Scandal pe clopotele unei biserici din Alba. Vecinii, deranjaţi de zgomot, au dat preotul în judecată FOTO - VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clopotele bisericii greco-catolice din Mihalţ au împărţit comunitatea din zonă
Clopotele bisericii greco-catolice din Mihalţ au împărţit comunitatea din zonă

Comuna Mihaţ din judeţul Alba este scena unui conflict mai puţin întâlnit. O familie reclamă faptul că preotul trage prea tare clopotele la biserică şi, din acest motiv, nu mai are linişte. Disputa dintre cele două părţi a ajuns şi în instanţa de judecată.

Părţile implicate în conflict sunt preotul greco-catolic Petru Stînea şi Ana Rusu, de religie ortodoxă, care locuieşte lângă biserica greco-catolică. În afară de zgomotul produs de clopote, există neînţelegeri şi cu privire la cimitirul amenajat în spatele lăcaşului de cult.

Daune de 170.000 de lei

În acţiunea înregistrată la Judecătoria Alba Iulia, Ana Rusu solicită daune de 170.000 de lei pentru „starea de disconfort“ produsă de construirea cimitirului în apropierea locuinţei sale şi de zgomotul clopotelor. Preotul Petru Stînea a declarat că a crezut, iniţial, că este vorba despre o glumă, dar când a constatat că reclamanta a plătit taxă de timbru de peste 6.000 de lei, atunci a început să îşi caute un avocat. Ultimul termen în proces a avut loc în 2 aprilie şi a fost amânat la solicitarea preotului pentru angajare de apărător.

„Timp de 10 ani de zile comunitatea greco-catolică din Mihalţ nu au avut unde să facă slujbe. De trei ani de zile ne-am construit biserica. După aceea au început şicanele din partea unor oameni care sunt deranjaţi de biserică, de clopote, de cimitir, de faptul că ne-am aşeazat aici. Ar trebui, potrivit lor, să nu mai tragem clopotele. Nu este posibil ca în secolul XXI să spui că te derenjează clopotele de la biserică. Este rea voinţă“, a spus preotul Petru Stînea.

Mihalţ

Click pe poză pentru galerie foto

Cele două clopote care au împărţit oamenii din zonă sunt în greutate de 360 de kilograme. Unul a fost donat de o comunitate catolică din Germania. Este clopotul unei baze americane NATO desfiinţată, trimis la Mihalţ. Al doilea clopot a fost donat de credincioşi. Parohia greco-catolică din Mihalţ are aproximativ 300 de enoriaşi.

Studiu de impact cu aviz favorabil

„Sună foarte tare. Le trag la 8 dimineaţa, la amiază, seara. Să îşi pună geamuri pentru că ne deranjează foarte tare. Când trage tare şi la podul Târnavei se aude. Am copil mic pe care îl trezeşte de fiecare dată. Sună aşa de tare de ne strică capul. Trage şi câte o jumătate de oră. Pune numa copii să tragă clopotele, nu are un om acolo“, a spus Ana Rusu, vecina nemulţumită de zgomotul produs de clopote.

„Sunt două biserici, în sat, ortodoxe care trag clopotele. Cum se poate că biserica noastră să derenjeze. Avem trei copii pe care îi formăm acuma, să tragă clopotele. Nu e ceva înr egulă. În fiecare sat există biserică cu clopote, care să vestească şi bune şi rele“, a spus Cornel Breaz, enoriaş greco-catolic.

Pentru a fi în legalitate din toate punctele de vedere, preotul Stînea a comandat şi un studiu de impact asupra mediului pentru care a plătit 1.000 de euro. „Am considerat că trebuie să fim în regulă cu tot ce am construit aici, biserică, cimitir, cu clopotele, care acum sunt contestate de credincioşii ortodocşi. Ni s-a dat aviz favorabil. Suntem singura biserică din judeţ care are cimitir autorizat“, a completat preotul.

Poziţia preotului este susţinută şi de reprezentanţii Agenţiei de Protecţie a Mediului. „Activitatea nu poate fi integrată într-un anumit interval de timp, de zi sau de noapte. Integrarea se poate face pe o activitate care are flux continuu sau discontinu. Din acest punct de vedere nu credem că este o sursă continuă de zgomot care să derenjeze liniştea locuitorilor din zonă“, a spus Filon Voloşeniuc, şeful serviciului Monitorizare din cadrul APM Alba.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite