Poliţist din Aiud condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie
0Un poliţist din Aiud a primit la Tribunalul Alba pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru fapte de corupţie. Copil Daniel Fănel este judecat pentru că a primit o sumă de bani de la un şofer, care încălcase regulile de circulaţie şi trebuia să îi fie suspendat permisul de conducere.
Decizia Tribunalului Alba de condamnare la pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a fost pronunţată luni, 26 ianuarie 2014. Copil Daniel Fănel a fost trimis în judecată în decembrie 2013. Decizia Tribunalului poate fi conetestată la Curtea de Apel Alba Iulia.
Poliţistul din Aiud a fost surprins de procurori luând mită suma de 250 de lei de la un şofer pentru a nu-i suspenda permisul de conducere. La sfârşitul lunii septembrie 2013, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie au prins în flagrant un poliţist din Aiud, judeţul Alba, în timp ce primea mită pentru a nu întocmi un proces verbal de contravenţie unui şofer. Conducătorul auto a fost surprins de poliţişti pe radar conducând cu viteză mare, fără centură de siguranţă, iar, potrivit legislaţiei, ar fi urmat să i se suspende permisul auto, întrucât acumulase deja 11 puncte de penalizare. Agentul i-ar fi cerut şoferului suma de 250 de lei pentru a nu-i întocmi procesul verbal de contravenţie şi a nu-i suspenda permisul de conducere. Procurorii şi ofiţerii DGA au organizat flagrantul şi l-au prins pe poliţist cu banii marcaţi asupra lui.
Comuncatul DGA de la momentul realizării flagrantului:
”Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba împreună cu ofiţerii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) – Serviciului Judeţean Anticorupţie (SJA) Alba au prins în flagrant un agent de poliţie din cadrul IPJ Alba – Poliţia municipiului Aiud, Compartimentului de Poliţie Rutieră în timp ce primea suma de 250 lei de la un investigator sub acoperire autorizat în cauză, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, respectiv pentru a nu-l sancţiona contravenţional şi a nu dispune suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Cauza a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba ca urmare a sesizării din oficiu cu privire la faptul că, la data de 30.01.2013, agentul de poliţie a mai solicitat şi primit suma de 150 lei de la un lucrător din cadrul DGA cu ocazia efectuării unui test de integritate, în acelaşi scop de a nu dispune măsurile legale cu ocazia constatării abaterilor contravenţionale săvârşite.
Cu ocazia constatării infracţiunii flagrante şi a cercetărilor efectuate ulterior, a fost găsită suma primită de agentul de poliţie şi au fost ridicate mai multe procese verbale întocmite de acesta în perioada 2010-2013, care aveau menţiunea anulat sau care nu au fost predate persoanelor contraveniente (toate cele trei exemplare), urmând a se efectua verificări cu privire la modul de implementare şi trimiterea lor în debit. La data de 27.09.2013 a fost dispusă începerea urmăririi penale faţă de agentul de poliţie sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită prev. de art. 254 alin. 1 Cod Penal rap. la art. 6 şi 7 alin. 1 din Legea 78/2000, fiind dispusă cercetarea învinuitului în stare de libertate”.