O a patra rundă de negocieri, sub auspicii mai pozitive decât cele dinainte, are loc luni între ruşi şi ucraineni, în pofida extinderii războiului la uşa NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A patra rundă de negocieri între Ucraina şi Rusia FOTO Twitter
A patra rundă de negocieri între Ucraina şi Rusia FOTO Twitter

O nouă rundă de negocieri între oficiali ruşi şi ucraineni are loc luni, prin videoconferinţă, sub auspicii mai pozitive decât rundele anterioare, în pofida faptului că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei s-a extins în ultimele zile până în vestul ţării vecine, adică la uşa NATO.

La această a patra rundă de negocieri există o rază de speranţă, spre deosebire de celelalte trei dinainte, care au avut loc în Belarus, urmate joi de o întâlnire în marja Forumului Diplomatic de la Antalya, în sudul Turiei, între miniştri de Externe rus Serghei Lavrov şi ucrainean Dmitro Kuleba, transmite AFP, potrivit news.ro.

Un negociator rus a anunţat duminică seara că există „progrese semnificative”.

„Aşteptarea mea personală este ca aceste progrese să conducă foarte curând la o poziţie comună între cele două delegaţii şi la documente de semnat”, a declarat Leonid Sluţki, citat de agenţiile de presă de la Moscova fidele Kremlinului.

La scurt timp după aceste declaraţii, Mihailo Podoliak, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a anunţat într-un mesaj publicat pe Twitter că Moscova a încetat să mai dea „ultimatumuri” Kievului şi că a început „să ne asculte cu atenţie propunerile”.

„Poziţia noastră nu s-a schimbat: pace, un armistiţiu imediat, retragerea tuturor trupelor ruse şi numai după aceea vom putea discuta despre relaţiile noastre de vecinătate şi despre diferendele politice”, a anunţat Mihailo Podoliak.

Aceste declaraţii sunt pline de optimism, un ecou al declaraţiilor celor doi preşedinţi din zilele anterioare.

Vladimir Putin a evocat vineri „progrese semnificative” în negocieri, în timp ce Volodimir Zelenski a vorbit sâmbătă despre o „abordare fundamental diferită” a Moscovei în negocieri.

Mii de militari au fost ucişi de cele aproape trei săptămâni de la lansarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, la 24 februare.

Kievul a anunţat sâmbătă că „aproximativ 1.300” de militari ucraineni au fost ucişi în urma agresiunii militare ruse.

Pe de altă parte, Pentagonul estimează la 2.000 - 4.000 pierderile umane suferite de armata rusă.

Un centru militar din apropierea frontierei cu Polonia, un stat membru NATO, a fost duminică ţinta unui bombardament rusesc care s-a soldat cu 35 de morţi.

Experţi militari şi jurnalişti afirmă că, în rândul forţelor ruse din Ucraina domnesc dezorganizarea şi dezertările.

În cea de-a 19-a zi de război în Ucraina, armata rusă asediază oraşul Mariupol, de la Marea Azov, şi îşi continuă eforturile de încercuire a Kievulului, unde deja a ucis numeroşi civili, notează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite