„Perechea cu mască“: O poveste despre fertilitate de acum 8000 de ani
0Cum erau reprezentaţi femeia şi bărbatul în urmă cu opt milenii? Un răspuns ne oferă o statuetă antropomorfă expusă la Muzeul Naţional al Unirii. Piesa este singulară pentru zona Transilvaniei.
Piesa a fost descoperită în urmă cu trei ani în situl de la Tărtăria, locul de unde provin şi cele trei tăbliţe celebre, considerate probe ale primei scrieri din lume. Statueta, realizată din lut fin, cărămiziu-gălbui, a fost găsită într-o groapă în care, cel mai probabil, oamenii din acele vremuri îşi ţineau proviziile.
Perechea cu mască
Piesa aparţine Culturii Vinca (mileniul 6 î.Hr.) şi ne arată o „convieţuire“ între un personaj masculin şi unul feminin. „Perechea sacră este formată din marea zeiţă în jurul căreia se învârteau toate celelalte zeităţi şi din care emana acel cult al fecundităţii şi fertilităţii“, explică arheologul Cristinel Fântâneanu de la Muzeul Naţional al Unirii. Zeiţa mama n-ar fi avut cum să-şi exercite fecunditatea şi fertilitatea decât printr-o împreunare cu acolitul masculin aflat în stânga sa. O caracteristică a piesei este dimorfismul sexual, dat de diferenţa de dimensiune a personajului masculin.
Fiecare personaj poartă câte o mască de formă ovală. Ochii sunt redaţi simplu, prin tăieturi adânci şi orizontale care pornesc de la baza nasului, care este de formă conică. Braţul drept este scurt şi dispus orizontal. Cel stâng şi partea inferioară lipsesc, fiind rupte din vechime. Două proeminenţe conice aflate pe pieptul personajului feminin accentuează elementul feminităţii.
Statueta confirmă cultul perechii sacre, care cuprindea, probabil, şi fertilitatea umană, dar se referea la tot ceea ce înseamnă fertilitatea pământului, pentru roade. Suntem cu 6.000 de ani î.Hr., când începe cultivarea primitivă a plantelor.
Statueta este singulară pentru zona Transilvaniei, fiind o piesă unicat. Piese similare au mai fost descoperite la Rast (Dolj, 1943), respectiv la Gomolova (Serbia).
Perechea cu mască este exponatul lunii ianuarie la Muzeul Naţional al Unirii până la sfârşitul lunii în curs. Programul de vizitare este de marţi până duminică, în intervalul orar 10.00-17.00. Un bilet de intrare costă 8 lei pentru un adult, respectiv 4 lei pentru copii, elevi, studenţi şi seniori 65+. Plata se face numai în numerar (lei).(Articol scris de Nicu Neag)