vă mai recomandăm:

15 mituri şi adevăruri despre carii – explicate de stomatolog

Cariile, declanşate şi printr-un sărut

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite