Mii de bulgari au protestat faţă de scumpirea carburanţilor şi majorarea taxelor pentru automobile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
proteste bulgaria

Mii de bulgari au protestat duminică faţă de preţul mare al carburanţilor şi majorarea taxelor pentru automobile, blocând mai multe drumuri, inclusiv autostrada care duce spre Grecia. Protesta au avut loc la Sofia şi în alte peste 20 de oraşe ale Bulgariei.

 Zeci de mii de cetăţeni au protestat împotrivă majorării, cu până la 50%, a taxelor pentru automobile mai vechi de zece ani. Spre deosebire de alte ţări europene, în Bulgaria parcul de automobile are vârsta medie de 14-15 ani.

Alt motiv de nemulţumire este introducerea variantei bulgarizate a sistemului de asigurări răspundere civilă bonus-malus. 80% din şoferii vor plăti RCA de 2-3 ori mai mare pentru că vor fi luate în calcul nu numai daunele cauzate ci şi toate sancţiunile poliţiei rutiere.

Sistemul prevede transferul coeficientului bonus-malus al proprietarului asupra automobilului în caz de vânzare. Sancţiunile ajung până la 400 de procente în timp ce şoferii cei mai dsciplinaţi vor primi o reducere de numai 25%. În România de pildă, sistemul bonus-malus este de două ori mai generos cu şoferii disciplinaţi şi prevede sancţiuni de două ori mai mici pentru cei nediscipinaţi.

Unii participanţi au cerut demisia guvernului de centru-dreapta al lui Boiko Borisov. Protestele au fost declanşate de decizia guvernului de a majora de anul viitor taxele pentru maşinile vechi, care s-a suprapus peste scumpirea carburanţilor. Opoziţia socialistă a condamnat majorarea impozitelor ce ar urma să afecteze peste două milioane de maşini.

Aproximativ 200 de protestatari au blocat pentru o oră, duminică, autostrada E-79 între Bulgaria şi Grecia, la Simitli (sud-vest). În provincia Iambol (sud-est), manifestanţii cu steaguri negre au oprit în faţa benzinăriilor, înainte de a bloca o şosea. 

În urma apelurilor pe reţelele sociale, coloanele de maşini şi-au pus în funcţiune claxoanele, sâmbătă, în trei oraşe, inclusiv Montana, din nord-vest, cea mai săracă regiune a UE.

Protestatarii cer diferenţierea cotelor de impozitare pentru carburanţi, medicamente şi alimente, precum şi ca proiectul de lege privind Răspunderea Civilă să fie oprit neîntârziat. Cetăţenii mai insistă pentru revizuirea imediată a salariilor deputaţilor şi funcţionarilor publici de rang înalt, care să fie în concordanţă cu salariul minim pe economie. Protestatarii mai cer reducerea numeroaselor agenţii de stat şi altor instituţii, pe care le consideră inutile şi parazitare. 

Solicitările protestatarilor în cel de-al doilea oraş ca dimensiune din Bulgaria nu se epuizează doar cu majorarea preţurilor la carburanţi - oamenii sunt nemulţumiţi şi au ieşit să îşi demonstreze cererile "pentru a nu se impune standarde europene într-un stat cu economie africană", "să poată fi auziţi, pentru că tot ce se face este pe spinarea săracilor", pentru a primi salarii decente, pentru a nu trebui să lucreze în câteva locuri şi tot să nu le ajungă banii să îşi plătească facturile.

La Burgas, protestul s-a îndreptat către intrarea pe autostrada Tracia. Sute de maşini circulă cu inscripţionarea "Protest" şi claxoanele pornite. O mare parte dintre protestatari le-au susţinut şi pe mamele care au copii cu dizabilităţi, care vor demisia vicepremierului Valeri Simeonov. Sute de persoane din Şumen s-au strâns în faţa sălii Arena din oraş. Ei au blocat strada Mariţa şi au făcut o plimbare pe aleea pietonală, împiedicând trecerea maşinilor. 

În special aici regiune preţurile la carburanţi sunt cele mai ridicate, iar distribuitorii le pun pe seama infrastructurii subdezvoltate.

„Preţurile petrolului brut pe pieţele internaţionale au crescut cu 17% din august până la sfârşitul lunii octombrie“, în timp ce preţurile la combustibili au crescut în Bulgaria „cu doar 5%, ca în întreaga Uniune Europeană“, se apără Svetoslav Bentcev, expert la Asociaţia Distribuitorilor de Petrol şi Gaze.

„Evoluţia preţurilor va depinde de efectul sancţiunilor impus pe 4 noiembrie de Statele Unite asupra Iranului, precum şi de reacţia Arabiei Saudite“, a adăugat el.

Cu toate acestea, protestatarii spun că preţul combustibilului, în prezent la o medie de 1,2 euro pe litru pentru motorină şi 1,19 euro / litru pentru benzină, ar trebui să ţină seama de nivelul de trai din Bulgaria, unde salariul mediu brut este de 575 de euro.

Ministrul Finanţelor Vladislav Goranov a declarat că taxele pe combustibil în Bulgaria sunt „cele mai scăzute din UE“.

Monopolul Lukoil, pus în discuţie

 Nemulţumirea a fost îndreptată în primul rând împotriva lobiştilor în Parlament şi în guvern, care încearcă să promoveze legi în favoarea companiilor din sectorul carburanţilor şi al asigurărilor auto.

Este vizată în primul rând filiala bulgară a concernului „Lukoil”, proprietara a celei mai mari rafinării din Balcani şi a unei reţele de benzinării. Ea este acuzată că menţine preţuri mai mari din cele în majoritatea ţărilor vecine. În condiţiile unor accize minime „Lukoil” realizează practic un profit maxim la sud de Dunăre, scrie agenţia Club Z.

Partidul de opoziţie "Bulgaria democratică " a susţinut, în baza unui studiu realizat, că preţurile la combustibili au fost mai mari în Bulgaria decât în cinci ţări din UE, inclusiv în Belgia şi Regatul Unit. El a criticat de asemenea „cvasi-monopolul“ companiei ruseşti Loukoïl, care deţine singura rafinărie din ţară, majoritatea depozitelor de corburanţi şi cea mai mare reţea de distribuţie din ţară.

Pe pieţele mondiale, preţurile petrolului au atins punctul culminant la începutul lunii octombrie, fiind la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani şi jumătate, 85 de dolari barilul, şi se aşteaptă să continue să crească ca urmare a intrării în vigoare a noilor sancţiuni americane împotriva Iranului. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite