FOTO Dispariţia albinelor ne pune în pericol alimentaţia: produse de care nu ne vom mai putea bucura

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Albinele joacă un rol esenţial în agricultură. FOTO Arhivă Adevărul
Albinele joacă un rol esenţial în agricultură. FOTO Arhivă Adevărul

Aproape o treime din producţia agricolă la nivel mondial depinde de polenizare, realizată cu precădere de albine. Poluarea şi folosirea pesticidelor au dus la dispariţia unui număr tot mai mare de albine, iar fenomenul ar putea afecta viaţa oamenilor mai mult decât s-ar crede.

Dispariţia albinelor ameninţă alimentaţia mondială, având în vedere că vegetalele care depind de polenizare ne aduc 35% din necesarul energetic şi majoritatea vitaminelor, mineralelor şi antioxidanţilor. 

În ultimii ani, rapiditatea cu care albinele se îndreaptă către extincţie a devenit de-a dreptul îngrijorătoare, potrivit publicaţiei britanice „The Telegraph”. Banca agricolă Robobank, din Statele Unite ale Americii, informează că numărul coloniilor de albine care nu supravieţuiesc în Europa, Asia şi America Latină a ajuns la peste 20%, iar în Statele Unite, situaţia este şi mai îngrijorătoare, numărul acestora a crescut la 35%.

image

America se confruntă cu cel mai mare dezechilibru în ceea ce priveşte dispariţia albinelor. Începând cu anul 1961, producţia agricolă care depinde de activitatea albinelor a crescut de patru ori, în timp ce numărul coloniilor de albine s-a redus la jumătate. 

image

Albert Einstein spunea că „atunci când albinele vor dispărea de pe suprafaţa Pământului, omul va mai avea doar patru ani de trăit". Cu toate acestea, scenariile apocaliptice sunt exagerate, spun reprezentanţii băncii, întrucât producţiile de porumb, grâu şi orez depind de polenizarea realizată de vânt. Totuşi, albinele joacă un rol deosebit de important pentru polenizarea unor legume şi fructe esenţiale pentru alimentaţia oamenilor şi  prezente în meniul zilnic al multora dintre noi. 

Alimentele care vor dispărea odată cu extincţia albinelor sunt nucile, pepenii, citricele, merele, ceapa, broccoli, dovleceii, fasolea, ardeii, vinetele, castraveţii, roşiile, fasolea, cafeaua, cacao, avocado, nucile de cocos şi verdeţurile (pătrunjel, busuioc, mentă).

Pe lângă faptul că dispariţia albinelor afectează producţiile agricole, această criză afectează şi sursele de hrană ale animalelor. Astfel, oamenii ar putea să se lipsească nu doar de vegetale, ci şi de alimente precum produsele lactate. Iar în lipsa acestora, ne va fi imposibil să ne mai bucurăm de anumite preparate, precum prăjiturile.

image

Conform publicaţiei americane, una din principalele cauze ale dispariţiei albinelor sunt pesticidele folosite la scară largă. În ţări precum Franţa, Italia, Germania, China şi Marea Britania s-au emis deja legi pentru restrângerea folosirii substanţelor toxice folosite în agricultură.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite