Italia ameninţă că va bloca activităţile europene în urma unui litigiu cu Malta  privind migranţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Matteo Salvini FOTO EPA-EFE

Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, de extremă dreaptă ameninţă că va bloca activităţile europene după un schimb de replici cu Malta pe care o acuză că ajută migranţii să ajungă în Italia.

« Am demonstrat deja şi vom continua să demonstrăm că ştim să ne apărăm frontierele şi că putem să mergem până la blocarea bugetelor şi activităţilor europene cât timp Europa şi unele state membre continuă să râdă de Italia », a afirmat duminică Matteo Salvini la Milano.

Malta este acuzată că a ajutat 13 migranţi aflaţi la bordul unei ambarcaţiuni să debarce pe insula sicialiană Lampedusa în timp ce Matteo Salvini vorbeşte despre «un act ostil al unui stat al Uniunii Europene».

"Malta a ajutat o ambarcaţiune cu 13 migranţi la bord furnizând veste de salvare, apă şi o busolă", a declarat Matteo Salvini, descriind "un act ostil din partea altei ţări din UE“, după incidentul petrecut în octombrie la frontiera franco-italiană. 

La acea dată, Matteo Slavini a criticat operaţiunile de respingere a migranţilor în cursul cărora jandarmeria din Franţa au pătruns pe teritoriul Italiei, în localitatea Claviere din Munţii Alpi. „Mincinoşi. În guvernul din Franţa şi Malta sunt mincinoşi, iar în Comisia Europeană sunt distraţi“, a declarat Salvini. 

Spre finele lui iunie, ministrul Matteo Salvini, denunţa înaintea unui mini-summit european asupra migraţiei, "aroganţa" preşedintelui francez Emmanuel Macron. Vorbind despre câţi migranţi au ajuns în Italia şi care sunt costurile pentru a-i întreţine, Matteo Salvini a spus că se miră că această situaţie nu este considerată drept o problemă de "arogantul preşedinte francez".

Franţa şi Spania au propus crearea de centre închise în Europa pentru a gestiona migranţii din Mediterana.

Apoi, a acuzat Franţa şi Malta că are în guvern “mincinoşi" iar la Comisia Europeană sunt «distraţi».

Matteo Salvini susţine că Italia a primit 700.000 de migranţi în cursul ultimilor ani şi că nimeni nu ar trebui să îi dea lecţii în materie de primire a refugiaţilor.

Între timp, în week-end, mii de persoane au protestat în centrul Romei împotriva decretului anti-migranţi, susţinut de Matteo Salvini. Oamenii au scandat ‘nu lui Salvini şi nu rasismului». Camera Deputaţilor va avea cuvântul final pentru acest document, la finele lui noiembrie. Textul prevede o procedură de urgenţă pentru expulzarea “migranţilor periculoşi”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite