„The Boston Globe“: Autorul atentatelor de la Boston, Tamerlan Ţarnaev, suferea de o boală psihică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tamerlan şi Djohar Ţarnaev, autorii atentatelor de la Boston FOTO Reuters
Tamerlan şi Djohar Ţarnaev, autorii atentatelor de la Boston FOTO Reuters

O nouă investigaţie jurnalistică asupra vieţii fraţilor acuzaţi de amplasarea bombelor la Maratonul din Boston, în aprilie, a dezvăluit că fratele mai mare ar fi suferit de o boală psihică, relatează revista „Time“.

Investigaţia de cinci luni a publicaţiei „The Boston Globe“ face mai multă lumină asupra vieţilor lui Djohar şi Tamerlan Ţarnaev, fraţii suspectaţi că au plasat bombe improvizate în oale sub presiune, omorând trei persoane şi rănind alte peste 260 la Maratonul din Boston. Djohar Ţarnaev, în vârstă de 20 de ani, riscă pedeapsa cu moartea, în timp ce fratele său a fost ucis de poliţie, la vârsta de 26 de ani, în urma unui schimb de focuri, după explozie.

Noi detalii despre trecutul familiei cecene originare din Daghestan dezvăluie că motivul atentatelor cu bombă ar putea fi mai complex decât simpla presupusă influenţă a islamismului radical. „Time“ relevă patru aspecte ale investigaţiei asupra familiei Ţarnaev.

În primul rând, Tamerlan a spus că aude voci. O cecenă care locuieşte în zona oraşului Newtown, Anna Nikaeva, a declarat că mama celor doi tineri ignora faptul că fiul ei suferea de vreo boală mentală. Un prieten care îl însoţea pe Tamerlan la moschee a spus că acesta descria vocile pe care le auzea ca pe un "control maiestuos al minţii". Cei doi părinţi au mers în mod regulat la psihiatru după ce au imigrat în Statele Unite.

Djohar era traficant de droguri şi a picat atât de multe examene la facultate încât i s-a interzis să revină la University of Massachusetts, la Dartmouth, în semestrul din primăvară. El nu se bucura de aceeaşi atenţie ca fratele său boxer, iar potrivit unui antrenor nu se mai întâlnise cu vreun membru al familiei de aproximativ trei ani.

De asemenea, Anzor Ţarnaev, tatăl celor doi, ar fi putut să mintă că era persecutat în Kîrgîzstan atunci când a cerut azil în Statele Unite, experţi subliniind că nu există vreo dovadă în acest sens. Un prieten de familie a spus că Anzor "a inventat acest lucru". „The Boston Globe“ apreciază că familia fugea de infractori ruşi sau doar de sărăcie. Însă Anzor locuieşte în prezent în Daghestan şi ar suferi de tulburări de stres posttraumatic.

Vizita lui Tamerlan în Dagestan, împreună cu doi prieteni, ar fi putut avea legătură cu asasinarea unui prieten de-al său, Brendan Mess, în 2011. El nu a participat la înmormântare, potrivit unui prieten "nedumerit" de acest lucru. Când a revenit din această ţară, prietenii au observat schimbări, inclusiv de natură emoţională. Ei au observat că a devenit mai serios, iar acesta a vorbit cu teamă de vocile pe care le auzea.

citeşte şi:

Procurorii fac legătura între Tamerlan Ţarnaev şi o triplă crimă din Boston

Procurorii din Boston au făcut legătura pentru prima dată între Tamerlan Ţarnaev, unul dintre presupuşii autori ai atentatelor de la maratonul din Boston, şi o triplă crimă care nu a fost elucidată, relatează AFP.

FOTO Atentatul de la Boston: autorităţile publică fotografii cu momentul în care Djohar Ţarnaev a fost prins de poliţie

O serie de fotografii nou publicate arată cum suspectul în atentatul de la Boston Djohar Ţarnaev, plin de sânge pe faţă, iese din barca în care se ascundea în timp ce forţele de ordine au armele îndreptate asupra lui.

VIDEO Noi imagini din noaptea capturării teroristului de la Boston, Djohar Ţarnaev

„Boston Magazine“ a publicat, joi, o serie de fotografii, realizate de sergentul Sean Murphy, din cadrul poliţiei statului Massachusetts, în noaptea capturării lui Djohar Ţarnaev, principalul suspect în atentatul din Boston, ca reacţie la controversata copertă a revistei „Rolling Stone“.

Djohar Ţarnaev: Atentatul din Boston, o răzbunare pe SUA pentru atacuri împotriva musulmanilor

Djohar Ţarnaev, suspectat de comiterea dublului atentat cu bombă la maratonul din Boston, a scris într-un mesaj că atacul reprezintă o răzbunare pentru ceea ce el consideră drept atacuri din partea Statelor Unite împotriva musulmanilor în Afganistan şi Irak, a declarat un oficial, relatează CNN.

FOTO VIDEO Aici odihneşte Tamerlan. Primele imagini cu mormântul atacatorului de la Boston

Locuitorii micuţei localităţi Doswell din statul Virginia au aflat abia în urmă cu o zi - două faptul că Tamerlan Ţarnaev, probabil cel mai urât om din Statele Unite, este îngropat într-un cimitir din apropiere.

SUA acuză Rusia că a ascuns informaţii esenţiale despre atacatorii de la Boston

Serviciile de informaţii din Rusia au ascuns faţă de americani o informaţie esenţială înainte ca fraţii Tamerlan şi Djohar Ţarnaev să-şi pună în aplicare planurile de atentat cu bombă, au declarat mai mulţi oficiali americani. Noile detalii alimentează teoriile conform cărora relaţia deficitară şi neîncrederea dintre Washington şi Moscova au distrus şansele de a evita atacul în urma căruia trei persoane au murit, iar alte 200 au fost rănite.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite