De ce a existat râcă între SUA şi Cuba? Pentru prima dată preşedintele SUA se va întâlni oficial cu un lider cubanez

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barack Obama (stânga) şi Raul Castro (dreapta) FOTO AP
Barack Obama (stânga) şi Raul Castro (dreapta) FOTO AP

Barack Obama, preşedintele Statelor Unite ale Americii, a sosit în Panama, America Centrală, pentru a participa la Summitul Americilor, unde se va întâlni, pentru prima dată, cu liderul cubanez, Raul Castro. Aceasta va fi prima întâlnire oficială dintre cei doi lideri, şi vine la 50 de ani de „râcă“ între SUA şi Cuba, notează BBC.

Barack Obama se va întâlni cu liderul cubanez Raul Castro, în cadrul Summitului Americilor. Pentru prima dată în 50 de ani, liderul SUA se va întâlni oficial cu liderul Cubei. Acum, se pare, cei doi inamici au devenit prieteni, însă ce a iscat „râca“ între cele două ţări?, se întreabă jurnaliştii BBC.

Cum a început „cearta“

Cuba este o insulă din Caraibe, aflată la mai puţin de 160 de kilometri distanţă de SUA. Însă cele două ţări „nu şi-au mai vorbit“ timp de peste 50 de ani. Cuba şi America au fost bune prietene până în 1959, atunci când doi fraţi, Fidel şi Raul Castro, au ajuns la putere.

De atunci au existat 11 preşedinţi americani şi cu toţii au spus că fraţii Castro sunt periculoşi şi că-şi tratează foarte rău poporul. În 1961, SUA au ajutat la invazia Cubei şi au încercat să-i dea jos pe cei doi fraţi, dar americanii au fost înfrânţi, explică pe scurt jurnaliştii BBC.

Apoi, cubanezii s-au împrietenit cu Uniunea Sovietică, care era inamica SUA. Şi, simplificând, URSS şi-a pus rachete nucleare în Cuba. Acest lucru i-a înfuriat pe americani şi lumea a ajuns foarte aproape de un al treilea război mondial. Aşadar, de atunci, Cuba şi SUA nu şi-au mai vorbit.

Embargoul impus Cubei de americani este valabil chiar şi pentru vedete

SUA nu permiteau Cubei să comercializeze anumite lucruri, fapt despre care Castro spunea că este nedrept pentru cei care locuiesc acolo. E şi mai greu ca locuitorii celor două ţări se se viziteze unii pe alţii, continuă BBC.

De exemplu, atunci când Beyonce şi soţul ei Jay Z s-au dus în vacanţă în Cuba, unii americani au spus că au greşit şi i-au condamnat dur pentru asta. Însă este timpul pentru o schimbare.

O strângere de mână istorică

Totuşi, în 2013, în cadrul ceremoniei în memoria lui Nelson Mandela, preşedintele SUA, Barack Obama, l-a întâlnit pe liderul Cubei, Raul Castro. Obama l-a salutat şi i-a strâns mâna lui Raul Castro. Strângerea de mână a fost al doilea gest de apropiere făcut de un preşedinte al SUA de la Războiul Rece încoace. 

Bill Clinton, preşedinte în funcţie al SUA în perioada 1993-2001, a fost primul lider de la Casa Albă care a efectuat un astfel de gest: la un dineu al Organizaţiei Naţiunilor Unite, desfăşurat la New York în anul 2000, Clinton a strâns mâna lui Fidel Castro, preşedintele în funcţie al Cubei. La momentul respectiv, Casa Alba a negat că strângerea de mână ar fi avut vreodată loc şi a susţinut că Fidel Castro a fost cel care a încercat să îl abordeze pe Clinton. 

Este timpul pentru o schimbare

În ultimul an, negocieri secrete au avut loc în Canada. Acum, preşedintele american Barack Obama spune că este pentru prima dată când cele două guverne comunică unul cu celălalt, cooperează şi fac din ce în ce mai multe pentru a ajuta cubanezii.

Barack Obama şi Raul Castro au discutat deja la telefon. Acestea au fost primele discuţii la nivel prezidenţial dintre cele două ţări, de la revoluţia din Cuba din urmă cu cinci decenii.

Ţările lumii au salutat acest acord. Se spune că este o înţelegere istorică şi se speră că de nou-reînnodatele relaţii vor profita ambele ţări, conchide BBC.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite