Mizele României în Summitul de la Vilnius, explicate la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Dungaciu şi Mircea Geoană, la Adevărul Live FOTO David Muntean
Dan Dungaciu şi Mircea Geoană, la Adevărul Live FOTO David Muntean

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană şi profesorul universitar Dan Dungaciu au intrat în dialog cu jurnaliştii „Adevărul” şi cu cititorii adevarul.ro pentru a explica mizele Summitului Parteneriatul Estic, care va avea loc între 28 şi 29 noiembrie la Vilnius.

   

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană şi profesorul universitar Dan Dungaciu au discutat cu jurnaliştii „Adevărul” Cristian Unteanu, Diana Rusu şi Valentina Basiul pentru a analiza mizele României în Summitul de la Vilnius, despre acordul de asoiere pe care-l va parafa Republica Moldova şi despre decizia Ucrainei de a nu semna acest acord, în ciuda poziţiei pro-europene pe care a afişat-o şi promovat-o în ultimele luni. 


Europa încearcă să împingă graniţele Europei mai departe în inima imperiului rus. Interesul României este ca noi să nu rămânem o ţară de frontieră, între două blocuri politice şi economice, menţionează fostul ministru de Externe Mircea Geoană.

Diana Rusu: Nu consideraţi că situaţia Ucrainei este compromisă?  

Mai sunt încercări de ultimii metri, se încearcă oferte reînnoite. Dar se pare că va fi confirmată căderea asocierii.  Dacă Europa nu este atractivă pentru Ucraina, vom vedea ce se va întâmpla cu Georgia şi cu Republica Moldova.

Cristian Unteanu: Cum a greşit Uniunea Europeană faţă de Ucraina?

Nicio victorie sau înfrângere nu este decisivă. Cea mai mare greşeală pentru noi ar fi să credem că dacă Ucraina decide să se îndepărteze de Europa, ar trebui să abandonăm şi noi lupta. Ar fi o greşeală enormă, subliniază Mircea Geoană.

În spate cred că este o slăbiciune a politicii externe a Europei. Deciziile europene sunt mai puţin la Comisia Europeană, la Roma, la Varşovia, la Stockolm, la Paris şi Berlin. Cât de mult ne mai permitem ca UE să nu mai aibă instrumente de politică externă dacă vrem să fim o forţă internaţională? Dacă vrem să avem o influenţă, va trebui să ne punem resursele într-o logică mai coerentă, potrivit fostului ministru de Externe.

De la început, parteneriatul estic a fost un instrument de o ambiguitate aparte. A fost construit să aducă „înăuntru” statele din „afară”. Înseamnă că începe bătălia cu Federaţia Rusă şi pui toate aceste state sub aceeaşi umbrelă şi nu mai ai nici alianţa cu Statele Unite, explică Dan Dungaciu.

Acest pachet de şase state, dacă punem laolaltă ambiguităţile, nu cred că ne ducea la rezultatele pozitive la care au sperat politicienii. Nu vreau să spun că este un eşec aşteptat, dar nu este mare surpriză ce se va întâmpla la Vilnius. Nu se va da nicio garanţie de integrare europeană, ideea de liberalizare a vizelor nu va fi pomenită foarte apăsat, este de părere prof. univ. Dan Dungaciu.

Mircea Geoană şi Dan Dungaciu, despre mizele României în Summitul de la Vilnius 

Cristian Unteanu: Se spune că mare învingător la summitul de la Vilnius este Rusia. 

Pare că Rusia a câştigat acest scandal, dar nu a câştigat şi războiul, ci doar unele lupte, potrivit. Nu cred că trebuie să abandonăm această luptă. Noi nu ne luptăm neapărat cu Federaţia Rusă, ci pentru a dobândi o Europă unită, subliniată Mircea Geoană.

Faptul că Ucraina nu doreşte astăzi să facă un pas mai hotărât spre Europa, nu înseamnă că vrea să se alăture Rusiei, a încheiat fostul ministru, fiind completat de Dan Dungaciu care a scos în evidenţă că Rusia nu este capabilă să întreţină nici Republica Moldova, nici Ucraina. „A reuşit însă să împiedice integrarea lor în spaţiul european”.

Uniunea Europeană a fost acuzată că nu vorbeşte pe limba Ucrainei, când oligarhii ruşi sunt invitaţi în ambasada Rusiei din Kiev şi le sunt arătate avantajele pe termen scurt, a intervenit Diana Rusu.

„Instrumentele pe care le are Bruxellesul sunt asimetrice. Dar dacă noi (ţările comunitare) ne-am aduna forţele, am putea să oferim avantaje Ucrainei. De aceea cred că este incorect să acuzăm doar Bruxellesul, fără să uităm să spunem că de multe ori este prea birocratic şi inflexibil”, răspunde Mircea Geoană.

De ce în România există ezitare în atâtea zone atunci când vine vorba de răspunsuri coerente?, întreabă domnul Unteanu.

Noi avem nevoie de două sincronizări, spune Mircea Geoană. Una între preşedinte şi viitoarele structuri parlamentare. Dacă vom avea un preşedinte care  să colaboreze cu instituţiile guvernamentale, ne va permite să ne resincronizăm pe plan intern.

O a doua ar fi resincronizarea între Europa şi SUA, continuă fostul ministru de Externe. Cred că anul viitor, când vom avea alegeri parlamentare şi despre care sper că va fi cât mai puţin fragmentat, trebuie să dăm cât mai mulţi europarlamentari familiilor politice tradiţionale: stânga, dreapta. 

Cât este eşecul Chişinăului şi cât al Bruxellesului?

Eşecul crizei politice de la Chişinău clar nu a ajutat. Guvernul Filat a făcut tpot ce se putea să dea garanţii, motive care să fie folosite la Bruxelles. S-a folosit extrem de prost acerastă carte. Bruxellesul a observat. Cred că această situaţie se va mai repeta în Republica Moldova, încheie Dan Dungaciu. 

Mircea Geoana si Dan Dungaciu la Adevarul Live FOTO Dan Muntean

Principala consecinţă a summitului de la Vilnius. Potrivit lui Dan Dungaciu, în Republica Moldova a apărut o clasă socială mai bine închegată care nu-şi imaginează destinul alături de Uniunea Europeană, ci crede că soluţia pentru integrarea europeană este unificarea cu România.

De asemenea, Mircea Geoană subliniază că „nimic nu este posibil atunci când ambiţiile nu sunt mobilizate prin forţă (politică). Va trebui să facem o reevaluare extrem de abruptă din perspectiva candidatului la UE. Dacă vrem să avem un răspuns atractiv pentru Republica Moldova, va trebui să creăm o punte între Est şi Vest”.

CITEŞTE MAI MULT

Uniunea Europeană este gata să parafeze Acordul de Asociere cu Republica Moldova

VIDEO Preşedintele Băsescu, la Consiliul European: I’m always back!

Băsescu, mesaj către Ponta înainte de Consiliul European: Ar fi fost păcat să trimitem acolo un începător

Premierul şi preşedintele dau nas în nas la Bruxelles

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite