Propunerea care poate schimba totul: schimbarea la faţă a securităţii europene

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bruxelles, Grande Place, noiembrie 2015
Bruxelles, Grande Place, noiembrie 2015

Documentul acesta se discută acum la Bruxelles şi prefigurează o schimbare fundamentală în organizarea securităţii europene comune în ceea ce înseamnă lupta împotriva terorismului.

Documentul confidenţial (14244/15) provine de la EUROPOL şi este adresat către Standing Committee on Operational Cooperation on Internal Security, fiind destinat Delegaţiilor Statelor Membre şi Consililiului JAI din 3-4 decembrie, fiind intitulat Enhancing counter terrorism capabilities an EU level.

În esenţă, marea noutate (care este posibil să devină realitate operaţională foarte rapid, mai precis de la 1 ianuarie 2016), o reprezintă constituirea, în cadrul EUROPOL, a unei structuri dedicate specifice, European Counter Terrorism Centre (ECTC)  a cărui misiune este să devină punctul central de colectare şi difuzare către autorităţile naţionale a informaţiilor relevante, "maximizând schimburile de informaţii operative, tehnice şi generale în domeniul luptei împotriva terorismului".

Documentul confidenţial (14244/15) EUROPOL

Informaţia trebuie să devină un bun comun posibil de accesat şi folosit instantaneu de autorităţile din Statele Membre, 14 dintre ele fiind conectate deja din luna noiembrie a acestui an la aplicaţia SIENA (Secure Information Exchange Network Application) din cadrul Europol. Odată cu lansarea noii generaţii din SIENA (2.8), există o zonă exclusiv dedicată uzului autorităţilor naţionale de luptă antiteroristă din Statele Membre şi a celor din terţe ţări cu care există acorduri operaţionale (spre ex. SUA, Australia, Canada). Practic, spun cei de la Europol, este vorba despre o platformă nouă care permite centrelor naţionale de luptă antiteroristă (Couterterrorism Focal Points) nu numai să primească informaţi şi să acceseze baza de date, dar să intre online în discuţie şi să realizeze analize comune de situaţie.

Analiza preliminară EUROPOL privind atacurile de la Paris

Atacurile de la Paris demonstrează o escaladare serioasă a ameninţării teroriste, aceasta deoarece atacurile indică:

  • prima realizare în Europa a unui atac "tip Mumbai", incluzând primul exemplu de atacuri nedicriminatorii în proximitate, combinate cu atentate sinucigaşe
  • o dimensiune internaţională foarte clară în planificarea şi coordonarea atacurilor, implicând o reţea şi nu indivizi "lupi singuratici"
  • o foarte serioasă declaraţie de intenţie a ISIS de a se angaja într-o nouă strategie de îndeplinirea o noi atacuri internaţionale spectaculoase
  • posibilitatea producerii de noi atacuri - cea mai serioasă ameninţare cu care se confruntă Europa în ultimii 10 ani.
pic

O altă noutate este că, foarte probabil în trimestrul III din anul viitor, sistemul SIENA va fi trecut într-o nouă fază de dezvoltare (generaţia 3.0) şi va funcţiona în regimul "Confidenţial", ceea ce va necesita şi un upgrade la nivelul unităţilor naţionale care vor dori să utilizeze în contituare acest sistem.

Ce conţine baza de date? La finele anului 2014, doar 18 nume de terorişti fuseseră introduse în sistem de către două State Membre. La finele lunii aprilie 2015, în sistem fuseseră deja introduse (de către 11 State Membre şi trei state terţe) numele a 1.131 "luptători străini". La finele celui de-al treilea trimestru al acestui an, în baza de date figurau numele a 1.527 de "luptători străini", introduse de 14 State Membre, 5 ţări terţe şi Europol. Până pe 13 noiembrie 2015, numărul persoanelor fişate a crescut din nou, la 1.595 de "luptători străini".

Este funcţional - şi devine vital în acest context - programul special destinat luptei împotriva finanţării activităţilor teroriste. Intrat în stadiul operaţional în 2010, programul a generat până în acest moment peste 14.000 de informaţii specifice, fiecare dintre cererile individuale de informaţii fiind prelucrată împreună cu autorităţile din SUA, noutatea propusă acum fiind de integrare a reţelei Financial Intelligence Units (FIU.NET) în structura Europol. Important, notează raportul, deoarece în vvitorul acord SUA-UE (TFTP) nu este inclusă Single European Payments Area...

   

O altă noutate notabilă, răspunzând unei urgenţe absolute, este încercarea de coordonare în cadrul Planului operativ de acţiune 2016 (în cadrul EU Policy Cycle) a "unor investigaţii comune care să vizeze comerţul ilegal de arme pe internet ("cyber firearms patrolling"). Există un European Cyber Crime Centre în cadrul Europol specializat în urmărirea acestui tip de trafic pe Dark Net şi Internet, din ce în ce mai interesant deoarece scade numărul cazurilor în care sunt organizate transporturi de arme direct către celulele teroriste din Europa, preferându-se mai degrabă cumpărarea de arme şi explozibili răspunzând la oferta vastă din spaţiul virtual. Se notează şi stabilirea "cu succes" a unei cooperări cu sectorul privat, cu referire la conţinutul unor platforme de "social media" precum, "în ordinea ascendentă a volumului de date, Facebook, SendVid, Vimeo, Google Drive, Youtube, Archive.org şi Twitter...Cu sprijinul Comisiei Europene companiile care oferă reţele sociale sunt contactate continuu pentru a asigura, mai ales, atenţia în ce priveşte obiectivele politice ale prevenirii radicalizării...notându-se faptul că aceste companii au început să intensifice propriile activităţi de montorizare în scopul de a înlătura materialele de propagandă şi extremiste".

Documentul notează că a fost deja stabilită o cooperare cu Centrul de management de criză al Comisiei Europene pentru o unificare a eforturilor în caz de răspuns la un incident terorist.   

Este evident că, în actuala situaţie, toate Statele Membre vor merge pe ideea amplificării mecanismelor existente şi dezoltarea lor maximală în viitorul apropiat pentru ca Europa să se poată apropia de standardele de răspuns, operaţionale şi legislative, puse la punct de americani după atentatele din 11 septembrie. Iată, în acest sens, descrierea elementelor acum active în sistemul european (dublate de noua propunere pentru legislaţia europeană în domeniu, prezentată în materialul de ieri):

- Secure Information Exchange Network Application (SIENA) - un mijloc esenţial pentru a permite conectivitatea, SIENA este folosită pentru a manageria schimbul în timp real de informaţii operaţionale şi strategice între statele membre, Europol şi parteneri din terţe ţări.

- Analysis Work FILE (AWF) Terrorism - reprezintă o componentă distinctă a Sistemului de Analiză Europol (EAS) care lucrează cu unităţile de tip Focal Points individuale pentru a reflecta priorităţile actuale în lupta împotriva terorismului prin îmbunătă'irea analizelor operaţionale, analiza comparată, analiză de fenomen şi răspuns coordonat, încorportând răspunsuri din partea:

a. FP Travellers  (teroriştii străini care călătoresc înspre şi dinspre zonele de conflict)

b. Terrorism Financing Tracking Program (TFTP) - căutări specifice pe baza datelor oferite de Statekle Membre. 

c. Chek the Web - analiza materialelor de propagandă teroristă aflate pe Internet, inclusiv analiza nivelului de ameninţare

d. EU Internet Referral Unit - EU IRU - identificarea şi eliminarea materialelor extremiste de pe Internet (unitate în curs de implementare).

Cât şi în ce sens se va dezvolta sistemul? Acum, se pare că există un singur tip de răspuns: cât va fi nevoie, ca răspuns direct la magnitudinea ameninţării. Recitiţi, vă rog, în materialul de ieri, proiectul noii legislaţii-cadru europene pentru lupta împotriva terorismului şi legaţi-o cu ceea ce aţi aflat acum şi veţi vedea care este apmplitudinea reală a răspunsului.

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite