Lucrurile pe care ajungem să le regretăm după vârsta de 30 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Să înveţi din greşelile altora ar fi ideal, dar de la teorie la practică este un drum destul de lung, nu degeaba se zice şi că fiecare trebuie să o dea în bară ca să înţeleagă ce este viaţa. Pe de altă parte, să iei aminte la spusele celor care au simţit gustul amar al regretului, ar putea să ne schimbe modul de a privi marile etape ale devenirii noastre.

Ce regreţi că ai făcut sau nu ai reuşit să realizezi până la 30 de ani? Iată întrebarea la care s-au încumetat să răspundă utilizatorii portalului Reddit trecuţi de această vârstă emblematică, răspunsuri strânse într-un articol publicat de Business Insider. 

1. Obsesia lui „trebuie“

În apropierea vârstei de 30 de ani vei simţi presiunea societăţii mai abitir ca niciodată. Trebuie să ai o carieră solidă şi un salariu bun, trebuie să ai o casă a ta, trebuie să te căsătoreşti, trebuie să faci copii… Şi aşa ajungi să-ţi faci griji în legătură cu aşteptările pe care societatea le are de la tine. Lasă deoparte toate aceste presiuni şi trăieşte viaţa aşa cum simţi, în aşa fel încât să-ţi găseşti fericirea, orice ar însemna acest lucru pentru tine. Nu considera că ai dat greş sau că eşti un ratat doar pentru că nu ai bifat toate lucrurile aflate pe această „listă“ imaginară impusă, mai mult sau mai puţin, de societate. Norma nu este în mod obligatoriu măsura fericirii şi împlinirii personale pentru fiecare om în parte.

2. Să nu petreci suficient timp alături de părinţi

Un regret menţionat des de cei care au trecut de 30 de ani se referă la faptul că nu au fost mai mult alături de părinţi atunci când şi aceştia erau suficient de activi încât să poată face împreună o mulţime de lucruri. Plăcerile simple, precum o vacanţă petrecută departe de grijile zilnice sau existenţa unor conversaţii de suflet devin mult mai greu de atins atunci când părinţii noştri se apropie de sfârşitul călătoriei prin viaţă.

3. Să pui munca pe primul loc

Munca este importantă, dar trebuie să reprezinte un mijloc prin care să-ţi poţi atinge obiective personale mult mai pline de semnificaţie decât obţinerea unui salariu şi a unor foloase materiale. Pentru cei mai mulţi, vârsta de 30 de ani echivalează cu momentul de apogeu al carierei, dar această utilizarea unidrecţională a resurselor ne îndepărtează de familie, de prieteni şi ne distrage de la împlinirea unor vise la care tânjeam înainte de 30 de ani.

4. Să pierzi timp preţios cu oameni negativi

Nu multe lucruri te fac să regreţi timpul pierdut cum o fac acele persoane care îţi stau ca o piatră de moară pe suflet şi îţi consumă toată energia pozitivă. Până la 30 de ani poate că ar fi bine să te debarasezi de astfel de „prieteni“ sau măcar să reevaluezi relaţiile care intră în acest tipar. Caută compania persoanelor care te fac să te vezi într-o lumină bună şi care te încarcă din plin cu gânduri pozitive. 

5. Prea bătrân pentru…

„Sunt prea bătrân pentru aşa ceva“ începe să devină o deviză de viaţă pentru mulţi dintre cei care ating pragul de 30 de ani. Ei bine, renunţă la prejudecata asta. Nu suntem deloc bătrâni la 30 de ani pentru a face ceea ce ne trece prin cap, dacă tânjim după ceva anume. Iar cei care au acum 50 sau 60 de ani probabil că ţi-ar confirma că 30 de ani este încă vârsta tinereţii, la care poţi să te bucuri de viaţă ca la 20 sau 25 de ani, perioada în care nu trebuie să ratezi ocaziile ce se ivesc. 

6. Să te laşi pe ultimul loc

Cu cât ne apropiem de 30 de ani, cu atât avem tendinţa să ne lăsăm la coada listei de priorităţi. Nimic mai greşit. Atunci când ai grijă de tine şi eşti mulţumit şi relaxat, restul lucrurilor încep să intre pe făgaşul lor. Este o situaţie fericită din care toate părţile ar trebui să aibă de câştigat. Nu te concentra numai pe ceea ce-i mulţumeşte pe ceilalţi şi nu te minţi că aşa vei fi şi tu fericit.

7. Să nu ai grijă de sănătatea ta

Este paradoxal că la 30 de ani te gândeşti că eşti prea bătrân pentru anumite lucruri mai potrivite pentru când erai un tinerel, dar în acelaşi timp te complaci într-un stil de viaţă haotic: o dietă nesănătoasă, plină de fast-food, mâncat pe fugă şi la ore târzii, o viaţă sedentară, aproape lipsită de exerciţiu fizic. Este greu să te lepezi de aceste obiceiuri care încep să lase urme rapid, pe măsură ce trece timpul. Ai grijă de trupul tău, altfel vei ajunge să regreţi mai repede decât te aştepţi neglijenţa de care dai dovadă.

8. Riscurile pe care nu ţi le asumi

Frica de necunoscut şi de eşec ne face să fim mult prea precauţi pe măsură ce ne îndreptăm spre 30 de ani. Probabil că şi acele aşteptări pe care societatea le are de la noi ne ţin pe loc. Îmbrăţişeză riscul din când în când, uneori ţi se pot întâmpla lucruri minunate. 

9. Să amâni momentul în care poţi începe să economiseşti

Cu cât te apuci mai devreme să pui bani deoparte pentru bătrâneţe, cu atât vei fi atunci mai liniştit şi mai dispus să faci lucruri de care te vei bucura. În plus, siguranţa financiară ar putea să te ajute să te retragi mai repede din câmpul muncii şi să fii un pensionar încă în putere.

10. Călătoriile pe care ai fi putut să le faci

Nu amâna o călătorie pe care visezi să o faci invocând motive care nu stau în picioare. Nu ai suficienţi bani? Dar ce spui de oamenii care cutreieră Pământul cu rucsacul în spinare şi câştigă banii de care au nevoie muncind perioade scurte de timp în locurile unde ajung? Idei pe care le putem pune în practică există, dar nu uita că pe măsură ce îmbătrânim teoria devine din ce în ce mai greu de aplicat.

11. Să-ţi pese prea mult de ceea ce gândesc alţii despre tine

În această privinţă nu există o vârstă anume la care facem această greşeală. Se pare că oamenii îşi pierd timpul, indiferent de vârstă, cu frământări legate de ceea ce cred ei că cei din jur consideră că ar fi corect să facă. Nu mai investiţi timp, sentimente şi energie în părerile unora care, adesea, nu dau doi bani pe voi. Cei cărora le pasă cu adevărat de persoana voastră, cu siguranţă vor face efortul de a vă accepta aşa cum sunteţi.


 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite