FOTO Aţi mânca aşa ceva? 10 fructe delicioase, dar ciudate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un măr pe zi ţine doctorul la distanţă, spune o veche zicală care vrea să atenţioneze cu privire la beneficiile asupra sănătăţii aduse de acest fruct. Dar de ce să nu încerci şi alte fructe, cum ar fi cherimoya, fructul-stea sau fructul dragonului?

Aceste denumiri pot părea destul de ciudate, dar fructele în cauză se pare că au beneficii asupra sănătăţii. „Huffington Post” a întocmit o listă cu unele dintre cele mai ciudate şi necunoscute fructe de pe planetă.

1.Cherimoya

Denumit şi „mărul cremos” din cauza interiorului moale şi a culorii maro, fructul originar din zona Munţilor Anzi a fost caracterizat de scriitorul Mark Twain drept „cel mai delicios fruct cunoscut de om”. La interior, este cărnos, moale, dulce şi de culoare albă, cu o textură asemănătoare şerbetului. Conţine mai multe fibre decât un măr şi poate oferi o doză de 60% din aportul necesar de vitamina C pe zi de care omul are nevoie.

Cei care au gustat acest fruct îl descriu ca pe un amestec de banane, ananas, papaya, piersici şi căpşuni, în timp ce alţii spun că are un gust asemănător cu guma de mestecat. Cherimoya are o mărime comparabilă cu un grapefruit, seminţe mari şi lucioase de culoare neagră care sunt dificil de extras. Atunci când se coc, fructele sunt verzi şi moi, ceea ce determină oamenii să le consume folosindu-se de linguri.

2.Carambola sau Fructul-stea

Fructul este numit astfel datorită asemănării cu o stea a bucăţilor sale odată taiate. Acest fruct înglobează 28 de calorii, plus potasiu, fibre şi mai mult de jumătate din doza zilnică recomandată de vitamina C, având consistenţa unui castravete şi savoarea unui pepene.

image

Fructul are în jur de 5 – 15 centimetri şi o formă ovală sau elipsoidală. Crestele longitudinale proeminente sunt cele care dau forma de stea a bucăţilor, rareori numărul lor ajungând la opt. Are o coajă subţire şi uşor cerată, la maturitate având culoarea galben închis.

3.Kumquat

Aceste portocale în miniatură cresc în zona Asia – Pacific, fiind cultivate în ţări precum Japonia, Taiwan sau Insulele Filipine. Fructul se consumă cu tot cu coajă, fiind foarte bogat în fibre şi în vitamina C. De cele mai multe ori, kumquat se taie în bucăţi şi se adaugă în salate, în preparate cu carne sau fructe de mare sau chiar în diverse plăcinte.

image

Cresc în copaci de până la 4,5 metri cu frunze de un verde închis şi flori de culoare albă. Un astfel de arbore poate produce anual sute, chiar mii de frute.

4.Pitaya sau Fructul dragonului

„Taie-l şi odată deschis vei descoperi pulpa albă şi dulce alături de seminţele negre. Oricum, aduce mai degrabă cu o bonetă de Paşte pe care Cruella de Vill ar putea să o poarte într-un remake al filmului 101 Dalmaţiei”, scria The New York Time în 2011 despre acest fruct.

image

Cactusul din specia Hylocereus, specific Americii de Sud, este cel care dă acest fruct, dar cu timpul a ajuns să fie cultivat şi în zona Asiei, a Ciprului sau Australiei. Asemănarea cu o minge de foc pare izbitoare, iar mulţi sud-americani compară fructul cu un pepene, folosindu-l în acelaşi timp în medicina tradiţională. Există mai multe soiuri ale fructului, denumite în funcţie de gustul specific: pitaya agria sau pitaya dulce.

5.Mâna lui Buddha

Fructul ce se aseamănă cu nişte degete cu gust de lămâie, dar fără o textură moale precum a citricelor, fiind specific Indiei şi Chinei. Fructul este văzut ca o jertfă religioasă în templele budiste. Conform tradiţiei, Buddha prefera ca „degetele” fructelor să fie într-o poziţie închisă care poate simboliza actul de rugăciune a acestuia. Fructul este plin de vitamina C şi poate să ofere un aport de 13% din necesarul zilnic al acestei vitamine.

image

6.Cucumis metuliferus

Cunoscut şi sub numele de pepenele cu coarne, castravete african cu coarne, pepenele jeleu, melano, pikano sau kiwano, fructul denumeşte o specie anuală a castravetelui şi a pepenelui. Este originar din Africa, fiind cultivat în Maroc, Portugalia, Chile sau Australia. Această ciudăţenie a naturii este folosit cel mai des folosit ca decoraţie pentru mâncăruri.

image

Gustul său variază atunci când este verde între savoarea unui castravete şi gustul bananei, castravetelui şi a lămâii atunci când este copt. Seminţele sunt acoperite de o substanţă gelatinoasă, iar pielea fructului este bogată în vitamina C şi A, dar şi în fibre, potasiu şi fier. Înainte de consum se poate adăuga sare sau zahăr pentru a accentua gustul.

7.Fructele arborelui Jack

Fructul este originar din zona Asiei de Sud, fiind cel mai greu fruct care creşte în copaci. Poate să atingă o greutate de până la 36 de kg, un diametru de 50 de cm şi o lungime de 90 de cm. Este descris ca având o consistenţă untoasă, fiind o bună sursă de vitamina C şi minerale necesare oaselor, ficatului şi rinichilor. Gustul este comparabil cu o combinţie de mere, ananas şi banane.

image

8.Rabutan

Este „ruda” mai puţin cunoscută a lici, pomul fructifer din Asia de Sud-Est al cărui fruct expune un miez alb dulce. Chiar dacă se aseamănă cu un ciulin autohton, în fapt, „rabutan”, în Malaezia, înseamnă „perişori”. Poate fi consumat, însă, fără perişorii specifici fiind un fruct ce conţine vitamina C, mangan şi fier. Odată decojit, se poate vedea pulpa roz traslucidă a fructului, cu un gust dulce şi uşor acid ce aduce aminte de struguri.

image

9.Mangostan

Este considerat a fi fructul complet, bogat în nutrienţi şi în antioxidanţi. Fructul are efecte benefice asupra aparatului circulator, poate trata acneea, iar frunzele sale sunt utilizate pentru ameliorarea unor afecţiuni. Mai mult, fructul poate să reducă riscul de îmbolnăvire de cancer, după cum unii oameni de ştiinţă afirmă. Arborele care le produce are o formă ciudată şi este mereu verde. Roadele sale au o nuanţă de violet, sunt cremoase şi au aroma unei piersici.

image

10.Tulpină de curcumă

Curcuma este o plantă tropicală înrudită cu ghimbirul din tulpina căreia se face condimentul cu acelaşi nume. Unele cercetări arată că în stare crudă, curcuma poate să ajute la vindecarea cancerului, artritei sau chiar a bolii Alzheimer. În India, ţara care produce aproape întreaga recoltă a globului şi o consumă în proporţie de 80%, acest condiment este unul foarte important, având semnificaţii religioase. Uneori este confundată cu şofranul, pentru calităţile colorante similare, cu toate că şofranul dă o culoare mai portocalie.

image
Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite