VIDEO UPDATE Egiptul se cufundă în haos. Noi confruntări între manifestanţii pro-Morsi şi armată. Schimbul de focuri a început de la primele ore ale dimineţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii şi militarii îmbrăcaţi în civili s-au luptat cu musulmanii instigaţi la proteste de Frăţia Musulmană. FOTO: Reuters
Poliţiştii şi militarii îmbrăcaţi în civili s-au luptat cu musulmanii instigaţi la proteste de Frăţia Musulmană. FOTO: Reuters

Susţinătorii Frăţiei Musulmane şi ai preşedintelui demis Mohamed Morsi au jurat că nu vor ţine cont de „starea de urgenţă” instaurată în Egipt şi că vor organiza noi proteste sâmbătă, la o zi după ce marşurile din capitală au degenerat în violenţă, marcând unele dintre cele mai sângeroase proteste care au avut loc în Cairo în ultimii doi ani. Aproape 100 de oameni au murit, şi peste 800 sunt răniţi.


UPDATE 15. 50 Ministerul Sănătăţii a făcut public un nou bilaţ, anunţând că 173 de egipteni şi-au pierdut viaţa în evenimentele violente de vineri. Printre aceştia se numără şi unul dintre fii liderului Fraţilor Musulmani, Mohamed Badie.  Ammar Badie, în vârstă de 38 de ani, a murit în urma unei răni la cap, provocată de un glonţ în timpul confruntărilor cu poliţia în Piaţa Ramses din Cairo, epicentrul protestelor.

Mohamed Badie, care în prezent se ascunde, şi doi adjuncţi ai săi au fost puşi sub acuzare pentru „incitare la uciderea manifestanţilor“ în timpul unui protest desfăşurat pe data de 30 iunie, cu trei zile înainte de destituirea de către armată a preşedintelui Mohamed Morsi, provenit şi el din rândurile Fraţilor Musulmani.  Procesul lui Mohames Badie va începe la 25 august.

Autorităţile egiptene au reţinut peste 1.000 de susţinători ai mişcării islamiste Fraţii Musulmani în cursul violenţelor de vineri, soldate cu peste 173 de morţi, a anunţat Ministerul egiptean de Interne. Printre persoanele ucise figurează 57 de agenţi ai forţelor de ordine.
 Soldaţii egipteni au pătruns sâmbătă, fără să recurgă la forţă, în moscheea din Cairo unde s-au retras numeroşi partizani ai preşedintelui islamist demis Mohamed Morsi, potrivit imaginilor transmise de televiziuni, informează AFP. Canalul privat egiptean ONTV Live a arătat imagini cu soldaţi intrând în moscheea Al-Fath din centrul oraşului Cairo, în timp ce televiziunea Al-Jazeera difuza pe site-ul său de Internet imagini cu militari în interiorul moscheii. Soldaţii păreau că negociază cu manifestanţii pentru ca ei să părăsească moscheea.

O manifestantă din interiorul moscheii a declarat pentru AFP prin telefon că protestatarii au cerut să nu fie arestaţi sau atacaţi de către civili ostili care s-au strâns în faţa moscheii.

Până în prezent, au murit cel puţin 95 de victime, din care 24 poliţişti, potrivit Ministerului Sănătăţii de la Cairo, lăsând în urmă o amintire dureroasă pentru egipteni a ceea ce Frăţia Musulmană a numit-o „ziua mâniei”. Încă de la primele ore ale dimineţii de sâmbătă, forţele de ordine au redeschis focul şi au aruncat cu gaze lacrimogene pe străzile capitalei.

Violenţele au izbucnit miercuri, odată cu distrugerea a două tabere de protestatari din Cairo, în urma unei misiuni în forţă a armatei. Atunci au murit peste 500 de egipteni, potrivit oficialilor, citaţi de agenţia de presă Associated Press.

Poliţiştii şi militarii îmbrăcaţi în civili s-au luptat cu musulmanii instigaţi la proteste de Frăţia Musulmană, în timp ce rezidenţii cartierelor străbătute de manifestanţi au aruncat cu pietre spre susţinătorii mişcării islamiste. Elicopterele armatei au survolat oraşul şi pieţele cu cele mai mai aglomerări de oameni, apropiindu-se foarte mult de sol, accentuând haosul.

Protestatari au purtat sicriul uneia dintre victimele luptelor prin mulţime, înaintând spre centrul vechi al Capitalei, în timp ce gloanţele militarilor şuierau pe deasupra capetelor celorlalţi protestatari. Mare parte din protestatari s-au adăpostit în moscheile din capitală, în timp ce soldaţii înarmaţi au pătruns în unele dintre lăcaşurile de cult, capturându-i pe disidenţi.

cairo egipt proteste sursa Andre Pain / EPA/LANDOV

FOTO: Andre Pain/EPA/LANDOV

Violenţele de vineri au reizbucnit la scurt timp după rugăciunile de după-amiază, după ce zeci de mii de egipteni loiali Frăţiei Musulmane au răspuns chemării liderilor lor de a ieşi în stradă şi de a protesta faţă de impunerea stării de urgenţă, ca urmare a vărsărilor de sânge de la începutul săptămânii.


Premierul interimar cere scoaterea Fraţilor Musulmani în afara legii

Premierul interimar egiptean, Hazem el-Beblawi, a propus sâmbătă ca mişcarea Fraţilor Musulmani să fie scoasă în afara legii, această idee fiind în prezent studiată de guvern, relatează agenţia Reuters, citând un purtător de cuvânt al executivului de la Cairo.

Din gruparea Fraţii Musulmani provine şi fostul preşedinte Mohamed Morsi, înlăturat de la putere de armată pe data de 3 iulie şi deţinut în prezent într-o locaţie necunoscută. Această mişcare a mai fost scoasă în ilegalitate şi pe vremea predecesorului lui Morsi, Hosni Mubarak.

Propunerea premierului egiptean survine în contextul manifestaţiilor simpatizanţilor lui Morsi, care au fost evacuaţi miercuri dimineaţă de forţele de ordine din două pieţe ale capitalei egiptene, intervenţia soldându-se cu sute de morţi în rândul protestatarilor. De atunci, au continuat protestele, în urma confruntărilor de vineri cu forţele de ordine înregistrându-se 173 de morţi în întreaga ţară, potrivit ultimului bilanţ oficial. Fraţii Musulmani au lansat tot vineri un apel la o săptămână de proteste

Fratele şefului Al-Qaida, Ayman Al-Zawahiri, arestat

Mohamed Al-Zawahiri, fratele liderului reţelei teroriste Al-Qaida Ayman Al-Zawahiri, a fost arestat sâmbătă în Egipt pentru sprijin faţă de preşedintele islamist demis Mohamed Morsi, au declarat surse ale serviciilor de securitate egiptene pentru AFP. Sursele, care s-au exprimat sub acoperirea anonimatului, au precizat că Mohamed Al-Zawahiri, un egiptean care trăieşte la Cairo, a fost arestat în Guizeh, la periferia capitalei.


Citeşte şi:

Majoritatea liderilor arabi au sprijinit tacit intervenţia sângeroasă în Egipt

Majoritatea liderilor arabi au sprijinit tacit intervenţia sângeroasă împotriva Fraţilor Musulmani în Egipt, considerând-o ca pe o ripostă la ameninţarea pe care confreria o reprezintă pentru puterea lor, apreciază experţi, citaţi de AFP.

UE se pregăteşte să acţioneze în cazul Egiptului

Ambasadorii celor 28 de state membre UE vor dezbate luni, la Bruxelles, situaţia din Egipt, unde violenţele s-au soldat cu 624 de morţi (conform ministrului egiptean de Interne), a anunţat vineri Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE), relatează AFP.

Azi, vinerea mâniei islamice

Azi la prânz, imediat după încheierea marii rugăciuni săptămânale, Egiptul poate intra definitiv în război civil. Fraţii Musulmani au transmis chemarea ca milioane de susţinatori să iasă în stradă pentru a-şi manifesta protestul împotriva instaurării pentru o lună a stării de urgenţă şi a deciziei ca armata să folosescă muniţie de razboi împotriva persoanelor care vor ataca forţele de poliţie sau instituţiile publice.

Frăţia Musulmană cere un „protest al furiei” cu milioane de oameni. Egiptul se pregăteşte pentru violenţe sporite

Mişcarea Frăţia Musulmană a cerut oamenilor din toată ţara să iasă în străzi, pentru a organiza un „protest al furii” cu milioane de egipteni, vineri, după încheierea rugăciunilor de la amiază. Liderii islamişti fac apel la manifestaţii naţionale pentru a protesta faţă de ofensiva violentă a armatei, în urma căreia au murit aproape 700 de oameni în ultimele două zile.

Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate asupra situaţiei din Egipt

Cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate al ONU vor avea joi la New York consultări de urgenţă cu uşile închise privind criza din Egipt, unde sute de persoane au murit şi alte câteva mii au fost rănite după ce armata şi poliţia i-au dispersat pe susţinătorii preşedintelui înlăturat de la putere Mohamed Morsi.

VIDEO Barack Obama condamnă violenţele din Egipt

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat că este împotriva actelor violente care au loc în Egipt şi mărturiseşte că nu poate exista niciun tip de cooperare cât timp persoane civile sunt omorâte.

Egipt: islamiştii au incendiat peste 20 de biserici ale creştinilor, pe care-i acuză pentru căderea regimului Frăţiei Musulmane

Decizia armatei de a împrăştia violent taberele de susţinători ai preşedintelui demis Mohamed Morsi din Cairo a avut consecinţe asupra creştinilor din Egipt. În provincie, unde Frăţia este mult mai puternică, iar armata nu şi-a concentrat forţe, islamiştii au demarat o campanie de discriminare pe motive religioase a creştinilor, marcându-le casele cu cruci tăiate şi incendiind zeci de biserici doar noaptea trecută.

Criza din Egipt stârneşte reacţii dure în întreaga lume: Turcia cere reuniune în Consiliul de Securitate al ONU, Danemarca nu mai dă bani pentru Cairo

Confruntările violente din Egipt, în care au murit cel puţin 343 de persoane şi alte 2.930 au fost rănite, a atras critici aspre din întreaga lume. SUA iau în calcul sistarea ajutoarelor financiare, Danemarca a decis deja să nu mai dea bani Egiptului, Franţa l-a convocat pe ambasadorul egiptean să dea explicaţii, Iranul avertizează că evenimentele „cresc riscul unui război civil”, iar lumea arabă se solidarizează cu Frăţia.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite