Război în Ucraina. Armata rusă bombardează blocuri de locuinţe din Kiev. „Pauză tehnică” în negocierile dintre ruşi şi ucraineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Atacurile aeriene şi bombardamentele armatei ruse continuă în Ucraina, vizând în cea de-a 19-a zi de război mai ales Kievul, capitala ţării. Civili au fost ucişi în atacuri ale armatei ruse care au lovit şi blocuri de locuinţe. Cea de-a patra rundă de negocieri de pace, lansată luni, a intrat într-o „pauză tehnică” până marţi în vederea „clarificării unor definiţii”. Volodimir Zelenski a catalogat negocierile ca fiind „foarte dificile”.

UPDATE 23.20 Armata ucraineană a distrus un post de comandă al invadatorilor ruşi în regiunea Cernihiv, inclusiv un număr semnificativ de soldaţi şi vehicule militare ale acestora. Declaraţia a fost făcută de Comandamentul Operaţional Nord al armatei ucrainiene, pe Facebook, relatează un corespondent Ukrinform.

UPDATE 23.09 Forţele ruse au încercat să spargă apărarea în direcţia Doneţk, în zona Volnovakha şi au suferit pierderi grele, a raportat de Grupul Operaţional şi Tactic „Est” al armatei ucrainiene.

Astăzi, începând cu ora 17:00, pe 14 martie, forţele de ocupaţie ruse au încercat să spargă apărarea luptătorilor ucraineni din zona Doneţk în zona de responsabilitate a grupului operaţional şi tactic Vostok. 1 APC. După o încercare nereuşită de a trece prin apărările noastre, inamicul s-a retras”, se arată în comunicat. În urma bătăliei, 4 vehicule de luptă de infanterie şi până la două plutoane de infanterie au fost distruse.

"De asemenea, în timpul zilei, aeronavele şi artileria ucraineană au provocat daune acumulării de echipamente militare şi coloanelor inamice. Focul de artilerie a distrus coloana de sprijin - mai mult de 12 unităţi de vehicule cu motor," a completat Grupul Operaţional şi Tactic „Est".

UPDATE 22.05 Statele Unite au avertizat luni China că va suporta consecinţe dacă va ajuta Rusia să evite sancţiunile internaţionale care i-au fost impuse în urma invadării Ucrainei, transmite CNN.

Oficiali americani, al căror nume nu a fost făcut public, au declarat pentru mai multe instituţii de presă că China şi-a exprimat disponibilitatea de a oferi asistenţă militară Rusiei.

Ministerul chinez de Externe a acuzat SUA că răspândesc dezinformare. Rusia a negat că a cerut Beijingului ajutor militar.

UPDATE 22.00 La nici o săptămână după ce a relaxat regulamentul privind postările care fac apel la moartea lui Putin, Facebook a decis să le interzică.

UPDATE 21.37 Franţa a continut să livreze echipamente militare Rusiei între 2015 şi 2020, deci după sancţiunile europene în urma anexării Crimeei, în baza unor contracte anterioare, potrivit Disclose, în timp ce guvernul se apără că nu a încălcat embargoul european, relatează AFP.

„Potrivit unor documente confidenţiale de apărare obţinute de Disclose şi informaţii din surse deschise, Franţa a emis cel puţin 76 de licenţe de export pentru material de război către Rusia din 2015”, a scris luni site-ul de investigaţii Disclose.

UPDATE 21.36 Nouă persoane au fost ucise şi alte nouă rănite, luni, într-un atac al armatei ruse asupra unui turn de televiziune, în apropierea oraşului Rivne, în vestul Ucrainei, au declarat autorităţile locale.

La 16:00 GMT, putem declara că sunt nouă morţi şi nouă răniţi'', a declarat presei Vitali Kobal, şeful administraţiei locale, adăugând că ''două rachete'' au lovit turnul de televiziune din Antopil, la 15 kilometri est de Rivne, şi o clădire administrativă aflată în apropiere.

UPDATE 21.00 Preşedintele rus Vladimir Putin pare să fi renunţat la o schimbare de regim la Kiev, a declarat luni preşedintele finlandez Sauli Niinisto într-un interviu pentru CNN, preluat de AFP.

"Putin are lista sa, o ştie toată lumea. Însă pare că schimbarea guvernului din Ucraina nu mai este pe listă", a afirmat preşedintele Finlandei, interlocutor frecvent al preşedintelui rus Vladimir Putin, care a discutat din nou vineri cu liderul de la Kremlin.

UPDATE 20.50 Ucraina lucrează la obţinerea unora dintre bunurile confiscate ale Rusiei, a declarat luni ministrul de Finanţe Serghei Marcenko, în timpul unui teleton de informare.

”Nu aş dori să dezvălui detalii în acest moment, dar o astfel de muncă este în desfăşurare. La sancţiuni ne-am alăturat şi noi. Lucrăm cu bănci de investiţii de top. Deja cele mai importante bănci, în special Goldman Sachs, Deutsche Bank, JPMorgan şi alte bănci, au oprit efectiv operaţiunile în Rusia, se retrag din active, iar acest lucru este destul de dureros pentru economia agresorului”, a spus el.

Anton Geraşcenko, consilier oficial şi fost ministru adjunct la Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei, a declarat că valoarea totală a bunurilor sechestrate este echivalentă cu 415 miliarde de dolari.

UPDATE 20.40 Ministerul rus al Apărării a susţinut că militarii ucraineni au lansat muniţie cu fragmentare în zone dens populate din Doneţk, informaţie negată de autorităţile de la Kiev, scrie Reuters. Ca răspuns la această presupusă intervenţie, Armata Rusă va răspunde prin acţiuni de ”dezactivarea întreprinderilor din complexul militar-industrial care produc, repară sau restaurează armele folosite de naţionalişti în crime de război”. 

Concret, ministerul rus a explicat că intenţionează să atace fabricile ucrainene de armament şi le-a cerut angajaţilor şi locuitorilor din apropierea uzinelor să părăsească zonele.

UPDATE 18.58 Uniunea Europeană a decis să sancţioneze alţi oligarhi ruşi, inclusiv pe miliardarul Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal Chelsea Londra, ca represalii faţă de invazia Ucrainei de către Rusia.

Aceste măsuri fac parte dintr-o a patra serie de sancţiuni UE vizând Moscova.

Înaintea acestei extinderi a sancţiunilor europene, 862 de persoane şi 53 de entităţi ruseşti se află pe această „listă neagră”.

UPDATE 18.52 Mai mulţi soldaţi ruşi au făcut declaraţii cu privire la războiul din Ucraina într-o conferinţă de presă. Andrei Pozeev care ocupă funcţia de operator-tunar declară: „Putin este un mincinos şi un criminal de război”.

„Telefoanele noastre au fost confiscate şi ni s-a spus că vom captura Kievul, pentru a-l elibera de aşa-zişii fascişti. Am fost băgaţi în tancuri şi, pe 24 februarie, eram deja pe teritoriul Ucrainei, respectând ordinele”, a declarat Anton Savin. 

„Aş vrea să fac un apel către preşedintele ţării noastre, care ne-a minţit şi continuă să mintă şi acum, să spună că aici nu sunt bombardamente..”, a mai adăugat tanchistul Savin. De asemenea, acesta a mai adăugat că legiunea de tancuri din care făcea parte a fost trimisă la „exerciţii”. Pe lângă acestea, Savin l-a apostrofat pe Vladimir Putin care a afirmat că recruţii nu au fost trimişi în Ucraina.

„Nu văd rostul războiului aici. Aici Forţele Armate ale Ucrainei încearcă să-şi apere ţara, de fapt noi am intrat în casele lor ca fascişti şi am ajuns carne de tun”, a adăugat şoferul mecanic Nikolai Polişcikov.

UPDATE 18.17 Miliardarul Elon Musk i-a adresat o invitaţie la luptă lui Vladimir Putin. „Îl provoc pe Vladimir Putin la o singură luptă, numele preşedintelui rus fiind scris cu litere slave. „Miza este Ucraina”, a subliniat Musk pe Twitter.

UPDATE 18.14 Mihailo Fedorov, viceministru şi ministru pentru Digitalizare, cel mai tânăr membru al cabinetului lui Volodimir Zelenski, a devenit un locotenent al preşedintelui ucrainean pe un alt front al apărării ţării - şi anume al tehnologiei.

Munca lui Mihailo Fedorov, 31 de ani, a început imediat după declanşarea războiului în Ucraina - el preluând un front paralel al războiului, la solicitarea lui Zelenski, şi anume campania de a câştiga sprijinul multinaţionalelor cu afaceri în Rusia, ca parte a eforturilor de a rupe Rusia de economia globală. Ţinteşte totul - de la internet la accesul la iPhone-uri şi Play Station la transferuri de bani prin Western Union şi PayPal.

Fost antreprenor în domeniul tehnologiei, Fedorov s-a folosit de o combinaţie de instrumente digitale - de la reţele sociale la criptomonede - pentru a presa companii majore -  precum Apple, Google, Netflix, Intel şi PayPal - să-şi oprească activităţile în Rusia. De asemenea, s-a implicat în crearea unu grup de hackeri voluntari care să destabilizeze site-urile publice ale Moscovei. Ministerul său a înfiinţat şi un fond în criptomonede în care reuşit să strângă 60 de milioane de dolari pentru armata Ucrainei.

Fedorov a adăugat noi arme în războiul modern, punând bazele unui nou manual pentru conflicte militare, menit să dovedească că o ţară mai slab înarmată poate folosi cu succes internetul, criptomonedele, activismul digital şi mesajele pe Twitter pentru a slăbi un agresor străin, scrie NYT.

UPDATE 18.08 Patriarhul Kirill I al Moscovei a declarat că este de acord cu războiul declanşat de Vladimir Putin în Ucraina şi astfel a declanşat o revoltă în Biserica Ortodoxă Rusă, o revoltă despre care numeroşi experţi spun că este fără precedent.

Patriarhul Kirill are 75 de ani şi este un aliat apropiat al liderului de la Kremlin Vladimir Putin. El vede războiul ca o modalitate de „apărare” faţă de aşa-zisul Occident decadent, pe care îl critică frecvent pentru acceptarea homosexualităţii.

Mai mulţi experţi au declarat pentru Reuters că el şi Putin împărtăşesc o viziune comună despre „Russkii Mir”, adică „lumea rusească”, o idee care leagă unitatea spirituală de expansiunile teritoriale ce vizează anumite teritorii ce au făcut parte din Uniunea Sovietică.

Kirill vede invazia armatei ruse în Ucraina drept o cruciadă. Patriarhul a declanşat nemulţumiri atât în Rusia, cât şi în rândul unora dintre bisericile din străinătate afiliate Patriarhiei de la Moscova, transmite Reuters.

Aproape 300 de membri ai unui grup numit „Preoţi Ruşi pentru Pace” au semnat o scrisoare în care condamnă  războiul din Ucraina.

„Oamenii din Ucraina ar trebui să aibă propria alegere, nu să facă una cu pistolul la tâmplă, fără presiuni din partea Occidentului sau a Estului”, notează preoţii în scrisoare.

UPDATE 18.05 Două persoane au fost ucise, iar una a fost rănită, luni, într-un bombardament al armatei ruse, la Harkov, în nord-estul Ucrainei, a anunţat parchetul regional, potrivit AFP.

„În urma unor tiruri de artilerie ale agresorului, un imobil a fost distrus, iar câteva clădiri au fost avariate”,  a precizat serviciul de presă al Parchetului regiunii Harkov.

„Două persoane (au fost) ucise”, iar „o persoană (a fost) rănită”, se arată în comunicat. 

Parchetul regional din Harkov a deschis o anchetă în legătură cu acest bombardament.

UPDATE 17.52 Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a denunţat luni, la Skopje, capitala Macedoniei de Nord, „agresiunea barbară” a lui Vladimir Putin împotriva „poporului Ucrainei” şi a anunţat pregătirea unui al patrulea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei.

Josep Borrell efectuează până miercuri un turneu în Balcanii Occidentali pentru a reafirma angajamentul Bruxellesului cu privire la perspectivele europene ale acestei regiuni.

„Vizita mea survine în contextul agresiunii barbare împotriva poporului Ucrainei. Forţele armate ruse continuă să lanseze atacuri cu rachete aeriene şi tiruri de artilerie, vizând civili, vecini paşnici”, a declarat Borrell în cursul unei conferinţe de presă la Skopje, prima etapă a turneului său diplomatic în Balcanii Occidentali.

Potrivit lui Borrell, Uniunea Europeană „finalizează adoptarea unui al patrulea pachet puternic de sancţiuni” împotriva Moscovei, care include măsuri împotriva accesului la pieţe, exporturilor de articole de lux sau apartenenţei la instituţii financiare internaţionale. 

„Va fi o nouă lovitură majoră împotriva bazei logistice şi economice pe care Kremlinul îşi sprijină invazia”, a subliniat şeful diplomaţiei europene.

UPDATE 17.13 Războiul pe care Vladimir Putin îl poartă împotriva Ucrainei este, în prezent, „un eşec tactic şi strategic”, a declarat luni în Consiliul de Securitate al ONU, ministrul polonez de Externe Zbigniew Rau.

Din această cauză, liderul de la Kremlin şi-a schimbat abordarea, armata rusă efectuând atacuri asupra unor „structuri civile”, a denunţat Rau.

Vorbim despre „terorism de stat”, iar autorii săi „vor fi judecaţi”, a spus şeful diplomaţiei poloneze, citat de AFP.

UPDATE 16.40 Noua sesiune de negocieri între Ucraina şi Rusia începută luni a luat o pauză şi va continua marţi, a anunţat pe Twitter unul dintre negociatorii ucraineni, relatează Reuters.

„O pauză tehnică a fost luată în negocieri până mâine. Aceasta pentru activitate suplimentară în subgrupurile de lucru şi clarificarea unor definiţii individuale. Negocierile continuă”, a transmis negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak.

UPDATE 15.38 Unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin a declarat că operaţiunea din Ucraina nu se desfăşoară pe cât de repede ar fi dorit Kremlinul, aceasta fiind cea mai importantă recunoaştere publică de până acum a Moscovei că lucrurile nu se derulează conform planului său, informează luni Reuters.

UPDATE 13.54 Autorităţile de la Kiev avertizează că Rusia ar lua în calcul să efectueze atacuri chimice în teritoriul ucrainean.

Potrivit unei note a diplomaţiei ucrainene, printre militarii ruşi implicaţi în războiul din Ucraina figurează şi chimişti.

Un exemplu este cel al lui Aleksandr Viktorovici Aftaev, care a murit într-o bătălie din apropiere de Staromlinîvka, în regiunea Doneţk.

Potrivit autorităţilor ucrainene, Aftaev are o „specializare îngustă”. Este absolvent al Institutului Militar de Securitate Biologică şi Chimică din Saratov şi a servit în cadrul Unităţii Militare 21222 - „Direcţia federală pentru depozitarea în siguranţă şi distrugerea armelor chimice” din oraşul Penza.

Militar rus specializat in arme chimice FOTO Telegram

FOTO Telegram

UPDATE 13.45 Invadatorii ruşi au avariat, din nou, liniile electrice care deservesc centrala nucleară de la Cernobîl şi oraşul Slavutici – scrie RBC. Sursa de alimentare a centralei a fost reparată de angajaţii ucraineni de la Ukrenergo în seara zilei de 13 martie. „Ieri, 13 martie, echipa Ukrenergo a reparat linia de înaltă tensiune care alimentează centrala nucleară de la Cernobîl şi oraşul Slavutici. La ora 19:07, linia a fost reparată şi a fost reluată alimentarea cu energie a infrastructurii centralei de la Cernobîl şi a oraşului Slavutici.

Cu toate acestea, lucrările nu au putut fi finalizate, deoarece ocupanţii au deteriorat din nou linia. Echipa de reparaţii a Ukrenergo este nevoită să meargă din nou pe teritoriul ocupat din apropierea centralei nucleare de la Cernobîl, să localizeze şi să elimine problema” – a transmis Ukrenergo, compania naţională de electricitate din Ucraina. Potrivit comunicatului, centrala nucleară de la Cernobîl este o instalaţie importantă care nu poate funcţiona în siguranţă fără energie constantă. În plus, viaţa oraşului Slavutici depinde de alimentarea cu energie a centralei nucleare de la Cernobîl.

UPDATE 13.29 Forţele armate ale Ucrainei au lansat un contraatac asupra trupelor ruse, lângă oraşul Izium din regiunea Harkiv – scrie, luni, Agenţia UNIAN. „Ca ca urmare a acţiunilor ofensive active ale apărătorilor ucraineni, inamicul a suferit pierderi în zonele Topolske, Şpakivka şi Doneţk şi s-a retras” – a precizat pe Facebook Serhi Bratciuk, un reprezentant al administraţiei militare din regiunea Odesa.

UPDATE 13.28 Forţele aeriene ruse au atacat în noaptea de duminică spre luni Universitatea Politehnică din Cernihiv, a anunţat luni şeful administraţiei regionale Cernihiv, Veaceslav Ceaus.

„Un alt obiectiv <<militar>> care a fost lovit de inamic”, a declarat Ceaus într-un filmuleţ publicat pe Telegram.

Potrivit oficialului ucrainean, două atacuri aeriene au vizat Cernihivul luni dimineaţă. Cu o zi înainte, forţele aeriene ucrainene au doborât în zonă un avion al armatei ruse.

El a mai declarat că armata rusă a atacat pe parcursul întregii nopţi şi oraşul Nijîn, de aproximativ 70.000 de locuitori. Încă nu există informaţii despre victime în rândul civililor.

UPDATE 13.07 „Comunicarea (cu Moscova) rămâne stabilă, chiar dacă e complicat”, a scris Mihailo Podoliak, un consilier al lui Zelenski, înainte de începerea celei de-a patra runde de negocieri.

Podoliak a publicat o fotografie din cadrul acestui demers diplomatic.

UPDATE 13.03 Două persoane au fost ucise la Kiev, în bombardamente ale armatei ruse care au vizat o uzină aeronautică Antonov şi care au atins un bloc de locuinţe.

„Ocupanţii au bombardat un imobil rezidenţial şi uzina Antonov”, a anunţat primarul Kievului, Vitali Kliciko, într-o postare pe Telegram.

„Potrivit unui prim bilanţ, două persoane au fost ucise, iar alte şapte au fost rănite”, scrie Kliciko.

Alt atac al armatei ruse împotriva unui bloc de locuinţe s-a soldat, luni dimineaţa, cu un mort şi 12 răniţi, la Kiev.

UPDATE 12.49 Armata ucraineană a distribuit noi imagini cu atacuri purtate împotriva invadatorilor ruşi.

Un fimuleţ indică un atac vizând distrugerea unor vehicule blindate în apropiere de Mariupol, un oraş de la Marea Azov asediat de aproape două săptămâni de armata rusă.

Nu este clar când a avut loc atacul, dar imaginile sugerează distrugerea unor vehicule de transport de trupe BTR-80 şi KamAZ Typhoon (foto mai jos). 

Vehicule blindate rusesti distruse langa Mariupol

Într-un alt filmuleţ, armata ucraineană anunţă că a purtat un atac cu dronă care a dus la distrugerea unui centru de comandament instalat de armata rusă în sudul Ucrainei.

Centru de comandament rusesc atacat de armata ucraineana

UPDATE 12.31 Separatişti proruşi din Doneţk, în estul Ucrainei, acuză luni că cel puţin 20 de persoane au fost ucise, iar alte nouă au fost rănite în centrul acestui oraş industrial într-un atac ucrainean.

„Apărarea teritorială” din Doneţk postează pe Telegram imagini cu mai multe cadavre pline de sânge care zac în stradă, în mijlocul molozului.

Potrivit acestei surse, apărarea antiaeriană separatistă a interceptat o rachetă ucraineană, ale cărei „schije” au atins apoi victimele.

UPDATE 12.22 Jurnalistul Bojan Pancevski a postat pe Twitter imagini aeriene cu Mariupol „care arată amploarea distrugerilor cauzate de bombardamentele ruseşti constante. Oamenii de acolo spun că nicio stradă nu a fost lăsată intactă”, notează jurnalistul.

„Oamenii se află într-o situaţie dificilă de 12 zile. Nu există curent, apă sau încălzire în oraş. Aproape că nu există comunicaţii mobile. Ultimele rezerve de hrană şi apă sunt pe punctul de a se epuiza”, se arată într-un comunicat al autorităţilor ucrainene.

UPDATE 11.50 Biserica Sfântul Nicolae din Oxford, Anglia, a fost jefuită sâmbătă dimineaţă şi a rămas fără banii pe care îi strânsese ca donaţii pentru refugiaţii din Ucraina.

Un purtător de cuvânt al Poliţiei din Oxford a confirmat informaţia şi i-a invitat pe cei care ştiu ceva despre acest caz să sune la numărul 101.

Biserica Sfântul Nicolae din Oxford este o parohie din cadrul Patriarhiei Moscovei, al cărei conducător, Patriarhul Kirill, a făcut declaraţii favorabile războiului dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

UPDATE 11.47 Procurorul general al Ucrainei a început o anchetă pentru înaltă trădare împotriva Galinei Danilchenko, primarul instalat de ruşi în Melitopol.

Primarul ales al acestui oraş, Ivan Fedorov, a fost răpit vineri de ocupanţi în urmă cu câteva zile.

„Prin anunţul înfiinţării unui organism inexistent în legea ucraineană, respectiv un Comitet a Deputaţilor Populari, suspectul a făcut apel la cetăţenii ucraineni şi la cetăţenii din Melitopol să se predea forţelor de ocupaţie”, se arată în comunicatul parchetului general din Ucraina. Ancheta şi procedurile penale vor fi conduse de Serviciul de Securitate al Ucrainei în regiunea Zaporojie.

UPDATE 11.44 Peste 2.500 de locuitori ai oraşului Mariupol, situat la Marea Azov, au fost ucişi de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie, a declarat luni, într-un interviu televuzat, un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski, Oleksii Arestovici.

Arestovici precizează bilanţul furnizat de el a fost întocmit de către administraţia oraşului Mariupol.

El acuză forţe ruse de faptul că a împiedicat, duminică, ajutoatre umanitare să intre în acest oraş asediat.

Şi totuşi, Rusia respinge acuzaţii potrivit cărora ţinteşte civili în războiul din Ucraina.

UPDATE 11.42 Biserica Ortodoxă Rusă din Amsterdam şi-a anunţat ruptura de Patriarhia Moscovei , în ceea ce este primul caz cunoscut al unei biserici din occident care a rupt legăturile din cauza invaziei Ucrainei, relatează The Guardian.

UPDATE 11.24 În oraşele ucrainene care au fost ocupate către militarii ruşi au început represaliile împotriva cetăţenilor activi, a reprezentanţilor mass-media şi a politicienilor, anunţă jurnaliştii locali.

Potrivit jurnalistului ucrainean Constantin Rîjenko, invadatorii ruşi reţin activişti civici, jurnalişti, foşti militari ucraineni şi pe toţi cei care promovează activ viziuni pro-ucrainene.

UPDATE 11.14 Trupele de ocupaţie ruse pregătesc din nou un plan pentru debarcarea forţelor de asalt amfibie pe teritoriul Odesei şi în regiunea Odesa, a declarat Serghei Bratciuk, purtătorul de cuvânt al administraţiei militare Odesa.

UPDATE 11.06 O nouă rundă de negocieri între oficiali ruşi şi ucraineni are loc luni, prin videoconferinţă, sub auspicii mai pozitive decât rundele anterioare, în pofida faptului că Războiul din Ucraina s-a extins în ultmele zile în vestul Ucrainei, la uşa NATO, relatează AFP.

La această a patra rundă de negocieri există o rază de speranţă, spre deosebire de celelalte trei dinainte, care au avut loc în Belarus, urmate joi de o întâlnire în marja Forumului Diplomatic de la Antalya, în sudul Turiei, între miniştri de Externe rus Serghei Lavrov şi ucrainean Dmitro Kuleba.

Un negociator rus a anunţat duminică seara „progrese semnificative”.

„Aşteptarea mea personală este ca aceste progrese să conducă foarte curând la o poziţie comună între cele două delegaţii şi la documente de semnat”, a declarat Leonid Sluţki.

La scurt timp după aceste declaraţii, consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski Mihailo Podoliak a anunţat într-un mesaj postat pe Twtter că Moscova a încetat să mai dea „ultimatumuri” Kievului şi că a început „să ne asculte cu atenţie propunerile”.

„Poziţia noastră nu s-a schimbat: pace, un armistiţiu imediat, retragerea tuturor trupelor ruse şi numai după aceea vom putea discuta despre relaţiile noastre de vecinătate şi despre diferendele politice”, a anunţat Mihailo Podoliak.

Aceste declaraţii sunt pline de optimism, un ecou al declaraţiilor celor doi preşedinţi din zilele anterioare.

Vladimir Putin a evocat vineri „progrese semnificative” în negocieri, în timp ce Volodimir Zelenski a vorbit sâmbătă despre o „abordare fundamental diferită” a Moscovei în negocieri.

UPDATE 10.50 Prioritatea Chinei este aceea de a preveni ca situaţia tensionată din Ucraina să scape de sub control, a declarat duminică Ambasada Chinei la Washington, răspunzând informaţiilor apărute în presă potrivit cărora Moscova ar fi cerut Beijingului echipamente militare. 

„Situaţia actuală din Ucraina este într-adevăr deconcertantă. Marea prioritatea este acum să prevenim ca situaţia de acolo să escaladeze sau să scape de sub control”, a declarat purtătorul de cuvânt al ambasadei, Liu Pengyu.

UPDATE 10.30 Ocupanţii ruşi au ucis trei jurnalişti şi au comis zece tentative de omor de când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie, potrivit Mariei Ordjonikidze, directoarea Fundaţiei Justiţie pentru Jurnalişti (JFJ). 

Potrivit acesteia, atacurile fizice, toate comise de trupele Federaţiei Ruse, au inclus uciderea a trei jurnalişti. Viktor Dudar a murit în timpul luptelor de lângă Mîkolaiv, cameramanul Evhen Sakun a murit în timpul unui atac cu rachetă la Kiev, iar americanul Brent Renaud a fost ucis duminică, la un punct de control din Irpin. 

În plus au existat zece tentative de omor: jurnalistul elveţian Guillaume Briquet, care a fost şi jefuit de trupele ruse, după ce a fost rănit, doi jurnalişti de la publicaţia cehă Voxpot, Majda Slámová şi Vojtěch Boháč, care au fost atacaţi de soldaţii ruşi, doi corespondenţi danezi ai ziarului Ekstra-Bladet, jurnalistul Stefan Weichert şi fotograful şi reporterul Emil Filtenborg Mikkelsen, care au fost răniţi prin împuşcare la Ohtîrka. 

De asemenea, a fost atacat un grup britanic de la televiziunea Sky News – corespondentul Stuart Ramsay şi cei patru colegi ai săi, în timp ce se întorceau la Kiev. Ramsay a fost rănit de un glonţ, iar asupra cameramanului Richie Mockler ruşii au tras de patru ori, însă a fost salvat de o vestă antiglonţ.

UPDATE 9.50 Invadatorii ruşi au lansat atacuri asupra fabricii de avioane Antonov din Kiev, în cursul dimineţii de luni. Potrivit presei locale, au fost semnalate mai multe explozii. „La Kiev, invadatorii au tras asupra unei clădiri înalte şi asupra fabricii Antonov. Pompierii şi medicii au ajuns deja acolo” – a transmis Administraţia de Stat a oraşului Kiev.

Potrivit primelor informaţii, două persoane au fost ucise în urma atacurilor respective, iar alte şapte au fost rănite. Echipele de salvare au evacuat aproximativ 70 de persoane dintr-o clădire rezidenţială din cartierul Obolon, atacată de trupele ruse.

UPDATE 09.25 O imagine din satelit cu Insula Şerpilor a fost realizată duminică, 13 martie, de Maxar Technologies. Este prima fotografie clară a insulei de când a fost bombardată la începutul invaziei ruse, transmite CNN.

O navă militară rusească se vede ancorată în apropierea insulei situate în nord-vestul Mării Negre. 


FOTO Maxar Technologies

Insula serpilor imagine satelit foto cnn

UPDATE 09.03 Un bloc de locuinţe, de 9 etaje din capitala Ucrainei, Kiev, a fost lovit de un obuz al armatei ruse, atacul soldându-se cu 2 morţi şi 3 răniţi care au fost transportaţi la spital. Alte 9 persoane au primit îngrijiri medicale la faţa locului, relatează Nexta şi Kyiv Independent.

UPDATE 8.49 Un număr din ce în ce mai mare de parlamentari americani au intensificat duminică presiunile asupra preşedintelui Joe Biden pentru a creşte ajutorul militar către Ucraina, inclusiv trimiterea de avioane de luptă şi sisteme de apărare aeriană pe care administraţia le-a respins săptămâna trecută.

Apelurile publice ale republicanilor şi democraţilor de a răspunde cererilor urgente ale preşedintelui ucrainean Volodymyr Zelensky pentru asistenţă aeriană vin în momentul în care administraţia Biden a refuzat o ofertă din partea Poloniei de a livra avioane MiG-29 în Ucraina de teama că o astfel de mişcare ar putea fi interpretată de ruşi ca o escaladare. a rolului Statelor Unite în război.

UPDATE 07.53 Armata ucraineană a reuşit să distrugă un pod de pontoane construit de ruşi în apropiere de Kiev. Imaginile din satelit, surprinse de Maxar Technologies, arată vehicule militare ruseşti care sunt căzute în apă.

UPDATE 07.40 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou o zonă de excludere aeriană, afirmând că este doar o chestiune de timp până când "rachetele ruseşti vor cădea pe teritoriul NATO.

„Acum repet din nou: dacă nu ne închideţi cerul, este doar o chestiune de timp până când rachetele ruseşti cad pe teritoriul vostru, pe teritoriul NATO, pe casele cetăţenilor NATO”, a afirmat Zelenski, într-un mesaj video.

UPDATE 06.50 Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) solicită o soluţie urgentă pentru a preveni un „cel mai rău scenariu” pentru civilii prinşi în oraşul Mariupol, din sudul oraşului, potrivit unui comunicat de presă, citat de CNN.

„Scenariul cel mai rău îi aşteaptă pe sutele de mii de civili prinşi în lupte grele în Mariupol, dacă părţile nu ajung la un acord umanitar concret de urgenţă”, se precizează în declaraţie.

UPDATE 05.10 Kadîrov este un aliat apropiat al lui Vladimir Putin şi este acuzat de încălcări ale drepturilor omului de către SUA şi Uniunea Europeană, ceea ce neagă.

Potrivit Nexta, Kadîrov a transmis un mesaj pe Telegram preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. „Un apel personal pentru Zelenski şi gaşca lui. Oriunde te-ai duce, oriunde te-ai ascunde, luptătorii noştri te vor prinde din urmă. Îi vor prinde din urmă pe toţi oamenii tăi, pe toţi cei care au atentat la vieţile populaţiei paşnice din Ucraina”.

UPDATE 04.00 SUA avertizează China că va suporta consecinţele dacă va ajuta Rusia să evite sancţiunile impuse în aceste săptămâni. 

„Nu vom permite ca acest lucru să se întâmple şi să permitem să existe un colac de salvare pentru Rusia”, a declarat consilierul american pentru securitate naţională Jake Sullivan.

Peste 320.000 de refugiaţi au ajuns în Republica Moldova de la începutul invaziei.

Marea Britanie va dona Ucrainei 500 de generatoare mobile, conform The Kyev Independent.

UPDATE 03.10 Comandamentul Forţelor Aeriene al Forţelor Armate Ucrainene a anunţat că au fost doborâte 4 avioane şi 3 elicoptere ale ruşilor, conform Kiev Independent. 

Actorul ucrainean Pasha Lee a fost ucis într-un atac rusesc. Acesta îşi scosese vesta antiglonţ pe care i-a oferit-o unui copil, în timpul evacuării de la Irpin. 

Rusia ameninţă companiile din Occident cu arestări şi confiscări de bunuri. 

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunţat că se află în Ucraina pentru a discuta cu soldaţii ceceni care luptă de partea ruşilor, relatează Reuters. 

UPDATE 00.40 Peste 5.000 de oameni au fost evacuaţi prin coridoarele umanitare, relatează guvernul ucrainean. 

Peste 850 de persoane au fost reţinute pentru proteste în peste 37 de oraşe din Rusia. Grupul OVD-info relatează că peste 15.000 de persoane au fost reţinute în timpul protestelor, de la începutul invaziei în Ucraina.

UPDATE 23.25 Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat că noi discuţii cu Rusia vor avea loc luni.

„Din nou. Negocierile se desfăşoară non-stop în format videoconferinţe. Grupurile de lucru funcţionează în mod constant. Un număr mare de probleme necesită o atenţie constantă. Luni, 14 martie, va avea loc o sesiune de negocieri pentru a rezuma rezultatele preliminare”, a scris Podoliak pe contul său de Twitter.

Jurnalistul ucis în Ucraina realiza un documentar despre refugiaţi pentru revista Time. 

„În calitate de regizor şi jurnalist premiat, Brent a abordat deseori cele mai dure poveşti din lume alături de fratele său Craig Renaud”, au declarat într-un comunicat oficialii de la Time.

UPDATE 23.10 Utilizatorii de Instagram din Rusia au fost anunţaţi că serviciul nu va mai funcţiona după miezul nopţii.

UPDATE 22.55 Rusia cere ajutor din partea Beijing-ului atât militar cât şi economic, relatează BBC.

UPDATE 22.25 Bombardamente intense au loc la Harkov, conform unor imagini difuzate de NEXTA.

UPDATE 21:17 Negocierile dintre Rusia şi Ucraina vor continua luni, în „format virtual”, a declarat secretarul de presă al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, potrivit TASS, informează News.ro.

„Da”, a răspuns el atunci când a fost întrebat întâlnirea de luni va avea loc online.

Peskov a negat informaţiile potrivit cărora discuţii ar fi în curs duminică.

UPDATE 21.05 Convoiul de ajutor umanitar nu a reuşit să ajungă la Mariupol nici duminică seară, anunţă Nexta.

„Ne-am oprit în Berdiansk din cauza atacurilor aeriene zdrobitoare de la Mariupol, dar mâine dimineaţă vom încerca să străpungem din nou”, a declarat viceprim-ministrul ucrainean Irina Vereşciuk.

Pe de altă parte, Crucea Roşie a cerut tuturor părţilor din conflictul din Ucraina să ajungă la un acord cu privire la ajutorul umanitar, avertizând că „timpul se scurge” la Mariupol, scrie BBC.

„Facem apel la toate părţile implicate în luptă să pună pe primul loc imperativele umanitare”, a declarat Peter Maurer, preşedintele Comitetului Internaţional al Crucii Roşii.

„Oamenii din Mariupol au îndurat un coşmar pe viaţă şi pe moarte de câteva săptămâni. Acest lucru trebuie să înceteze acum. Siguranţa lor şi accesul lor la hrană, apă şi adăpost trebuie garantate”.

Pensionarii şi copiii deopotrivă, precum şi personalul CICR, se adăpostesc în subsoluri neîncălzite din Mariupol, unde cadavrele au împânzit centrul oraşului, se arată într-o declaraţie a CICR - descriind suferinţa umană din oraşul-port drept „imensă”.

Organizaţia de caritate a cerut ca un „acord concret, precis, aplicabil” să fie implementat „fără întârziere”, astfel încât civilii să poată ajunge în siguranţă - şi a cerut forţelor militare să respecte încetarea focului şi să acorde rezidenţilor timp să plece.

Acesta a făcut apel la ambele părţi „să respecte dreptul internaţional umanitar” şi să nu vizeze infrastructura civilă, spitalele sau personalul medical.

„Istoria va privi cu groază înapoi la ceea ce se întâmplă acum la Mariupol dacă nu se ajunge la un acord cât mai repede posibil de către părţi”, concluzionează comunicatul.

UPDATE 20.55 Zelenski cere companiilor de software să nu mai ofere suport tehnic pentru produsele lor în Rusia

Preşedintele Zelenski a cerut duminică Microsoft, Oracle şi SAP să nu mai ofere suport pentru produsele deja vândute şi existente în Rusia. Microsoft a încetat să accepte noi clienţi în Rusia, dar Zelenski spune că mişcări ca aceasta sunt jumătăţi de măsură şi a prezentat companiile o alegere de tip alb sau negru, scrie The Guardian. Microsoft, SAP şi Oracle nu au răspuns imediat unei solicitări de a comenta.

UPDATE 20.01 Alimentarea cu electricitate a centralei nucleare de la Cernobîl s-a reluat duminică, a anunţat agenţia nucleară ucraineană Energoatom, citându-l pe ministrul Energiei, scrie News.ro.

„Astăzi, datorită eforturilor incredibile ale specialiştilor Ukrenergo, inginerii noştri nucleari şi electricienii noştri au reuşit să restabilească alimentarea cu electricitate a centralei de la Cernobîl, aflată sub controlul ocupanţilor ruşi”, a afirmat ministrul Herman Haluşcenko, potrivit Le Figaro. „Acum, sistemele de răcire vor funcţiona din nou normal, nu cu ajutorul generatoarelor. Inginerii noştri, riscându-şi sănătatea şi viaţa, au putut preveni riscul unei posibile catastrofe nucleare care ameninţa toată Europa”, a adăugat el, potrivit Interfax.

Pe perioada reparaţiilor, centrala a fost dependentă de generatoarele externe, care funcţionează pe bază de motorină.

UPDATE 19.45 Primarul din Irpin, Aleksandr Markuşin, a anunţat că nu mai permite accesul presei în oraş, din motive de siguranţă.

„Începând de astăzi, le interzicem jurnaliştilor să intre în Irpin. Astfel vrem să le salvăm viaţa şi să salvăm viaţa celor care ne apără”, a spus Markuşin într-un filmuleţ postat în social media, potrivit Le Figaro.

UPDATE 19.14 În urma atacurilor de duminică dimineaţă, asupra localităţii Starichi şi a bazei militare Iavoriv, din apropiere de graniţa poloneză, Moscova anunţă că au fost ucişi „până la 180 de mercenari străini”, relatează AFP, potrivit News.ro.

„Ca urmare a acestor atacuri, au fost eliminaţi până la 180 de mercenari străini şi o cantitate semnificativă de arme străine”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Potrivit AFP, informaţiile nu au putut fi confirmate dintr-o sursă independentă.

Konaşenko a spus că împuşcăturile au distrus un centru de antrenament pentru luptători străini, precum şi un loc pentru depozitarea armelor şi echipamentelor militare livrate Ucrainei.

Aceste lovituri sunt opera „armelor de înaltă precizie cu rază lungă de acţiune”, a adăugat Igor Konaşenkov, înainte de a anunţa că „eliminarea mercenarilor străini care sosesc în Ucraina va continua".

Mai multe explozii au putut fi auzit duminică dimineaţă la periferia oraşului ucrainean Liov, situat în apropierea frontierei cu Polonia, relatează CNN. Atacurile ruseşti au lovit Centrul Internaţional de Menţinere a Păcii şi Securitate, situat în apropiere. 

UPDATE 19.07 Comandanţii din armata Belarusului sunt înlocuiţi cu colegi de-ai lor din Rusia, a căror sarcină este să pună capăt rezistenţei soldaţilor belaruşi de a nu fi implicaţi în războiul din Ucraina.

Potrivit publicaţiei ucrainene Zerkalo Nedeli, Vladimir Putin şi Aleksandr Lukaşenko s-ar fi înţeles în privinţa alăturării trupelor belaruse la aşa-zisa „operaţiune militară specială” a Kremlinului în Ucraina.

Însă Lukaşenko se confruntă cu o opoziţie puternică în rândul armatei belaruse, care nu vede vreun motiv pentru a lupta în Ucraina.

Şeful Statului Major al Belarusului, Viktor Gulevici, ar fi demisionat în data de 4 martie.

UPDATE 18.05 Volodimir Zelenski s-a deplasat duminică la un spital pentru a vizita militari răniţi în urma invaziei Rusiei.

„Însănătoşire grabnică, băieţi!”, le-a urat şeful statului ucrainean înainte de a-i decora pe soldaţi, precum şi pe medicii spitalului.

Volodimir Zelenski viziteaza soldati raniti FOTO president.gov.ua

FOTO president.gov.ua

UPDATE 17.40 O unitate de tancuri ruseşti care se îndrepta spre Kiev, capitala Ucrainei, a fost zdrobită în apropiere de Cernihiv, afirmă armata ucraineană.

O unitate de tancuri a inamicului, adică a armatei ruse, a fost complet distrusă, scrie lib.ua, care citează Comandamentul Operaţional Nord.

Tanc rusesc distrus in apropiere de Cernihiv FOTO lb.ua

FOTO lb.ua

UPDATE 17.35 Consiliul Local din Melitopol cere o zonă de excludere aeriană şi arestarea edilului impus de ruşi după sechestrarea primarului ales.

UPDATE 17.20 Administraţia Porturilor Maritime din Ucraina a pierdut contact cu Portul din Mariupol, scrie lb.ua.

Oraşul este asediat de 13 zile de armata rusă.

În prezent, Ucraina mai are două porturi deschise pentru comerţ, şi anume Reni şi Ismail.

UPDATE 17.00 Situaţia umanitară este gravă la Mariupol. „Facem tot posibilul pentru a trece de ocupanţi”, a dat asigurări Volodimir Zelenski. Potrivit preşedintelui ucrainean, convoiul umanitar se află la 80 de kilometri de oraşul de la Marea Azov.

Pe de altă parte, „aproximativ 125.000 de persoane au fost evacuate prin coridoare umanitare din zonele de conflict din Ucraina”, a anunţat duminică Zelenski.

UPDATE 16.43 Potrivit ONG-ului OVD-Info, 660 de manifestanţi anti-război au fost arestaţi în 35 de oraşe din Rusia duminică până la 17.15 ora Moscovei.

În total, 14.644 de persoane au fost arestate în Rusia din 24 februarie încoace pentru că se opun războiului dus de Putin împotriva Ucrainei.

La Sankt Petersburg, oraşul natal al lui Putin, cel puţin 13 jurnalişti au fost arestaţi duminică.

Jurnalisti rusi arestati la Sankt Petersburg FOTO news.ro

FOTO Twitter

UPDATE 16.04 Mii de locuitori ai oraşului Herson au ieşit duminică în stradă pentru a manifesta împotriva ocupaţiei ruse. „Soldatul rus - fascist şi ocupant”, scandau manifestanţii în timp ce mergeau printr-o coloană de vehicule militare. La un moment dat, mai multe focuri de armă sunt auzite.

UPDATE 14.36 Un jurnalist american în vârstă de 51 de ani a fost împuşcat mortal, duminică, la Irpin, un oraş de lângă Kiev, a anunţat Nexta. Un alt jurnalist a fost rănit.

brent renaud

UPDATE 14.33 Armata rusă ar fi folosit bombe cu fosfor în atacurile de noaptea trecută, potrivit acuzaţiilor făcute de un responsabil al poliţiei ucrainene din regiunea Lugansk din estul ţării, care susţine că localitatea sa ar fi fost ţinta acestui tip de arme interzise de dreptul internaţional.

Potrivit lui Oleksi Biloşiţki, şeful poliţiei din Popasna, oraş situat la circa o sută de kilometri vest de Lugansk, forţele ruse au folosit bombe cu fosfor asupra localităţii sale, tgransmite AFP, preluată de Agerpres..

"Suferinţe şi incendii", a scris el pe Facebook, comparând metodele ruşilor cu cele ale naziştilor.

Informaţiile nu au putut fi verificate în mod independent, precizează AFP.

Muniţiile cu fosfor conţin fosfor alb. În timpul exploziei, răspândesc o substanţă cu o temperatură de ardere de peste 800 de grade C pe o suprafaţă mare de până la câteva sute de metri pătraţi. Combustia continuă până când tot fosforul este ars sau accesul la oxigen este oprit. Astfel de arme provoacă răni şi daune mai grave decât alte muniţii, fiind interzise de dreptul internaţional.

UPDATE 14.27 O nouă rundă de discuţii între Rusia şi Ucraina ar putea avea loc săptămâna viitoare, potrivit lui Mihailo Podoliak, principalul consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski. Ucraina colaborează cu Israel şi Turcia, în postura de mediatori, pentru a găsi o locaţie şi un cadru pentru negocierile cu Rusia, a precizat Podoliak.

UPDATE 14.18 Statele Unite, Marea Britanie şi Uniunea Europeană au adoptat sancţiuni economice şi financiare fără precedent împotriva Rusiei în urma războiului declanşat de Vladimir Putin în Ucraina, iar sute de companii internaţionale s-au retras deja din ţara cu cea mai mare suprafaţă din lume.

Impactul acestor măsuri abia începe să se facă simţit, cu creşterea preţurilor la produsele de bază, dispariţia multor locuri de muncă şi, pentru unii, adâncirea sentimentului de izolare de restul lumii.

Într-un reportaj, BBC scrie că viaţa ruşilor, în special a celor din Moscova, s-a schimbat semnificativ din cauza sancţiunilor.

UPDATE 14.16 Papa Francisc a exprimat, duminică, cea mai dură condamnare a sa de până acum a invaziei ruse din Ucraina, cerând ca „agresiunea armată inacceptabilă” să înceteze.

În cadrul slujbei de duminică din Piaţa Sfântul Petru, la care au participat mii de oameni, Papa Francisc a mai spus că bombardarea spitalelor şi a altor civili a fost „barbară” şi fără „un motiv strategic întemeiat”.

„În numele lui Dumnezeu, vă cer: opriţi acest masacru!”, a spus liderul Bisericii Catolice, adăugând că oraşele ucrainene riscă „să fie reduse la stadiul de cimitire”.

UPDATE 14.02 Lovitura cu rachete asupra Centrului Internaţional pentru Pace şi Securitate de lângă Liov a fost efectuată din avioane care au decolat de la Saratov, în Rusia. Inamicul a folosit rachete aer-sol. 

Atacul aerian a fost efectuat din Marea Neagră şi Marea Azov. Potrivit datelor preliminare, au fost trase peste 30 de rachete. Apărarea aeriană ucraineană a funcţionat şi a doborât un număr dintre ele.

UPDATE 13.51 Nexta publică imagini cu pagubele suferite de Sfânta Lavra Sviatohirsk în urma bombardamentului de sâmbătă noapte.

UPDATE 13.02 Cel puţin 35 de persoane au fost ucise şi 134 au fost rănite în atacul cu rachete ruseşti asupra unei baze de antrenament militar din vestul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional din Liov, potrivit BBC.

Bilanţul anterior era de 9 morţi şi 57 de răniţi.

UPDATE 12.52 Forţele ruse l-au sechestrat pe primarul oraşului Dniprorudne (sudul Ucrainei), a anunţat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, conform BBC.

Evhen Matveev ar fi al doilea primar ucrainean sechestrat de trupele ruse în ultimele trei zile, după ce primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, a fost arestat vineri.

Potrivit lui Kuleba, „ruşii, care comit crime de război”, l-au răpit pe Matveev.

Dniprorudne este un oraş de circa 18.000 de locuitori din regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei.

UPDATE 12.48 Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat că războiul din Ucraina este decizia lui Vladimir Putin. Eliminarea lui va fi suficientă pentru a-l opri, potrivit zn.ua.

„Dar restabilirea păcii şi securităţii în spaţiul euro-atlantic ar necesita, de asemenea, nu numai înlăturarea lui Putin, ci şi «deputinizarea» Rusiei. Putin nu este doar o persoană, el este un sistem, iar Rusia ar trebui «de-putinizată»” , a adăugat el.

UPDATE 12.13 Utilizarea armelor chimice de către Rusia în Ucraina ar putea determina NATO să-şi reconsidere decizia de a nu interveni militar în conflict, a declarat preşedintele polonez Andrzej Duda.

Într-un interviu pentru BBC, Andrzej Duda a fost întrebat dacă crede că preşedintele Putin s-ar putea pregăti să folosească arme chimice.

„Acesta este ceva ce lumea nu a văzut la această scară de la al Doilea Război Mondial”, a spus el.„Dacă mă întrebaţi dacă Putin poate folosi arme chimice, cred că Putin poate folosi orice chiar acum, mai ales când se află în această situaţie dificilă... Din punct de vedere politic, el a pierdut deja acest război, iar militar nu îl câştigă“, a declarat Duda.

Întrebat dacă o astfel de utilizare ar putea determina o intervenţie a NATO, el a spus: „Desigur, toată lumea speră că nu va îndrăzni să facă asta. Dar... dacă foloseşte arme de distrugere în masă, asta ar schimba jocul în toată treaba... Cu siguranţă, [NATO]... ar trebui să stea la masă şi chiar vor trebui să se gândească serios ce să facă, pentru că atunci începe să fie periculos, nu numai pentru Europa..., ci pentru întreaga lume”, a spus liderul polonez.

UPDATE 12:04 Un tren de pasageri care era în drum spre gara din Lîman pentru a prelua refugiaţi care erau evacuaţi din estul Ucrainei a fost atacat de forţele ruse, iar un conductor a fost ucis, a anunţat compania naţională de transport feroviar a Ucrainei, conform BBC.

Conductorul a fost ucis, iar un alt angajat a fost rănit şi transportat la spital, după ce trenul a fost atacat lângă staţia Brusyn, din regiunea Doneţk.

Trenul era pe punctul de a prelua refugiaţi, inclusiv 100 de copii, care erau evacuaţi din regiunile Doneţk şi Lugansk.

Compania a precizat că „face toate eforturile” pentru a evacua din gară toţi pasagerii şi echipajul trenului, precum şi persoanele care urmau să fie scoase din Ucraina.

UPDATE 11.49 Volodimir Zelenski le-a transmis persoanelor care sunt tentate de ofertele ocupanţilor ruşi că îşi semnează singure verdictul.

„Verdictul este de a-i urma pe cei peste 12.000 de ocupanţi care nu au putut înţelege în timp util de ce Ucraina nu ar trebui atacată”, a declarat Zelenski într-un mesaj video.

Şeful statului ucrainean s-a referit la cei 12.000 de soldaţi ruşi morţi, potrivit autorităţilor de la Kiev, de la începutul războiului în Ucraina. Acest bilanţ este dificil de verificat din surse independente.

În regiunile ocupate, precum Herson, Rusia „şantajează lideri locali, pun presiune asupra unor aleşi, caută oameni pe care să îi corupă” într-o încercare a „repeta experienţa tristă a creării unor pseudo-republici”, a subliniat Volodimir Zelenski.

UPDATE 11.16 Un atac aerian a vizat Sfânta Lavra Sviatohirsk, o mănăstire ortodoxă din regiunea Doneţk (est) din Ucraina, a anunţat Parlamentul ţării, într-o postare pe Telegram, conform CNN.

Mai multe persoane au fost rănite şi transportate la un spital din oraşul Sviatohirsk, iar altele au fost tratate la faţa locului. Nimeni nu a fost ucis, se arată în comunicatul Prlamentului ucrainean.

Explozia, care a izbucnit în jurul orei 22.00, ora locală, sâmbătă, s-a produs la 50 de metri de un pod care leagă malul drept şi cel stâng al râului Serverski Doneţ, în apropiere de una dintre intrările în mănăstire.

Manastirea Lavra Sviatohirsk FOTO Wikipedia

Foto Wikimedia.org

Aproximativ 520 de refugiaţi se adăposteau în lăcaşul de cult, inclusiv 200 de copii.

Episcopul mănăstirii, Mitropolitul Arsenie, a declarat că nu există unităţi militare în Sviatohirsk şi că atacul a fost făcut asupra unui „oraş paşnic” şi asupra unuia dintre cele mai sfinte locuri ale Ucrainei.

Mănăstirea din Sviatohirsk face parte din Biserica Ortodoxă Ucraineană şi datează încă din anul 1526. În interiorul lăcaşului de cult se regăsesc moaştele Sfântului Ioan Sihastrul din Sviatohirsk.

UPDATE 11.08 Ministerul rus al Apărării spune că forţele sale ar fi distrus 3.687 de instalaţii militare ucrainene de la începutul atacului său asupra ţării, precum şi 99 de avioane, 1.194 de tancuri şi vehicule blindate de luptă şi 443 de tunuri de artilerie, transmite agenţia de presă rusă Interfax, preluată de BBC.

De cealaltă parte, Armata ucraineană susţine că a ucis peste 12.000 de soldaţi ruşi, precum şi că ar fi distrus 374 de tancuri, 1.226 de maşini de luptă blindate şi 140 de sisteme de artilerie. 

Afirmaţiile niciuneia dintre părţi nu au fost confirmate din surse independente.

UPDATE 10.27 Guvernatorul regiunii Liov spune că nouă oameni au fost ucişi în atacul asupra bazei militare a Centrului Internaţional de Menţinere a Păcii şi Securităţii din sud-vestul oraşului Liov. Alte 57 de persoane au fost rănite.

Potrivit Reuters, citată de The Guardian, Maxim Koziţki a confirmat că Rusia a tras 30 de rachete în complex, la aproximativ 50 km sud-vest de Liov şi la aproximativ 25 km de graniţa cu Polonia, duminică, chiar înainte de ora 6 dimineaţa.

Rapoartele preliminare arătau că forţele ruse au lansat 8 rachete.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că la instalaţie lucrează instructori militari străini, dar nu este clar dacă au fost prezenţi când a avut loc atacul.

UPDATE 9.57 Grupul de hackeri Anonymous a publicat un mesaj special conceput pentru a ajunge la cetăţenii ruşi, în care se presupune că îi îndeamnă pe ruşi să se ridice împotriva lui Putin şi să-l înlăture de la putere. Potrivit unei traduceri oferite de diverşi comentatori pe Twitter, clipul spune:

„Sunteţi prinşi în spatele unei cortine de fier a propagandei, cu guvernul vostru încercând să vă împiedice să faceţi parte din conversaţia internaţională, de teamă pentru ceea ce aţi putea afla.

Regimul lui Vladimir Putin a comis crime de război în recenta sa invazie a Ucrainei, care a provocat o criză masivă a refugiaţilor şi nenumărate morţi.

Este o situaţie teribilă în care aţi fost puşi, dar singura voastră opţiune de a preveni colapsul economic iminent şi potenţialul război mondial este să luaţi măsuri pentru a rezista războiului şi regimului lui Vladimir Putin.

Putin a adus populaţia rusă drept sacrificiu. În acest moment, cel mai paşnic mod prin care s-ar putea pune capăt acestui conflict ar fi ca poporul Rusiei să se ridice împotriva lui Putin şi să-l înlăture de la putere.” 

UPDATE 9.38 Un tanc rusesc ar zdrobit o maşină cu civili înăuntru, relatează poliţia din regiunea Zaporojie.

„În consecinţă, doi bărbaţi adulţi au fost ucişi şi un adolescent a murit ars în maşina care a luat foc”, precizează poliţia, adăugând că acest lucru s-a întâmplat în districtul Orikhovski.

UPDATE 9.23 Trupele ruse ar fi atacat şi bază aeriană din Ivano-Frankivsk

Este posibil ca forţele ruse să fi lovit şi o bază aeriană din Ivano-Frankivsk duminică, în zori, anunţă primarul oraşului, Ruslan Martsinkiv.

“Potrivit informaţiilor preliminare, exploziile din această dimineaţă provin de la un atac la aeroport”, a declarat Martsinkiv, îndemnându-i pe cei care locuiesc în apropierea aeroportului să se mute într-o postare pe Facebook în jurul orei locale 07:30.

UPDATE 8.58 Oraşul Lvov din vestul Ucrainei a fost zguduit de mai multe explozii duminică. Situat la aproximativ 70 de kilometri de graniţa cu Polonia, oraşul a fost lovit de mai multe rachete, au relatat media locale.

"Mai mult explozii au fost auzite la Lvov şi Herson şi există relatări că Lvov este atacat cu rachete ruseşti", conform portalului de ştiri Kiev Independent.

Exploziile au fost auzite până în Polonia, a relatat un reporter al DPA din oraşul polonez Przemysl.

Oficialii ucraineni spun că forţele ruse au efectuat o lovitură cu rachete asupra unui centru de antrenament militar din afara oraşului Liov.

Jurnaliştii BBC din Liov spun că nu s-au auzit explozii în centrul oraşului. Liov este o destinaţie pentru mulţi ucraineni care fug de forţele ruse din alte părţi ale ţării.

Liov, un oraş istoric şi pitoresc cunoscut pentru moştenirea sa culturală, a rămas până acum neatins.

UPDATE 8.55 Consiliul regional din oraşul ocupat Herson a votat pentru adoptarea unei rezoluţii prin care se afirmă că oraşul rămâne ucrainean, au declarat oficialii locali, conform BBC.

Votul are loc pe fondul acuzaţiilor oficialilor ucraineni potrivit cărora Rusia plănuieşte un referendum privind crearea unei "republici populare" separatiste.

Iuriy Sobolevskyi, şeful adjunct al consiliului, a declarat într-o postare pe Instagram că membrii organismului "au acceptat apelul conform căruia regiunea Herson este Ucraina" cu 44 de voturi.

El a scris că deputaţii nu ar putea "recunoaşte niciodată încercările de a crea o "republică populară" în regiunea Herson şi de a ocupa o parte din Ucraina".

"Regiunea Herson a fost, este şi va fi o parte integrantă a unui singur stat - Ucraina", a adăugat el.

UPDATE 7.56 Sirenele antiaeriene au sunat în această dimineaţă în mai multe părţi ale Ucrainei, transmite agenţia de presă ucraineană Ukrinform, potrivit BBC.

Alarmele au fost declanşate în Jîtomir, la vest de capitala Kiev, precum şi în regiunile Ternopil, Rivne şi Ivano-Frankivsk din vest.

Sirenele au sunat şi în regiunea Volin din nord-vest şi Kramatorsk, în estul Ucrainei.

UPDATE 7.50 Oficialii militari din Liov au declarat că forţele ruse au efectuat un atac aerian şi au tras opt rachete asupra Centrului Internaţional de Menţinere a Păcii şi Securităţii, potrivit BBC Ukrainian.

Centrul este situat în districtul Iavoriv, la aproximativ 30 km nord-vest de Liov, şi este un teren de antrenament militar.

Din zonă au fost văzute coloane mari de fum.

UPDATE 04.00 Zelenski adaugă că le repetă mereu prietenilor Ucrainei şi partenerilor din străinătate că "ar trebui să facă mai mult pentru Ucraina, pentru ucraineni", întrucât nu este vorba doar despre Ucraina. Zelenski a acordat distincţia "Erou al Ucrainei", post-mortem, pentru prima dată unei femei, medic militar care a îngrijit soldaţi în regiunea Sumî.

Zelenski a afirmat, într-o înregistrare video postată pe Facebook în noaptea de sâmbătă spre duminică, faptul că a avut loc o întâlnire de urgenţă a Consiliului Regional Herson, iar 44 de deputaţi au decis că regiunea Herson face parte din Ucraina şi că "acolo nu este locul niciunei pseudo-republici".

El a adăugat că invadatorii şi cei care colaborează cu ei vor ajunge în faţa justiţiei.

"Ucraina va face faţă testului. Avem nevoie de timp şi de forţă pentru a distruge maşinăria de război care a venit la noi în ţară. Nu voi subestima ameninţarea. Şi nu voi exagera rezultatele. Noi suntem oameni oneşti, nu Ministerul rus al Apărării. Care minte pe toată lumea, milioane de cetăţeni ai săi şi chiar pe şeful Federaţiei Ruse. Aşa că vă spun sincer: încă trebuie să rezistăm. Încă trebuie să luptăm. În fiecare zi şi în fiecare noapte trebuie să găsim modalităţi în care să-i provocăm daune majore inamicului. În toare zonele de apărare. În apropiere de Jitomîr şi Kiev, de Cernigău şi Sumî, de Harkov şi Lugansk, de Doneţk şi Mariupol, în sudul ţării şi pe linie diplomatică", a subliniat preşedintele ucrainean.

El a adăugat că în acest fel ucrainenii vor recâştiga ce este al lor, vor recâştiga oraşele Melitopol, Henicesk.

"Apropo, toate coridoarele umanitare asupra cărora s-a convenit au funcţionat. Au fost evacuaţi 12.729 de oameni. Transportul umanitar către Mariupol ar urma să ajungă mâine după-amiază, din cauza complexităţii rutei, a trebuit să rămână peste noapte în Berdeansk", a explicat Zelenski.

El a mulţumit pentru sprijinul primit şi pentru susţinere.

"Cu fiecare ocazie, le repet prietenilor noştri şi partenerilor din străinătate că ar trebui să facă mai mult pentru Ucraina, pentru ucraineni. pentru că nu este doar pentru Ucraina. Este pentru fiecare din Europa", a reiterat el.

El a anunţat că a semnat două decrete: unul prin care oferă distincţii la 106 membri ai Forţelor armate ucrainene pentru curajul arătat, din care 17 post-mortem, şi un decret prin care oferă titlul Erou al Ucrainei cu distincţia Ordinul Stelei Aurii mai multor militari, între care şi o femeie: sergentul Derusova Inna Mikolaivna, post-mortem, medic militar care a avut misiuni în Ohtîrka, regiunea Sumî, salvând mai mult de zece soldaţi şi riscându-şi viaţa. Ea a murit în urma bombardamentelor trupelor ruse, ajutând răniţii.

"Prima femeie-erou a Ucrainei care a primit post-mortem acest titlu", a adăugat Volodimir Zelenski.

UPDATE 00:55 Zelenski a postat pe contul său de Twitter un mesaj în care a afirmat că a purtat discuţii cu premierul israelian Naftali Bennett despre perspectivele unor negocieri de pace. 

"Am discutat despre agresiunea rusă şi despre perspectivele unor negocieri pentru pace. Trebuie să oprim represiunea împotriva civililor", a declarat Zelenski.

Rusia doreşte să preia controlul deplin asupra centralei nucleare Zaporizhzhia, susţine Ucraina.

Un polonez a lansat un site pentru ucrainenii care vor să înceapă o nouă şcoală. Peste 24.000 de ucraineni merg deja la şcolile poloneze, dar cea mai mare provocare este bariera lingvistică. 

Marya Tybus a lansat un site trilingv prin care doreşte să conecteze tinerii ucraineni care caută sprijin de la studenţi polonezi. 

„Ne-am dat seama că nu este vorba doar de a ajuta cu nevoi de bază, precum hrana sau îmbrăcămintea, ci şi de sprijin emoţional. Este mult mai uşor pentru o tânără de 18 ani să ceară ajutor de la o altă tânără de 18 ani decât o femeie de 50 de ani”,a declarat tânăra pentru BBC.

Scriitorul brazilian Paulo Coelho spune că invazia rusă este o scuză pentru "rusofobie".

„Criza din Ucraina este o scuză convenabilă pentru rusofobie”, a postat scriitorul pe contul său de Twitter.

UPDATE 00:10 Noi imagini din satelit puse la dispoziţie de Maxar Technologies arată pagubele produse de bombardamentele ruse asupra oraşului Mariupol, din sud-estul Ucrainei.

MAXAR

UPDATE 00:05 Ministerul rus al Apărării a declarat că situaţia umanitară din Ucraina se degradează şi este chiar catastrofală în unele oraşe. Acesta i-a acuzat pe naţionaliştii ucraineni că minează şi distrug zone rezidenţiale şi infrastructuri-cheie. 

„Situaţia în Ucraina, din nefericire, continuă să se degradeze rapid şi, în unele oraşe, ea a atins proporţii catastrofice”, a declarat Mihail Mizinţev.

Peste 13.000 de persoane evacuate sâmbătă prin coridoarele umanitare, numărul este aproape dublu faţă de cei are au reuşit să fie evacuaţi pe percursul zilei de vineri, conform declaraţiilor premierului ucrianean.

Un nou primar a fost ales în Melitopol şi conform administraţiei regionale Zaporojie, acesta este sub controlul militar rus, după ce primarul ales al oraşului a fost reţinut zilele trecute de armata rusă.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite