Locuitorii din Boston marchează trecerea unui an de la dublul atentat al fraţilor ceceni Ţarnaev

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La un an de la comiterea atentatului cu bombe de la Boston, locuitorii oraşului încă încearcă să vindece rănile fizice şi psihice produse de tragedia care a provocat moartea a trei oameni şi vătămarea a 264 de participaţi şi spectatori.  Rezidenţii oraşului vor aduce un omagiu, marţi, în prezenţa vicepreşedintelui Statelor Unite Joe Biden, victimelor atentatelor, relatează AFP.

Vicepreşedintele Joe Biden, guvernatorul Massachusetts (nord-est) Deval Patrick şi primarul oraşului Boston Martin Walsh vor susţine câte un discurs şi mai mulţi supravieţuitori vor povesti experienţe lor, în cadrul unei ceremonii prevăzute să înceapă la prânz (19.00 ora României), în prezenţa locuitorilor oraşului Boston.

Atentatele de anul trecut au marcat memoria colectivă a locuitorilor oraşului Boston, transfomând în haos o cursă extrem de populară, care a atras în fiecare an mii de participanţi, dar şi mai mulţi spectatori.

Două bombe artizanale amplasate în oale sub presiune au explodat aproape simultan în apropierea liniei de sosire, cu puţin timp înainte de ora 15.00 (18.00 ora României), provocând moartea a trei spectatori. Alte 264 de persoane au fost rănite, dintre care aproximativ 12 au suferit ulterior amputări de membre.

Bombele ascunse în ruscacuri au fost amplasate de doi fraţi musulmani de origine cecenă care locuiau în Boston, identificaţi după câteva zile.

În urma unei urmăriri de patru zile a poliţiei, fratele cel mare Tamerlan Ţarnaev, în vârstă de 26 de ani, a fost ucis la 19 aprilie. Fratele său mai mic, Djohar, în vârstă de 20 de ani, a fost arestat, grav rănit, câteva ore mai târziu, ascunzându-se într-o barcă în spatele unei case.

„Guvernul american ucide civilii noştri nevinovaţi. Nu pot suporta să văd acest rău rămas nepedepsit. Noi, musulmanii, suntem un singur corp, faceţi rău unuia, ne faceţi rău tuturor”, a scris pe barca în care a fost găsit.

El era student şi fusese naturalizat american în 2012, dând semne că s-ar fi integrat în societate.

Procesul său va începe la 3 noiembrie. Principala acuzaţie care i se aduce este folosirea unei arme de distrugere în masă care a provocat moartea şi atentat în spaţiul public, fiind pasibil de pedeapsa cu moartea.

Maratonul din Boston, care este cel mai vechi din lume, are loc în fiecare an de „ziua patrioţilor”, însă în acest an va fi amânat până pe 21 aprilie. În ciuda evenimentelor traumatizante din aprilie 2013, numărul autorizat de participanţi din acest an a crescut la 36.000 faţă de 27.000 în ultimii ani.

Măsurile de securitate au fost intensificate. Nici spectatorii, nici alergătorii nu vor putea aduce vreo geantă, cu excepţia uneia transparente pentru sportivi, care le va fi înmânată de organizatori pentru a-şi pune lucrurile de schimb după cursă.

Sticlele din sticlă sau cele mai mari de un litru sunt interzise pentru participanţi, precum şi vestele cu buzunare sau cărucioarele pentru copii.

Spectatorii nu au dreptul să aducă arme şi cuţite. Genţile sunt, de asemenea, interzise, precum şi articolele din sticlă, lichidele inflamabile, păturile sau lăzile frigorifice. De asemenea, spectatorii nu vor putea să poarte haine care „să le acopere faţa”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite