ANALIZĂ Ce a obţinut România în urma vizitei Kamalei Harris: de la garanţii de securitate la recunoaşterea rolului-cheie în regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kamala Harris şi Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Kamala Harris şi Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Statele Unite sunt decise să apere fiecare centimetru al NATO şi transmit un mesaj clar pentru români privind garanţiile de securitate, arată specialiştii consultaţi de „Adevărul” pe tema vizitei vicepreşedintei SUA în România.

Vicepreşedinta Statelor Unite ale Americii (SUA), Kamala Harris, a asigurat, în cadrul vizitei sale la Bucureşti, că ţara sa este decisă să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO, o decizie fermă a administraţiei de la Casa Albă. „Angajamentul Americii faţă de articolul 5 este ferm. Ne luăm foarte în serios rolul şi relaţiile pe care le avem în cadrul Alianţei NATO. (..) Suntem fermi în angajamentul nostru (..):Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a declarat Harris în conferinţa de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis, menţionând că un atac împotriva unui stat NATO este „un atac împotriva tuturor”. Vicepreşedinta SUA a mulţumit poporului român pentru mobilizarea rapidă în cazul fluxului de refugiaţi din Ucraina.

Pe de altă parte, Kamala Harris a evitat să dea un răspuns tranşant privind informaţiile pe care le are Casa Albă în ceea ce priveşte posibilitatea extinderii conflictului din Ucraina în Republica Moldova sau în România. În schimb, Klaus Iohannis a precizat că românii pot sta liniştiţi: „Pot să subliniez că nu avem date care indică că România ar fi ţintită printr-o agresiune”. La rândul său, Kamala Harris a anunţat că Statele Unite vor continua măsurile dure la adresa Rusiei, fiind subliniat că deciziile de până acum „au prăbuşit rubla şi ratingul de ţară” al Moscovei. 

Secretarul general-adjunct al NATO, Mircea Geoană, a punctat faptul că venirea Kamalei Harris în România transmite că ţara noastră, alături de Polonia, reprezintă „două ancore strategice esenţiale în NATO”, potrivit unei intervenţii la Antena3. Geoană susţine că NATO îşi va întări şi mai mult prezenţa în România prin trimitere de trupe şi de echipamente care să garanteze apărarea.

Ce spun specialiştii

„Adevărul” a stat de vorbă cu mai mulţi specialişti pentru a explica relevanţa vizitei întreprinse de numărul doi de la Casa Albă. „Nu e numai o valoare simbolică. E una simbolică şi practică. Pe de o parte, a vizitat Polonia şi România cu acelaşi mesaj că Statele Unite repetă ideea de soliditate şi solidaritate. Pe de altă parte, am obţinut asigurări. Poate că unii români se îndoiau. Aici e vorba de un risc reputaţional. Alianţa nu şi-ar putea permite să facă un pas înapoi în cazul în care un stat NATO ar fi atacat. Şi-ar pierde orice credibilitate. Nu se pune problema ca Alianţa să nu răspundă. Ăsta e mesajul şi direct, şi subliminal. Faptul că SUA, care sunt garantul NATO, spun clar că vor acţiona, dă importanţă întregului Flanc Estic”, a declarat, pentru „Adevărul”, Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe.

Politologul George Jiglău a precizat că trebuie înţelese contextul şi natura vizitei: „O vizită specială. Nu e una pregătită şi să se ştie de multe luni. E un context aparte. Cred că şi aşteptările, şi urmările trebuie judecate în context. E un semnal şi mai apăsat din partea SUA şi să ne arate nouă, celor din Flancul Estic, că SUA sunt determinate să-şi apere partenerii. La nivelul cetăţeanului, vizita a mai contribuit la reducerea anxietăţii în perspectiva unui conflict. E un câştig pentru români. Mai mult, e un pas în plus în spre a consfinţi relaţia specială cu SUA. Să fim conştienţi că e un avantaj de securitate pentru noi, dar şi economia noastră, un avantaj constant şi pe vremea lui Trump”, a punctat politologul. Mai mult, George Jiglău subliniază poziţia privilegiată a României: „Cu alte ţări europene au mai fost nuanţe, ambiguităţi, dar România pare un aliat special. Suntem cam cei mai loiali din regiune”.

România şi rolul-cheie în regiune

La rândul său, analistul politic Radu Magdin consideră că a fost o vizită eficientă în care au fost transmise toate mesajele necesare şi care a arătat importanţa României în regiune. „Este o vizită mai mult marcată de simbolism decât de pragmatism. Deja Statele Unite, în ultimele două săptămâni, au dat mesaje de asigurare, la multiple niveluri, indiferent că vorbim de nivelul logistic-militar şi dezvoltările pe Flancul Estic, alături de partenerii europeni, fie că vorbim de sfera diplomatică. Pragmatic, vizita Kamalei Harris în Polonia şi România vine să consfinţească un format explorat săptămâna trecută, şi anume G7 plus doi. Adică G7 plus România şi Polonia. România şi Polonia sunt ţările consultate de către cei mari şi pe care şi Statele Unite le consideră pilon în regiune. Aş spune că România e chiar într-o situaţie mai favorabilă din punct de vedere al parteneriatelor europene. A fost o vizită eficientă. Mesajul e clar: România este în siguranţă”, a declarat Magdin.

Întrebat de ce discuţiile referitoare la echipamente militare şi alte aspecte logistice au fost evitat, Adrian Cioroianu a precizat: „Aceste lucruri nu se discută la nivel de preşedinte şi vicepreşedinte. Se discută la nivel de Cartier General NATO, pentru că ei ştiu cel mai bine cum să se acţioneze. Vizita este un politică, nu una militară”, a subliniat fostul ministru de Externe. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite