Cetatea Alba Iulia îşi măreşte „zestrea“ romană. A fost descoperit zidul vestic al castrului în pereţii fostului spital militar austriac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Descoperirile făcute în incinta fostului Spital militar austriac pot aduce date în plus legate de dezvoltarea castrului roman de la Apulum, locuirile succesive din perioada medievală, dar şi intervenţiile făcute după venirea austriecilor la Alba Iulia.

Fostul Spital militar ridicat de austrieci la Alba Iulia, în urmă cu aproape 300 de ani, este locul în care se derulează în această perioadă un amplu proiect de cercetare arheologică. Clădirea va fi transformată într-un un complex muzeal unic în Transilvania, ce va găzdui de la carte veche şi obiecte de patrimoniu de reală valoare,  până la o colecţie impresionantă de icoane, MUSEIKON

Zid roman într-o clădire de secol XVIII

Prin amplasamentul său, în apropierea Catedralei Încoronării, în partea de vest a Cetăţii, clădirea promitea să fie o „mina“ de informaţii preţioase pentru arheologi. O descoperire specatculoasă a avut loc în zidul de vest al actualei clădiri. „A fost identificat zidul de incintă vestică al castrului roman de la Apulum. Este bine păstrat pe o înălţime de 4 metri, 4 metri şi jumătate, faţă de nivelul actual de călcare. Noi îl vom surprinde şi sub actualul nivel de călcare. L-am surprins, de fapt, într-o casetă pe latura de  vest a clădirii actuale“, a declarat marţi, 22 martie 2016, Radu Ota, arheolog la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Tehnica în care a fost ridicat zidul de incintă vestică este, potrivit arheologului, cea  cunoscută sub numele latin de „opus quadratum“. Altfel spus, zidul era format din două paramente de  blocuri paralelipipedice dispuse paralel, mai groase la bază, iar spaţiul dintre ele era umplut cu bolovani.

Zid roman la Alba Iulia

Un aspect cu adevărat interesant este legat de faptul că peretele păstrează chiar şi o parte din mortarul antic, de care s-au folosit meşterii în urmă cu mai bine de 1850 de ani. „Este un «opus signinum», «cociopesto» în italiană“, completează Radu Ota, coordonatorul lucrărilor de cercetare.

image

Datele culese de specialişti de-alungul timpului arată că blocurile de piatră paralelipipedice, precum cele descoperite în zidul Spitalului militar, erau tăiate în cariera de calcar de la Ighiu, aflată la o distanţă de aproximativ 10 kilometri de  anticul Apulum (n.r. Alba Iulia). De aici materialul de construcţie era adus cu carele chiar de soldaţii  legiunii, buni constructori, care erau responsabili şi de ridicarea zidurilor castrului.

Zid roman descoperit sub nivelul actual de călcare

image

Cercetările de până acum arată că zidul antic a suferit reparaţii încă din epoca romană şi au continuat şi în perioada medievală, cel mai probabil în secolele XIV-XV. „Consider că e o descoperire extraordinară, pentru că acest zid va putea fi vizibil şi va putea fi vizitat de către turiştii viitorului muzeu Museikon“, a subliniat arheologul. 

O altă parte a zidului vestic al castrului de la Apulum a ieşit la iveală în zona Palatului episcopal romano-catolic, în urmă cu 15 ani. 

Într-una dintre pivniţele fostului Spital militar (n.r. în care a funcţionat până în urmă cu câteva luni secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă) a ieşit la iveală o canalizare intactă din epoca romană. Lucrarea este prevăzută cu două ziduri, iar la bază are cărămizi romane. Cum cercetările sunt abia la început, este posibil ca această canalizare să continue şi în afara zidurilor clădirii actuale. Specialiştii implicaţi în campania de cercetare avansează ideea ca aceasta să fie conservată la faţa locului şi valorificată turistic.

Canalizare din vremea romanilor

Zid de vest castru roman Alba Iulia

Spitalul militar a fost ridicat, cel mai probabil, peste o clădire medievală ce a aparţinut vreunui nobil maghiar. Arheologul estimează că descoperirile actuale pot aduce date în plus legate de dezvoltarea castrului roman de la Apulum, locuirile succesive din perioada medievală, dar şi intervenţiile făcute după venirea austriecilor la Alba Iulia.

image

Castrul de la Apulum

Castrul de la Apulum a fost finalizat în jurul anului 125 d. Hr şi ocupa o suprafaţă de aproximativ 21 de hectare. Datele obţinute până acum din cercetarea arheologică a castrului Legiunii a XIII-a Gemina de la Alba Iulia au permis amenajarea unui traseu turistic-cultural roman ce include: poarta de sud a castrului (în zona cunoscută ca Traseul celor trei fortificaţii), drumul roman (via principalis), respectiv o parte din clădirea comandamentului castrului (Principia). Peste castrul roman de la Apulum au fost ridicate ulterior alte două fortificaţii: una medievală ce a preluat conturul fostului castru, respectiv cea ridicată de austrieci după 1715, pe care o vedem şi în zilele noastre. (Articol scris de Nicu Neag)

Citiţi şi:

Moment de cumpănă pentru Cetatea din Alba Iulia în 1849: lângă statuia împăratului de la Viena a fluturat steagul cu deviza „victorie sau moarte”

Secretele porţilor Cetăţii Alba Iulia: 300 de ani de istorie în şapte elemente de arhitectură spectaculoase

FOTO VIDEO Cum a devenit Cetatea Alba Iulia minunea Transilvaniei. Secretele unui proiect de 50 de milioane de euro

Secretele bastioanelor Cetăţii Alba Carolina, sistemul de apărare al celei mai mari fortificaţii din Transilvania

Monetăria din Alba Iulia - izvor de bani şi putere. Cum au folosit principii medievali monetăria în Epoca de Aur a Principatului Transilvaniei

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite