Deliciu în sezonul rece: cea mai bună reţetă de murături asortate pentru iarnă, la butoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iarna bate la uşă, iar alimentele specifice au început să „coloreze” cămările gospodinelor. Printre acestea se numără şi murăturile, foarte populare în sezonul rece. Aşadar, vă prezentăm o reţetă de muraturi asortate pentru iarnă la butoi numai bună de încercat.

Muraturi asortate pentru iarnă la butoi: ingrediente 

- legume potrivite pentru murat, în cantitatea şi proporţiile dorite: castraveţi, gogonele, conopidă, pepeni mici, varză, sfeclă roşie etc.

- hrean proaspăt, rădăcină

- beţe de mărar uscat

- bucheţele de cimbru uscat

- ţelină

- ceapă

- usturoi

- 3-4 mere şi/sau gutui (opţional)

- morcovi (opţional)

- ardei iute

- frunze de ţelină, cu tulpină cu tot

- frunze de vişin

- frunze de dafin

- piper boabe

- sare neiodată (obligatoriu, altfel murăturile se vor înmuia) 

- se mai pot pune boabe de muştar, boabe de ienibahar, alte arome

Muraturi asortate pentru iarnă la butoi: preparare

În cazul acestei reţete, precum şi a altor reţete de murături mai importante decât cantităţile este respectarea unor proporţii. Morcovii şi merele sau gutuile sunt dispensabile, potrivit retetecalamama.ro, scopul lor fiind de a crea un colorit frumos, dar şi de a aduce un plus de dulceaţă. În schimb, hreanul şi ardeiul iute sunt esenţiale, pentru că vor menţine murăturile tari.

Într-un vas cu un volum de 10 litri, după ce aranjăm legumele astfel încât să intre cât mai multe, vor încăpea aproximativ cinci litri de apă, iar la fiecare litru se va socoti o lingură de sare neiodată. Vasul se spală bine şi se opăreşte înainte de folosire. Legumele se spală şi ele şi se scurg de apă.

Decojim ceapa şi o tăiem mărunt, curăţăm usturoiul şi îl desfacem în căţei, iar hreanul se curăţă de coajă şi se taie pe lungime în bastonaşe. Ţelina se curăţă, de asemenea, de coajă, şi se taie felii, şi se aşează pe fundul butoiului, cu tot cu frunze. În continuare, se pune un strat de legume, 2-3 rămurele de cimbru, 2 beţe de mărar, 2-3 căţei de usturoi, câteva felii de ceapă, 2 felii de ţelină, 2-3 ardei iuţi întregi şi 3-4 beţe de hrean. Ingredientele se alternează în acelaşi mod până la umplerea butoiului.

Se aproximează cantitatea de apă şi se pune la fiert cu piperul boabe (o lingură la 10 litri), sarea şi frunzele de dafin după gust, până dă în clocot. Se opreşte focul şi se amestecă cu grijă, până se până se topeşte sarea.

Se lasă saramura la răcit până când devine călduţă, apoi se toarnă peste legume şi se completează deasupra cu beţe de mărar, astfel încât să nu permită legumelor să se ridice la suprafaţă. Se pune capacul şi se dă butoiaşul la loc răcoros.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite