Un poliţist din Aiud a luat 250 lei mită pentru a nu amenda un şofer. Urmarea: un flagrant, un proces şi o condamnare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Un poliţist din Aiud, fost angajat al serviciului rutier, şi-a primit pedeapsa finală pentru fapte de corupţie. Daniel Fănel Copil a fost judecat din ianuarie 2014, după ce a luat bani de la un şofer pentru a nu întocmi un proces verbal de contravenţie.

Poliţistul din Aiud a fost prins de procurori şi poliţişti DGA luând mită suma de 250 de lei de la un şofer pentru a nu-i suspenda permisul de conducere. Conducătorul auto a fost surprins de poliţişti pe radar conducând cu viteză mare, fără centură de siguranţă, iar, potrivit legislaţiei, ar fi urmat să i se suspende permisul auto, întrucât acumulase deja 11 puncte de penalizare. 

Agentul i-ar fi cerut şoferului suma de 250 de lei pentru a nu-i întocmi procesul verbal de contravenţie şi a nu-i suspenda permisul de conducere. Procurorii şi ofiţerii DGA au organizat flagrantul şi l-au prins pe poliţist cu banii marcaţi asupra lui. Pentru această faptă, agentul de poliţie a fost condamnat definitiv la pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pe o perioadă de 5 ani. Sentinţa a fost pronunţată la Curtea de Apel Alba Iulia în 26 mai 2015.

“Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba împreună cu ofiţerii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) – Serviciului Judeţean Anticorupţie (SJA) Alba au prins în flagrant un agent de poliţie din cadrul IPJ Alba – Poliţia municipiului Aiud, Compartimentului de Poliţie Rutieră în timp ce primea suma de 250 lei de la un investigator sub acoperire autorizat în cauză, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, respectiv pentru a nu-l sancţiona contravenţional şi a nu dispune suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

Cauza a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba ca urmare a sesizării din oficiu cu privire la faptul că, la data de 30.01.2013, agentul de poliţie a mai solicitat şi primit suma de 150 lei de la un lucrător din cadrul DGA cu ocazia efectuării unui test de integritate, în acelaşi scop de a nu dispune măsurile legale cu ocazia constatării abaterilor contravenţionale săvârşite. Cu ocazia constatării infracţiunii flagrante şi a cercetărilor efectuate ulterior, a fost găsită suma primită de agentul de poliţie şi au fost ridicate mai multe procese verbale întocmite de acesta în perioada 2010-2013, care aveau menţiunea anulat sau care nu au fost predate persoanelor contraveniente (toate cele trei exemplare), urmând a se efectua verificări cu privire la modul de implementare şi trimiterea lor în debit. La data de 27.09.2013 a fost dispusă începerea urmăririi penale faţă de agentul de poliţie sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită”.

Admite apelul declarat de inculpatul C. D. F. împotriva sentinţei penale nr. 11/26.01.2015 pronunţată de Tribunalul Alba în dosar nr. 6305/107/2013. Desfiinţează sentinţa penală atacată sub aspectul modului de soluţionare a laturii penale şi rejudecând cauza: Admite cererea de schimbare a încadrării juridice din infracţiunea de luare de mită în formă continuată în infracţiunea de luare de mită. Stabileşte faptul că lege penală mai favorabilă este C.pen. anterior. În baza art. 396 alin.1 şi 2 C.pr.pen. condamnă inculpatul C. D. F. la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de luare de mită. Suspendă condiţionat executarea pedepsei pe o perioadă de 5 ani, ce constituie termen de încercare pentru condamnat şi care se compune din cuantumul pedepsei închisorii aplicate, la care se adaugă un interval de timp de 2 ani. Atrage atenţie inculpatului asupra nerespectării dispoziţiilor art. 83 C.pen. anterior. Menţine dispoziţia referitoare la confiscare şi celelalte dispoziţii din sentinţa penală atacată în măsura în care nu contravin prezentei decizii penale. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Suma de 75 lei reprezentând onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru apelant va fi avansată din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă. 

Prima sentinţă în dosarul jafului armat de la o casă de schimb din Alba Iulia. Autorul a scăpat cu o pedeapsă mică

 

Patru tineri au jefuit o sală de jocuri din Alba Iulia. După trei luni au primit sentinţa care îi trimite după gratii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite