„Transalpina de Mamut“, una dintre cele mai frumoase şi pitoreşti piste de biciclete din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre clee mai frumoase şi pitoreşti piste de biciclete din România a fost deschisă la Alba Iulia. Denumită de pasionaţii acestui sport „Transalpina de Mamut“, pista măsoară peste 5 kilometri şi a fost amenjată printr-o pădure de pe dealul din zona de nord-vest a oraşului. În campania „125 de locuri pentru care iubim România“, vă propunem o plimbare pe „transalpina bicicliştilor“.

La doar câţiva kilometri de centrul oraşului Alba Iulia, pe Dealul Mamut, mai sus de zona Valea Popii, pista de biciclete măsoară 5,4 kilometri şi leagă, prin pădure, două dintre cartierele oraşului: Miceşti şi Pâclişa. Această pistă are o lăţime de 3 metri şi este însoţită de o alee pietonală lată de 2 metri, pe care cei dornici de promenade pot să se plimbe în voie şi să admire priveliştea. Pe lângă zona pietonală şi pista de biciclete, mai există şi o bandă asfaltată, destinată circulaţiei cu autoturismul, însă aceasta doar pe o lungime de aproape 1 km, de la intrare şi până la parcarea zonei de agrement. 

Dificultatea pistei este una de nivel mediu: traseu de urcare pe aproximativ 2 kilometri şi coborâre pe 3,5 kilometri. Valoarea totală a acestui proiect este de aproximativ 11 milioane de lei, din care 5 milioane de lei provin din finanţări europene accesate de Primăria Alba Iulia, iar restul din suma totală a fost asigurată din bugetul administraţiei locale. Numită de ciclişti “Transalpina de Mamut”, datorită tronsoanelor de urcare şi coborâre şi senzaţiilor de “altitudine” în zonă, pista de biciclete este semnalizată corespunzător şi are pe margine, la distanţe de 100 de metri, bănci de relaxare şi coşuri de gunoi. În timpul nopţii, beneficiază şi de sistem de iluminat. Realizarea pistei de biciclete a fost posibilă ca urmare a unei finanţări europene obţinută de Primăria Alba Iulia. 

Valoarea totală a proiectului se ridică la aproape 11 milioane de lei, din care circa 5 milioane de lei provin din fonduri europene, iar restul sunt asiguraţi de administraţia locală. În viitorul apropiat va fi modernizat şi drumul ce face legătura cu zona respectivă, astfel încât accesul să fie mai uşor. Investiţia are şi o puternică componentă recreativă. A fost amenjat un spaţiu unde va exista un restaurant şi un punct de închiriere a bicicletelor. De asemenea, există spaţii de joacă pentru copii şi facilităţi pentru ca cei care merg în zonă să poată să gătească un grătar. Spaţiul va deveni funcţional în totalitate în momentul în care administraţia locală va găsi un antreprenor care să închirieze şi să deruleze activităţi comerciale. Pista de pe Mamut se adaugă celei amenajate în şanţurile Cetăţii Alba Iulia, cu o lungime de circa 6 km. Alba Iulia a devenit, astfel, unul dintre oraşele cele mai prietenoase cu bicicliştii din România.

Traseul pistei de biciclete prin pădure

biciclete alba iulia

Minunile din Parcul Dendrologic

Pe lângă amenajarea pistelor, proiectul mai are o componentă ce se referă la Parcul Dendrologic din zona Valea Popii. Spaţiul a fost deschis pentru public în urmă cu două luni şi reprezintă una dintre cele mai frumoase zone de acet gen din Transilvania. Parcul Dendrologic „Dr. Ion Vlad” din Alba Iulia este o minune peisagistică a Transilvaniei, fiind primul parc de acest fel construit direct în pădure, pe un deal. Rezultatul este un stil peisajer liber care te încântă de le primul pas dincolo de poarta de la intrare. Parcul adăposteşte peste specii din toate colţurile lumii şi un mare număr de păsări, în special insectivore, care şi-au găsit adăpost în acest colţ de rai. O excursie de o zi sau două la Alba Iulia nu poate exclude o vizită la parcul dendrologic, aflat la numai câţiva kilometri.

Accesul este foarte uşor: din drumul naţional care duce spre Zlatna, se face stânga înainte de Miceşti, pe Strada Varese, apoi dreapta pe Strada Nazareth Ilit şi apoi din nou stânga, pe Strada Valea Popii, până la parc. În faţă există o parcare gratuită încăpătoare. Drumul poate fi parcurs şi pe jos în mai puţin de o oră, sau cu bicicleta, urmând aceleaşi indicaţii. Indiferent cum ar călători cineva spre ”minunea” din Valea Popii, recompensa este aceeaşi: 21 de hectare de pădure frumoasă, cu alei de promenadă printre specii rare de plante şi cu locuri de odihnă de unde nu îţi vine să mai pleci.

Parcului Dendrologic „Dr. Ioan Vlad“ a fost înfiinţat în anul 2001 de silvicultorul Nicolae Pătrânjan (71 ani). „Este o pasiune mai veche, în familia mea sunt mai mulţi silvicultori. Am avut şi norocul să am şi o profesoară de biologie foarte bună. Mai apoi la facultate m-am înscris încă din primul an la cercul ştiinţific de dendrologie care se ocupa de botanica speciilor lemnoase“, a spus silvicultorul.

Legendele Mamutului

Dealul Mamut, unde au fost amenjate aceste facilităţi, este menţionat pentru prima dată în hărţile vechi ale împrejurimilor oraşului Alba Iulia în prima jumătate a secolul al XVIII-lea, cu denumirea de origine tracă sau iliră,  de Măgura sau Măgurile. „Cel mai probabil, numele dealului Mamut îşi are originea în cadrul comunităţii naturaliştilor maghiari care au activat în această zonă  la începutul sec al XIX-lea. Cercetătorii au fost  inspiraţi fie de forma dealului care seamănă cu o spinare de mamut, fie de unele descoperiri similare realizate în acea perioadă. Şi atunci, ca şi acum care subiectul era unul de senzaţie“, a explicat Dan Anghel, de la Muzeul Naţional al Unirii.

Numele colinei a stârnit şi mai mult interes, după ce în 2009, a fost descoperită accidental o măsea de mamut, în timpul lucrărilor de sistematizare a şanţurilor Cetăţii din Alba Iulia. Specialiştii estimează că  fosila,  descoperită la mare adâncime într-un  strat de pietriş depus în albia râului Mureş, datează din Pleistocen, perioadă cuprinsă între 2558 milioane şi  10.000 de ani  î. Ch. Un alt toponim legat de acest deal este cel de „Tăietura Turcului“. Toponimul  desemnează poiana largă din vârful dealului Mamut, de origine antropică,  şi care poate fi leagt de invaziile turceşti din a II-a jumătate a secolului al XVII-lea.

Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook, 125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Recomandări pe aceeaşi temă

Aventură în sălbăticia Apusenilor. Spectacolul naturii de la Cheile Rîmeţului la Detunate
 

Spectacolul naturii în masivul Şureanu: văi adânci, cascade, poieniţe şi trasee secrete

Jurnal de Vacanţă. Plaja Vadu, ultimul refugiu. Colţul de Rai interzis cândva turiştilor vă aşteaptă cu hectare întregi de plajă virgină


Cheile Borzeştiului, sălbăticia la câţiva paşi de oraş. Cum te poate „vindeca“ natura de stres

VIDEO Cheile Turzii văzute de sus. Imagini de o frumuseţe inegalabilă, însoţite de sunete reale de păsări

FOTO VIDEO „Minunea SF“ a Clujului, Salina Turda, inclusă de americani în topul locurilor incredibile din lume care merită vizitate

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite