Memoria constructorului Cetăţii Alba Carolina „secerat“ de ciumă,  scoasă din cenuşa uitării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monumentul funerar al lui Joseph de Quadri, arhitect al Cetăţii bastionare Alba Carolina timp de un deceniu, va fi restaurat şi va „poposi“ în curtea „Museikon“. Este una dintre clădirile asupra căreia şi-a lăsat amprenta inginerul militar.

1711. Arhitectul Joseph de Quadri ajunge la Alba Iulia, transferat din Polonia, prin ordinul împăratului de la Viena. Misiunea? Să continue munca predecesorului său, arhitectul militar Giovanni Morando Visconti.

Şeful  şantierului fortificaţiei bastionare

Quadri a fost numit arhitect al Cetăţii, după ce Visconti a fost răpus de ciumă la Alba Iulia, în 1717. Timp de zece ani, a fost şeful şantierului fortificaţiei bastionare. Inginerul militar a condus şi executat cea mai mare parte a lucrărilor proiectate de Visconti la fortificaţia de la Alba Iulia: Porţile principale ale Cetăţii (I, II, şi III), Palatul Apor (fostă reşedinţă a comandantului trupelor austriece în Transilvania, actualmente Rectoratul Universităţii „1 Decembrie 1918“), Biserica şi mănăstirea călugărilor trinitarieni (azi Biblioteca Batthyaneum şi Institutul Teologic Romano-Catolic).

Şi forma actuală a uneia dintre cele mai vechi construcţii în stil baroc din Alba Iulia şi prima cu destinaţie de spital militar din România, poartă tot amprenta lui Joseph de Quadri.

Spitalul militar, în perioada interbelică

Museikon

Este motivul pentru care monumental său funerar va fi amplasat, după restaurare, în curtea edificiului care, din 2014, poartă denumirea de „Museikon“. Astfel, localnicii, dar şi turiştii vor avea ocazia să afle povestea celui care timp de zece ani a fost şeful şantierului fortificaţiei bastionare, a cărei piatră de temelie a fost pusă în 4 noiembrie 1715.

Monumentul a „poposit“ în mai multe locuri din incinta fortificaţiei: Biserica Báthory (demolată la sfârşitul anilor 

Monument Quadri

1800), iar în ultimii ani în lapidariul Muzeului Naţional al Unirii, aflat sub arcada Catedralei Ortodoxe.

Cel mai probabil, monumentul cu înălţimea de 3,17 metri a fost cioplit în atelierul care a lucrat şi Porţile Cetăţii, a căror decor se vede că l-a inspirit pe meşterul care a realizat monumentul. În partea superioară , zeul timpului, Cronos, poartă pe umeri o arhivoltă (n.a. ornament care conturează faţa laterală vizibilă a unui arc),  iar la picioare  i se aşterne un inginer înaripat. În partea centrală a piedestalului, sunt încrustate în limba latină informaţii despre viaţa şi activitatea arhitectului.

„Aici zace Josephus de Quadri, din neam ilustru care prin bărbăţia şi talentul său artistic a dovedit Poloniei apoi Împăratului  Carol al V-lea care l-a angajat pe un timp de 3 lustri (1 lustru = 5 ani), mai multe expediţii. Arhitect militar, locotenent-colonel care a lăsat în urmă în amintirea sa fortificaţie monumentală numită Carolina, plecând de pe pământ la ceruri pentru a dobândi în anul lui Cristos 1727, 14 ianuarie, la vârsta de 38 de ani.” Quadri  a avut aceeaşi soartă ca şi predecesorul său, Visconti, fiind răpus tot de ciumă.

Detaliu monument funerar

Quadri

Museikon, unicat în Transilvania

Alba Iulia va avea din acest an un nou muzeu-Museikon, amenajat tocmai în clădirea fostului Spital Militar. Va găzdui carte veche şi o colecţie impresionantă de icoane, fiind unicat în Transilvania. Întregul inventar va fi digitalizat şi va fi o prezenţă activă în online.

Până la inaugurarea Museikon-ului, aflat pe strada Unirii, nr. 3,  puteţi vizita Muzeul Naţional al Unirii, Sala Unirii şi Muzeul roman „Principia“. Sursa informaţiilor/fotografiilor: Facebook/Museikon (Articol scris de Nicu Neag)

Citiţi şi:

Povestea celei mai vechi grădini botanice înfiinţate pe lângă o şcoală secundară din lume. Superlativul, găsit de edilii din Blaj

Ce înseamnă şi cum se folosesc simbolurile ® şi TM. Cum se poate obţine o marcă înregistrată 

„Cel mai fioros cap“ al Răscoalei din 1784 într-o imagine rară: înarmat „până-n dinţi“ şi însoţit de un câine de luptă

Legende cu vâlve şi holoangări în viaţa aurarilor din Apuseni

Alba Iulia, transfigurată de ciumă la începutul anilor 1700. Blestemul bolii asupra celor care au proiectat Cetatea

Primele curse cu maşini organizate în România acum un secol. Raliul Feleacului era cunoscut în toată Europa

Semnificaţia semnalelor de alarmare a populaţiei. Care sunt tipurile de alarmă şi cât durează fiecare sunet acustic

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite