Procesul crimei de la Lunca Mureşului: familia fostului primar, ucis cu 20 de lovituri de cuţit, solicită 700.000 de lei daune morale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Alba a început judecarea dosarului privind uciderea fostului primar din comuna Lunca Mureşului, Ioan Rusu. Inculpatul trimis în judecată, Barsony Gligor, riscă până la 20 de ani de închisoare. Familia victimei cere daune morale în valoare de 700.000 de lei.

Primul termen al procesului s-a desfăşurat în 12 iunie 2017 la Tribunalul Alba. Soţia fostului primar solicită daune morale de 250.000 de lei, în timp ce copiii victimei vor fiecare câte 225.000 de lei. Cele trei părţi civile nu au solicitat şi daune materiale de la inculpat. Prima înfăţişare s-a derulat într-o atmosferă tenisonată, judecătorul reuşind cu greu să obţină o declaraţie de la bărbatul acuzat de crimă. Barsony Gligor a refuzat să dea orice fel de declaraţie în timpul urmăririi penale. Acesta a susţinut în faţa judecătorului că nu este vinovat şi a depus la dosar un memoriu. 

Magistratul a spus în instanţă că inculpatul este recidivist, având la activ condamnări ce însumează 26 de ani de închisoare. Procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba l-a întrebat cum îşi explică prezenţa urmelor sale biologice (pete de sânge) în interiorul maşinii lui Ioan Rusu, pe o bucată de material textil găsită la câţiva zeci de metri de autoturism şi pe pantalonii găsiţi la 1 kilometru de locul omorului. Inculpatul a avut un răspuns doar în legătură cu pantalonii, despre care a spus că i-a aruncat lângă tomberonul de gunoi de lângă casă, completând că nu ştie cum au ajuns în locul unde au fost găsiţi de poliţişti. ”Dacă eram vinovat distrugeam pantalonii, nu îi aruncam acolo. Petele de sânge de pe pantaloni provin de la faptul că m-am lovit când am mers să aduc lemne din pădure. Nu sunt vinovat de fapta asta”, a spus Barsony Gligor. 

Inculpatul a oferit o explicaţie proprie şi pentru cele şase tăieturi pe care le avea la mână în momentul în care a fost identificat ca principal suspect de către anchetatori: ”Cinci tăieturi le aveam dinainte de data când a avut loc fapta. Cea mai mare rană s-a produs când am mers după lemne în pădure, era pământ alunecos şi am căzut pe calea ferată”, a precizat bărbatul judecat pentru omor. În realitate, anchetatorii au stabilit că plăgile de pe mâna stângă a inculpatului provin de la lupta care a avut loc între cei doi, înainte ca victima să fie ucisă cu loviturile de cuţit. De asemenea, Barsony Gligor nu a putut să explice faptul că niciuna dintre persoanele audiate în timpul urmăririi penale nu au susţinut varianta prezentată de acesta.  La următorul termen vor fi audiaţi primii trei martori propuşi de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba. Inculpatul a solicitat şi el audierea unei persoane din Lunca Mureşului, al cărei nume nu a ştiut, însă, să îl spună cu exactitate instanţei şi nici adresa la care locuieşte.

Cum a fost descoperit suspectul de crimă

Ioan Rusu a fost ucis în seara zilei 26 noiembrie 2016 în timp ce se afla pe raza comunei Lunca Mureşului. Pe fondul unui conflict spontan, Barsony Gligor i-a aplicat victimei de 62 de ani, mai multe lovituri cu un cuţit, cauzându-i 20 plăgi, unele tăiate altele înţepate, situate la nivelul capului, gâtului, palmelor, abdomenului şi genunchiului stâng, care au condus la deces. Bărbatul ucis a fost găsit noaptea, în jurul orei 03.30, lângă maşina proprie, la marginea satului de către şeful de post şi un prieten de familie, chemat de soţie în ajutor pentru a-l căuta.

În timpul investigaţiei criminalistice de la locul faptei, lângă autoturismul victimei a fost identificată o urmă de adâncime imprimată pe noroi prezentând striaţii asemănătoare cu cele existente pe pantalonii victimei, dar şi a unei alte perechi de pantaloni. S-au ridicat probe biologice de pe volan, cheia de contact, sticle de plastic, un fragment textile descoperit la 45 de metri de maşină, hainele victimei. Au mai fost recoltate probe biologice de la 25 de persoane, aflate în anturajul fostului primar. Probele au fost transmise Institutului Naţional de Criminalistică din IGPR în scopul efectuării unei expertize genetice judiciare (AND).

La sfârşitul lunii martie 2017 a fost finalizat şi raportul de expertiză genetică judiciară în legătură cu probele ridicate de pe celelalte obiecte. Pe volan, cheia de contact şi o sticlă de apă din plastic s-a identificat un amestec de profiluri genetice ce provine de la minimum două persoane în care sunt incluse profilurile genetice ale lui Barsony Gligor şi Rusu Ioan. Pe fragmentul de material textile a fost găsit sângele agresorului. Acesta şi-a bandajat mâna şi a aruncat materialul când s-a îndepărtat de locul faptei.

Citiţi şi:

Crima de la Lunca Mureşului: bărbatul acuzat de uciderea fostului primar Ioan Rusu a fost trimis în judecată

Crima odioasă de la Lunca Mureşului: fostul primar a fost înjunghiat de 20 ori. Principalul suspect rămâne în arest

Ucigaşul fostului primar din Lunca Mureşului, arestat preventiv. Inculpatul a stat închis 25 de ani şi a fost identificat prin probe ADN

A fost prins criminalul fostului primar din comuna Lunca Mureşului, omorât cu opt lovituri de cuţit

Crimă din gelozie, una din pistele luate în calcul în cazul uciderii fostului primar din Alba

Audieri maraton în cazul uciderii fostului primar din Alba. Autopsia a stabilit moarte violentă cu lovituri de cuţit

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite