Vicepremierul Italiei Luigi Di Maio face comentarii revoltătoare despre jurnalişti. Cum au reacţionat sindicatele
0Sindicatele media italiene au chemat jurnaliştii să protesteze după ce conducerea partidului Mişcarea Cinci Stele (M5S) i-a numit „şacali şi prostituate” pe cei care lucrează în presă.
Formaţiunea politică antisistem, care conduce împreună cu Liga de extremă dreaptă, a ameninţat din nou că va tăia fondurile pentru publisheri şi va introduce noi legi care duc la conflicte de interese, pe măsură ce relaţiile cu media s-au deteriorat după ce primăriţa Romei, Virginia Elena Raggi, a fost achitată pentru favoritism.
Raggi a fost găsită nevinovată pentru abuz de putere după ce un judecător a decis că fapta ei nu a reprezentat o infracţiune.
Luigi Di Maio, liderul M5S şi vice-prim-ministru, i-a numit pe jurnaliştii care au scris despre acest caz timp de doi ani „şacali” şi i-a acuzat că au generat ştiri false pentru a o înlătura pe primăriţă.
Iar Alessandro Di Battista, figură importantă a partidului, i-a descris pe jurnalişti drept „prostituate”.
Insultele au stârnit furie în rândul presei şi al sindicatelor FNSI şi Usigrai, care au organizat mai multe evenimente de tip flash mob, care vor avea loc marţi în oraşe precum Bruxelles şi Londra.
„Libertatea presei este atacată”, a spus Vittorio di Trapani, preşedintele Usigrai, citat de The Guardian. „Este clar că nu vorbim doar despre cazuri izolate, ci despre o strategie de a lovi jurnaliştii, libertatea presei şi, astfel, dreptul cetăţenilor de a fi informaţi”.
Raffaele Lorusso, preşedintele FNSI, a subliniat că aceiaşi jurnalişti care au scris despre cazul Raggi au abordat şi subiecte legate de predecesorul ei Ignazio Marino, care a fost achitat în cazul acuzaţiilor de evaziune. Marino s-a retras în 2015, după ce a fost atacat de mai mulţi colegi din M5S, ceea ce a contribuit la căderea lui.
„Jurnaliştii insultaţi pentru că au scris despre Raggi nu l-au scutit nici pe Marino... înainte a fost bine, dar astăzi nu?”,a mai spus Lorusso. „Di Maio şi cei ca el din M5S care visează să aibă informaţii ţinute în frâu trebuie să uite de asta: ameninţări sau insulte nu vor opri jurnaliştii să îşi facă munca”.
Asociaţia presei străine din Italia s-a alăturat demersului sindicatelor. „Credem cu tărie că munca noastră este unul dintre pilonii democraţiei şi, astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie protejată”.
Întrebat în timpul unui interviu televizat dacă îşi retrage afirmaţiile, Di Maio a spus duminică seară: „În niciun caz. Ei încearcă să dea jos guvernul, dar nu înghiţim chestia asta”.
În luna septembrie, Di Maio a ameninţat că va retrage advertorialele companiilor de stat din ziare după ce le-a acuzat de „poluare zilnică a dezbaterii politice”.
M5S vizează în special La Repubblica, ziar deseori acuzat de „ştiri false”, termen popularizat de preşedintele american Donald Trump.
M5S, partid înfiinţat în 2009, a fost acuzat în mai multe rânduri de propagarea de dezinformare prin canalele sale de pe reţelele social media.
Gianni Riotta, director al şcolii de jurnalism de la Libera Università Internazionale degli Studi Sociali „Guido Carli” din Roma, a spus că ameninţarea de a tăia fondurile de stat pentru publicaţii este bazată pe falsitate, deoarece banii oferiţi de stat pentru a sprijini ziarele importante au fost tăiaţi în urmă cu mai mulţi ani, şi doar câteva publicaţii locale mai beneficiază de astfel de finanţări.