FOTO Un electronist a ajuns să deţină singura crescătorie de somn african din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat din judeţul Arad care a lucrat 25 de ani ca electronist la Aeroport, apoi s-a ocupat de transporturi, a ajuns în final să-şi transforme pasiunea pentru pescuit într-o afacere.

El are acum singura crescătorie din ţară de somn african, crescătorie amenajată în fosta Fabrică de Cânepă din Iratoşu. Este vorba despre Ioan Crişan care  are la ora actuală 22 de bazine, din care 15 sunt pline cu somni de diferite dimensiuni, de la 250 g la 15 kg. Ioan Crişan spune că a făcut investiţii şi a modernizat şi automatizat ferma. În acest moment este în stadiu de finalizare o unitate de procesare primară a peştelui.

Animalele vii nu sunt ca şuruburile

Somnul african este crescut însă în condiţii speciale, în bazine cu apă termală. „După ce am achiziţionat activul fostei fabrici, care avea şi o parte dintre bazine am aflat întâmplător de această specie de peşte şi am vizitat o fermă din România care producea la acea oră somn african. Am văzut un potenţial extraordinar în această afacere şi am început să investesc puţin câte puţin până am ajuns la ferma de astăzi care are în stoc 100 de tone de peşte de diferite dimensiuni.

Putem produce la comandă de la puiet, până la peşte de 15-20 de kilograme orice cantitate. Bineînţeles că nu de azi pe mâine. Animalele vii nu sunt ca şuruburile care se fac de azi pe mâine”, a afirmat Ioan Crişan. În ceea ce priveşte reproducerea, arădeanul spune că va încearca să facă doar reproducere artificială pentru alte specii, începând din primăvara anului viitor.

„Avem şi staţie de reproducere artificială, puietul fiind produs în ferma proprie. Am cumpărat tehnologia în sistem recirculant şi know how din Olanda, ţară în care am făcut şi cursuri practice pentru reproducerea peştilor. Am 22 de bazine cu dimensiunile 7,5 x 3,5 x 2  pentru creştere. Mai avem 16 bazine de dimensiunea 11 x 11 x 1 în care am în acest moment crap (puiet şi material genetic). Mai există în staţia de reproducere artificială şi puiet”, spune Crişan. Despre somnul african, arădeanul mărturiseşte că are o carne deosebită care se pretează a fi pregătită ca cea de vită, porc sau orice specie de animal de uscat.

În momentul de faţă firma arădenaului asigură livrare la domiciliu în diferite variante la preţul de 16 lei/kg cu TVA în viu (eviscerat, filetat sau rondele). Livrare din fermă la 14 lei / kg sau livrări en-gros la preţuri mult mai mici în funcţie da cantităţi.

„Avem în acest moment un portofoliu de clienţi, dar din păcate sunt situaţi doar în zona de vest. Doar în timpul verii am făcut livrări şi în alte zone ale ţării. Suntem deschişi şi aşteptâm orice comandă din orice parte a ţării. Avem capacităţi de transport pentru orice cantitate. Viu, pe gheaţă sau procesat, iar peştele poate fi livrat la orice calibru (greutate)”, precizează Ioan Crişan, patronul firmei Crimatex.

A început afacerea cu cinci mii de somni africani

Acesta a început afacerea cu somn la data de 1 decembrie 2007. A avut  5000 de bucăţi de somn de câte 50 de grame.

„Licenţa de acvacultură am obţinut-o abia în noiembrie 2008. De atunci am făcut investiţii şi am modernizat şi automatizat ferma. În acest moment suntem în stadiu de finalizare a unei unităţi de procesare primară a peştelui din ferma proprie şi nu numai, care sper să înceapă activitatea luna viitoare. Pentru arădean ziua de lucru începe la ora 7,30 şi se termină dupa orele 18-19. Ioan Crişan are 59 ani. Ca şi pasiuni arădeanul are sportul şi spune că îi place să meargă la o partidă de pescuit sportiv. Această pasiune l-a determinat să şi administreze o baltă unde arădenii pot merge la pescuit.

Ca orice om de afaceri are şi câteva nemulţumiri. „Românii sunt circumspecţi la nou şi mai repede cumpără somon la preţ dublu sau triplu decât peşte crescut la noi în ţară. Sau mai rău peşte oceanic congelat şi decongelat. Peştele de acvacultură trebuie hrănit şi implică costuri mult mai mari decât cel pescuit şi congelat pe vase. Peştele oceanic nu este încărcat de costuri de mediu, apă, bazine, energie, muncitori. Peştii sunt crescuţi în regim controlat şi încercăm să fie crescuţi într-un mediu cât mai puţin stresant”, mai spune Crişan.

Arădeanul a început afacerea cu un împrumut de la bancă şi prieteni, în total de 260 de mii de euro. Bani cu care a cumpărat 50 de hectare de teren, utilaje şi peşte. Doar pe un singur utilaj acesta a cheltuit trei mii de euro.

Fabrica de cânepă din Iratoşu, unde acum se află crescătoria de somni africani, s-a deschis în anul 1930, devenind în timp una dintre cele mai renumite din ţară. Se semănau cam 600 de hectare de cânepă, prin contractare cu satele din jur, Iratoşu, Turnu şi Dorobanţi.

Topirea se făcea în bazine speciale, prevăzute cu macarale care ridicau cânepa. Pentru că apa era rece, cânepa ramânea cam două luni în bazine.

În 1978, a fost forat un puţ de apă termală, care introdusă în bazine a scurtat operaţia de topire la doar câteva zile. De aceste puţuri se foloseşte şi Ioan Crişan în creşterea somnilor africani.

Vă mai recomandăm: Cum să-ţi faci crescătorie de peşti cu bani de la UE

Constanţa: Singura crescătorie de sturioni din Tulcea

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite