6 lucruri care trădează lipsa inteligenţei oamenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nivelul de inteligenţă al oamenilor este trădat de simple gesturi, atitudini sau modul de a se comporta. Specialiştii dezvăluie cum pot fi recunoscuţi oamenii lipsiţi de substanţă.

Atunci când te afli într-o situaţie în care părerea celorlalţi depre tine contează, la şcoală sau la job, trebuie să ştii cum să îţi pui în valoare calităţile. De la felul în care te îmbraci şi în care te comporţi până la modul în care vorbeşti şi argumentezi ceea ce spui, oamenii din jurul tău te vor judeca mereu.

Aşa că, trebuie luate în considerare toate aceste lucruri, pentru a păstra o bună reputaţie:

Vestimentaţia

Modalitatea în care te expui în faţa celorlalţi oameni îi determină pe aceştia să aibă un anumit comportament şi să te trateze într-un anumit fel atunci când nu te cunosc. Dacă te îmbraci bine, vei avea parte de respect şi admiraţie. Dacă te îmbraci în ridicol sau vulgar, nimeni nu va simţi nevoia să îţi acorde timp într-o zi aglomerată.

Fraze sau sintagme ciudate

Deşi chicoteşti mereu atunci când un personaj din filme foloseşte anumite fraze sau sunt puse în anumite situaţii, nu este ok să repeţi aceste cuvintele sau expresii în viaţa de zi cu zi. Dacă sunteţi profesor şi „conversaţia“ reprezintă doar un cuvânt pentru dumeavoastră, probabil studenţii nu vă vor lua în serios pe întreaga durată a semestrului.

Atitudine distantă

Cu toţii avem momente în care pur şi simplu nu ne putem concentra şi suntem prinşi uitându-ne în puncte fixe, fără să ascultăm ce se vorbeşte în jurul nostru, fie că e vorba de professor, de şeful nostru sau de soţ.

Unica scuză este aceea că suntem într-un moment profund de gândire. Cei din jurul nostru vor crede că nu ne pasă sau că nu am înţeles ceea ce vorbesc ei.

Atunci când oamenii nu reuşesc să îşi menţină contactul vizual corespunzător şi limbajul corpului îi trădează, ei trebuie să se concentreze şi să îi arate vorbitorului că nu sunt complet pierduţi în univers şi că au o idee despre ce se discută.

Prea multă vorbă

Doar dacă nu eşti o persoană ce deţine informaţii secrete, ceea ce spui tu nu ridică o problemă de securitate naţională. Cuvintele care îţi ies pe gură îi fac pe ceilalţi să îşi creeze o impresie despre tine.

Când vorbeşti succint şi clar fără să te gândeşti la ce cuvinte să foloseşti, laşi impresia că te descurci să comunici tare bine. Ştii ce e important şi mai ales ce trebuie să spui, fără explicaţii sau scuze.

Pe de altă parte, dacă te bâlbâi şi dacă scoţi multe cuvinte pe gură fără logică, dai impresia că vorbeşti doar pentru tine, că doar ce crezi tu contează fără să reprezinte ceva important pentru ceilalţi.

Vorbărie puţină

În momentul în care nu participi la discuţii şi eşti foarte tăcut, oamenii emit de asemenea judecăţi despre persoana ta.

Pentru aceeia care se angrenează în dicuţii interminabile şi contradictorii, indivizii cred că sunt fie obraznici, fie nu au ceva foarte important de spus şi continuă cu părerea lor. Chiar dacă tăcerea, ruşinea sau faptul că eşti o persoană introvertită nu sunt urme de inteligenţă redusă, anumite personae cred acest lucru.

Din aceste motive, este destul de important ca o persoană tăcută să mai intervină în discuţie din când în când. Nu trebuie să vorbeşti foarte mult, dar trebuie să ai o opinie referitoare la subiectul pe care îl dezbateţi.

Judecarea celor din jur

Doar pentru că cei din jurul tău te judecă, nu înseamnă că şi tu trebuie să faci aceelaşi lucru. De fapt, eşti mult mai în siguranţă dacă nu judeci pe nimeni niciodată. Niciunul dintre noi nu ştie cu exactitate ce se întâmplă în viaţa celorlalţi. Când emiţi judecăţi, le rezumi la trăirile pe care le-ai avut tu de-a lungul timpului. Nu ţii cont de ce au trăit şi prin ce au trecut ceilalţi oameni.

Când îi judeci pe ceilalţi, arăţi că eşti capabil să vezi lumea numai prin ochii tăi şi nu eşti în stare să percepi faptul că există atâţia oameni pe această planetă cu aşa de multe şi diferite percepţii de viaţă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite