VIDEO Europa văzută de la Răsărit
0Ce aniversăm la 9 mai? Răsăritenii aduc un omagiu celor peste 20.000.000 de cetăţeni ai URSS, care au căzut victime ale celui de-Al Doilea Război Mondial, într-un context în care nazismul înfrânt în urmă cu şapte decenii revine ca termen de referinţă în discursurile unor diplomaţi ruşi, atunci când fac referire la drama Ucrainei, un stat european amputat, lipsit acum de Crimeea şi de Donbas.
Ce intenţii are preşedintele Putin în anul 2015?
Practic, după anul 2014, în care, iniţial, a negat cetăţenia rusă a "omuleţilor verzi", apoi a recunoscut public apartenenţa acestora la trupele de elită ale Federaţiei Ruse, după extinderea teritoriului Rusiei prin ceea ce europenii democraţi numesc anexare, iar liderii actuali de la Moscova o denumesc reunificarea peninsulei Crimeea cu patria mamă, după jocul lui Putin, cu cancelarul german şi preşedintele francez, de-a şoarecii occidentali şi pisica estică, mai rămâne să vedem decizia locatarului de la Kremlin, după apropiata paradă militară, previzibil grandioasă, de la 9 mai, 2015.
Un context în care am invitat la un dialog pe membri ai Clubului Militar Român de Reflecţie Euroatlantică - un think tank ofensiv, informal, cu o afirmare mediatică, care promovează interesul naţional al României, de stat membru al comunităţii euroatlantice, independent, suveran, a cărui integritate teritorială trebuie apărată, chiar cu preţul vieţii.
Spre deosebire de alte organizaţii, Clubul nu înregimentează pe membrii care intră în arena civilizată a confruntărilor lucide ca personalităţi independente, cu experienţe anterioare evident net diferite, dar cu convingeri comune, ce ţin de necesara apartenenţă a României la Alianţa Nord-Atlantică, de vitala menţinere a Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii.
Clubul nu se substituie altor asociaţii, specializate, din păcate, doar în strîngerea unor cotizaţii pentru drumul final, spre lumea de dincolo de Styx, sau celor care nu au decât obsesia prezenţei propriei persoane în prezidii tipice veacului trecut.
Clubul nu face nici propagandă americană, nici una contra celei inteligent promovate de răsăriteni, dar aduce, în atenţia celor interesaţi, experienţe, mărturii, interpretări care sunt utile informării contribuabililor români, în condiţii când instituţii media cu pretenţii de reprezentare a unor puncte oficiale de vedere, preferă prezentarea lacunară a adevărului despre situaţia, încă încordată, între liderii de la Moscova şi omologii lor din Occident, fapt confirmat şi de detaliul că doar 25 de şefi de state şi premieri, din Asia, America Latină şi Africa vor fi prezenţi la parada militară, de la 9 mai, anul acesta, din Piaţa Roşie.
Clubul nu legitimează pe nimeni, doar oferă o tribună de exprimare, adecvată, compatrioţilor care au ce spune conaţionalilor sătui de scandalurile eterne, de pe micile ecrane, politica circului permanent fiind preluată, cu un succes de prost gust, de la Roma antică.
Forţa de mobilizare a interesului românilor lucizi a fost validată şi de rapida confirmare a participărilor la prima reuniune de interes naţional, a Clubului Militar Român, care nu este controlat de nicio formaţiune politică, dar este un generator al discuţiilor utile înţelegerii locului şi rolului României de azi, atât de noii locatari, de la Palatul Cotroceni, cât şi de cei momentani, de la Palatul Victoria, în condiţiile când asemenea abordări sunt torpilate programatic, din zone de intelligence, obsedate de a controla totul, deşi nu fac nimic în schimb, spre mai binele Patriei Române, pentru care primesc simbria adecvată.
Ce aniversăm la 9 Mai, în România?
Ce intenţii are autoritarul şef al statului în curând vecin cu noi?
Am primit răspunsuri, nuanţate, cu argumente inedite, de la interlocutori cunoscuţi cititorilor acestui areal electronic, unele din afirmaţiile lor fiind reproduse în rândurile inserate mai jos.
NICU POPESCU:
@ Sper ca 9 mai 2015 să nu fie o redesenare a unui zid. @ Absenţa liderilor occidentali, de la parada de la 9 mai, este un semnal, cu certitudine, la adresa politicii externe pe care o susţine, la acest moment, administraţia prezidenţială, de la Moscova. @ Dar SUA, Rusia şi încă un număr de state, nu se întâlnesc numai pentru a vorbi de situaţia din Europa sau conflictul din Estul Ucrainei, ci şi pentru a aborda alte chestiuni. @ Trebuie să prezentăm oamenilor adevărul.
@ Este bine că americanii sunt la noi. @ Este de văzut ce va face America, dacă acele două motoare europene, german şi francez, vor face o escală la Moscova. @ Şi în timpul Războiului Rece, reprezentanţii serviciilor secrete ruse şi americane se întâlneau. @ Din păcate, pentru noi, la nivelul de acum, Europa este mică. @ Noi vorbim despre Rusia, dar Al Doilea Război Mondial s-a terminat, în Europa, şi pentru americani, şi pentru englezi, germani, francezi, români şi vecinii noştri. @ Reamintesc faptul că America şi Rusia au planuri mai mari - decât ce au europenii în Europa -, teritoriul, puterea economică, capacitatea de a pune la dispoziţie resurse sunt diferite pentru ei. Sigur, ei, prin strâmtoarea Bering sunt şi vecini.
MARIUS VĂCĂRELU:
@ A fost cea mai tristă Moscovă, pe care am văzut-o vreodată. @ Am plecat din Moscova când a fost interviul maraton al lui Putin. @ În Uniunea Sovietică elementul central a fost cel rus. @ Din păcate, generaţiile actuale sunt uituce şi cu o memorie la nivel global, mă refer la ţări din ce în ce mai neatente cu trecutul. @ Moscova de azi se transformă, tot mai mult, datorită unui instrument smartphone-ul. @ Acest fapt îi face pe oameni să fie mai independenţi. @ La Moscova am stat de vorbă doar cu intelectuali, cu oameni din Universităţi. @ Cetăţeanul rus a fost învăţat, încă din anii 2000, când situaţia economică a început să meargă mult mai bine, să călătorească în afara ţării. @ Atunci oamenii din Rusia erau relaxaţi. @ Anul acesta este prima dată când am văzut oameni cu capul plecat, pe străzile din Moscova.
@ Fluctuaţia rublei nu îi permite cetăţeanului rus să îşi construiască un viitor ca lumea. @ Ruşii vor să trăiască normal. @ Cetăţenii ruşi au, în general, o reticenţă în a comenta, în această perioadă, acţiunile administraţiei Putin. @ De multe ori ei au afirmat că “decizia nu este în niciun caz, la noi.” @ Situaţia dintre americani şi ruşi nu este totdeauna favorabilă, unora sau altora. @ Cum este posibil ca o ţară cu atâtea resurse naturale, cea mai bogată, din acest punct de vedere, la nivel global, să nu aibă nivelul cel mai ridicat de trai, din lume? @ Această întrebare îi afectează acum pe ruşi şi se gândesc la ea şi nu au un răspuns! @ În lipsa bunei guvernări se văd efectele: sporirea migraţiei, ori revoltă internă, sau prăbuşirea speranţei de viaţă. @ Germania este, în clipa de faţă, prizoniera propriului succes economic. @ Pe termen mediu şi lung, harta Europei, în zona sa de Est se va schimba. Le face sau nu, unora, plăcere, România îşi va mări teritoriul. Ideea este însă cu ce costuri. Şi cum se va putea gestiona această situaţie. Pentru că nu vor fi toţi încântaţi.
DAN NICU:
@ Azi, în societatea din stânga Prutului, Statele Unite ale Americii sunt percepute, în general, pozitiv, nu ca un aliat, dar ca un partener economic. @ La Tiraspol, această pecete sovietică este mult mai pronunţată, poate chiar decât în Rusia. @ De la an la an, numărul veteranilor de război pare să nu scadă…@ Republica Moldova este o zonă totuşi cucerită, de URSS, şi în care nu foarte mulţi dintre combatanţii de acolo au supravieţuit războiului. @ În Găgăuzia, majoritatea populaţiei, mai puţin de 90.000 de locuitori, este rusificată, foarte sovietizată.
@ Republica Moldova nu a ieşit niciodată, pe plan mediatic, din URSS, din CSI, aşa numita Comunitate a Statelor Independente, din spaţiul cultural răsăritean. @ Unul dintre lucrurile care mă irită cel mai mult este faptul că şoferii de pe autocarele destinate cursei Chişinău-Bucureşti pun întotdeauna numai filme ruseşti, şi în felul acesta suflarea Rusiei ne urmăreşte până în Capitala României. @ În anumite zone ale presei ruse au ajuns mărturisiri ale unor rude, soţii şi mame de militari mobilizaţi şi trimişi să lupte în Ucraina, chiar şi a unora care şi-au pierdut viaţa acolo. @ Toate aceste detalii ne dau o imagine clară a implicării Rusiei, în această problemă. @ La Chişinău nu există oficial, cum nici la Bucureşti nu există, un plan de reunificare. Dar reunificarea va veni.