Numărul săracilor din Rusia a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii nouă ani

Numărul săracilor din Rusia a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii nouă ani

Numărul cetăţenilor ruşi care trăiesc sub pragul sărăciei a ajuns în 2015 la 19,2 milioane, cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani, recesiunea afectând puternic puterea de cumpărare a familiilor. Aşa arată statisticile oficiale publicate luni, relatează „Le Figaro“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cifrele serviciului de statistică Rosstat ilustrează dublul efect pe care l-a avut asupra nivelului de trai al ruşilor criza cauzată de prăbuşirea preţului petrolului şi sancţiunile occidentale decise pe fondul crizei ucrainene, în condiţiile în care preşedintele rus, Vladimir Putin, şi-a clădit popularitatea pe progresele înregistrate în ceea ce priveşte lupta împotriva sărăciei.
 
Anul trecut, în jur de 19,2 milioane de ruşi, adică 13,4% din populaţie, au trăit cu venituri inferioare pragului fixat de guvern în funcţie de un „coş de produse indispensabile“. 
 
În 2014, numărul acestor persoane se ridica la 16,1 milioane (11,2% din populaţie), ceea ce înseamnă o creştere cu 20%.
 
În al patrulea trimestru al anului 2015, pragul fixat era de 9.452 de ruble (aproximativ 123 de euro).
 
Ca în fiecare an, vârful a fost atins în primul trimestru, când numărul ruşilor consideraţi săraci a ajuns la 22,9 milioane, adică 15,9% din populaţie. În trimestrul patru, urmând tendinţa sezonieră obişnuită, numărul celor aflaţi sub pragul de sărăcie a fost de 14,5 milioane, adică 10% din populaţie, notează AFP.
 
Această tendinţă se explică prin creşterea spectaculoasă a preţurilor provocată anul trecut de criza monetară, cu o prăbuşire a rublei, precum şi de embargoul instituit de Kremlin asupra majorităţii produselor alimentare occidentale, ca represalii la sancţiunile europene şi americane în contexul crizei ucrainene.
citeste totul despre: