Alegeri Marea Britanie. Rezultate şi scenarii după ce conservatorii au rămas fără majoritate în Parlament
0Conservatorii, care şi-au pierdut majoritatea în Parlamentul Britanic în alegerile legislative anticipate de joi, au posibilitatea fie să formeze fie un guvern minoritar, fie o coaliţie cu unul sau mai multe alte partide, scrie AFP.
În ambele cazuri, negocierile ar putea să dureze mai multe săptămâni, ceea ce ar afecta dur calendarul Brexitului, în contextul în care negocierile cu Uniunea Europeană (UE) ar urma să înceapă peste zece zile, notează AFP, potrivit news.ro.
Pentru premierul Thereza May este un dezastru, în contextul în care ea a convocat acest scrutin anticipat cu singurul scop de a-şi consolida majoritatea de 17 mandate pe care o avea în vechiul Parlament.
Ca să rămână la guvernare, conservatorii pot să formeze un guvern minoritar.
În acest caz, se vor afla singuri la putere, dar şi-ar asigura susţinerea punctuală a altor partide cu scopul de a-şi trece legile prin Parlament.
Unioniştii din Irlanda de Nord, apropiaţi conservatorilor, ar fi un partener privilegiat.
Un astfel de Guvern minoritar ar fi însă teribil de fragil.
Ultimul precedent în Marea Britanie datează din 1974, când conservatorii au convocat alegeri anticipate şi au pierdut în faţa laburiştilor.
Însă Guvernul minoritar al premierului laburist Harold Wilson a durat doar câteva luni, după care au fost organizate noi alegeri.
Partidul Conservator poate, de asemenea, să încerce să formeze o coaliţie, aşa cum a făcut în 2010, atunci când s-a aliat cu Partidul Liberal Democrat (centru, eurofili).
O reeditare a acestei coaliţii este mai greu de imaginat de această dată, din cauza divergenţelor mari între cele două formaţiuni cu privire la Brexit.
În cazul în care conservatorii eşuează să formeze un guvern - minoritar sau de coaliţie -, alt scenariu este posibil, teoretic, şi anume o alianţă între Partidul Laburist, SNP, Partidul Liberal-Democrat, sprijinită eventual de Verzi şi mici partide regionale.
În acest caz, eşecul lui May ar fi total.
May nu intenţionează să demisioneze
Theresa May nu intenţionează să demisioneze din postul de premier, în pofida faptului că Partidul Conservator şi-a pierdut majoritatea în camera Comunelor, Camera inferioară a Parlamentului britanic, în alegerile legislative anticipate de joi, scrie presa britanică, citată de AP şi news.ro.
Viitorul lui May ca şefă a partidului este pus în discuţie în mod deschis, după ce ea a convocat acest scrutin anticipat.
May a convocat aceste alegeri cu speranţa de a-şi consolida majoritatea, care să-i ofere mână liberă în negocierea Brexitului cu Uniunea Europeană (UE).
La numărarea voturilor în 647 din cele 650 de circumscripţii, conservatorii au obţinut 316 mandate - cu 12 mai puţine ca în fostul Parlament - şi nu mai pot obţine 326, pentru a deţine controlul în Legislativ.
Partidul Laburist condus de Jeremy Corbyn a obţinut un rezultat mult mai bun decât cel anticipat. Laburiştii au obţinut 261 de mandate la numărarea voturilor în 646 din cele 650 de circumscripţii uninominale, potrivit The Guardian.
Liberal-democraţii au obţinut 12 mandate, SNP 35, DUP zece, cu două mai multe decât în fosta legislatură, Verzii un mandat, iar alţii 12 mandate.
Ukip nu a obţinut niciun mandat în alegerile legislative anticipate de joi.
Potrivit unor ruse citate de Sky News, Theresa May negociază cu Partidul Unionist Democrat (DUP) din Irlanda de Nord.
Şi laburiştii vor să formeze un guvern minoritar
Mai mult, laburiştii sunt hotărâţi la rândul lor să formeze un guvern minoritar, potrivit unui anunţ făcut de purtătorul de cuvânt pe probleme financiare John McDonnell.
„Vom ieşi în faţă pentru a ne servi ţara şi vom forma un guvern minoritar, iar motivul acestui lucru este că eu nu cred că Partidul Conservator este stabil“, a declarat McDonnell pentru BBC.
„Nu vreau să insult, dar cred că ea (May) este un premier falit“, a mai declarat el pentru BBC Radio, potrivit news.ro.
McDonnell a respins totodată ideea formării vreunei coaliţii cu vreun partid.
Jeremey Corbyn, şeful laburiştilor, a declarat la rândul său că este pregătit să-şi servească ţara şi a cerut demisia Theresei May.