FOTO VIDEO Top 10 scandaluri izbucnite la Eurovision de-a lungul timpului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Surprinzător, plagiatul nu reprezintă cel mai controversat aspect al competiţiei Eurovision. În aparenţă, este o competiţie inofensivă, în cadrul căreia reprezentanţii naţiunilor se reunesc şi interpretează melodii care rar se transformă în hituri radio, dar rar trece o ediţie fără scandal.

Publicaţia „ The Copenhagen Post“ a realizat un top 10 al celor mai ciudate controverse izbucnite în timpul concursului Eurovision.

10. Sistem bizar de vot

Încă de la prima ediţie a concursului, susţinută în 1956 în oraşul elveţian Lugano, s-au născut  conspiraţiile din jurul procedurii de votare. Fiecare ţară putea să acorde numai două voturi, iar delegaţia din Luxemburg nu s-a putut prezenta personal la Lugano. Elveţia a fost cea care a votat în numele lor. În mod surprinzător, Elveţia a fost cea care a ieşit pe primul loc, însă procedura de acordare a voturilor nu a fost niciodată dezvăluită. Acest sistem bizar nu a mai fost folosit niciodată.

9. Invitaţie la Revoluţie

În timp ce muzica lui John Lennon instiga vag la o revoluţie, intrarea portughezilor în competiţia europeană din 1974, chiar a reuşit să facă acest lucru. Melodia lui Paulo Carvalho, „And After The Goodbye“, a fost folosită drept un semnal radio codat, ce a dat startul manifestărilor de răsturnare a regimului dictatorial al lui Caetano, iar tancurile au pornit spre Lisabona. Eurovisionul a devenit un fel de Waterloo pentru Caetano. Portughezii s-au clasat pe ultimul loc, însă au atins „imortalitatea“ pentru rolul jucat în transformarea unei naţiuni.

8. Buldozere la Baku

Ediţia din 2012, desfăşurată în Azerbaidjan, a stârnit o serie de critici, deoarece numeroşi cetăţeni din Baku au fost evacuaţi, iar locuinţele lor demolate, pentru construirea scenei. În timpul votării, purtătorul de cuvânt german, Anke Engelke, a criticat regimul lui Aliyev cu următoarea replică : „În această seară, nimeni nu poate vota cu propria ţară, dar e bine să ai posibilitatea de a alege şi, implicit, de a avea o opţiune. Mult noroc, Azerbaidjan. Europa este cu ochii pe tine“.

image

7. Sărutul controversat

 Krista Siegrifids, reprezentanta Finlandei de anul acesta, a avut o surpiză la sfârşitul melodiei „Marry Me“.  În semn de protest faţă de interzicerea căsătoriilor gay în Finlanda, Krista a sărutat-o pe una dintre cântăreţele din cor, ceea ce a stârnit controverse şi a determinat Turcia să anuleze transmisia semifinalei de joi seară.

image

6. Jocul de cuvinte

Participarea Georgiei la Eurovision a fost interzisă în 2009, din cauza jocului de cuvinte din titlul melodiei. Cântecul „We Don’t Wanna Put In“ conţinea mesaje de natură politică, fiind exprimat în mod evident un sentiment de furie îndreptat împotriva Rusiei, ce îl viza  pe prim-ministrul de atunci, Vladimir Putin. Cântecul nu a putut intra în competiţie, pentru că reprezenta o încălcare a regulilor concursului Eurovision. Georgia a refuzat să rescrie piesa şi s-a retras din concurs în semn de protest.

5. Narcise în loc de câştigător

Izhar Cohen şi grupul Alphabeta au câştigat Eurovisionul în numele Israelului, cu melodia „ A-Ba-Ni-Bi“, bucurându-se de o victorie răsunătoare, în urma celor 157 de puncte obţinute. Popularitatea spectacolului a fost atât de mare, încât emisiunea a fost transmisă şi în unele ţări din Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, succesul Israelului a fost greu de digerat pentru Iordania, care a întrerupt transmisia spectacolului după ce Belgia a ocupat locul doi. În loc să afle ţara câştigătoare, telespectatorii au putut vedea numai imagini cu narcise.

4. Steagul care a adus eliminarea din concurs

Israelul a stârnit controverse şi în propria ţară, în 2000. Ping Pong reprezentau un grup de parodie format din doi jurnalişti, care, în mod surprinzător, au avut onoarea de a reprezenta Israelul. În timpul repetiţiilor, coregrafia melodiei lor, „Be Happy“, presupunea fluturarea unor mici steaguri siriene. Autorităţile din Israel s-au sesizat imediat şi au afirmat că „ei sunt acolo pe cont propriu şi nu reprezintă Israelul“. Cei doi şi-au plătit singuri biletele de avion pentru a se întoarce acasă din Stockholm, capitala Suediei.

3. Iar câştigătorul este...

Concursul desfăşurat în 1969 a avut parte de un final palpitant, atunci când Franţa, Norvegia şi Spania aveau un scor egal, de 18 puncte şi numai Finlanda rămăsese să acorde voturi. În loc să ajute la o departajare, finlandezii au acordat zero puncte celor trei ţări şi un punct Marii Britanii, ceea ce a dus la egalitate între patru ţări. Fără a exista o regulă de departajare, gazda emisiunii a cedat, iar lucurile au degenerat rapid. Organizatorii nu au avut destule medalii pentru a-i premia pe cei patru câştigători, iar audienţa a fost nevoită să asculte din nou cele patru melodii de pe primul loc, ce reprezentau un sfert din numărul total de piese înscrise în concurs.

2. Măsluirea votului

Madridul a fost gazda emisiunii Eurovision din 1968, atunci când starul internaţional Cliff Richard, reprezentantul Marii Britanii, a ieşit pe locul doi. 40 de ani mai târziu, în cadrul unui documentar spaniol, s-a vehiculat că rezultatele erau ştiute de dinainte. Dictatorul Spaniei de la acea vreme, generalul Franco, a trimis directori corupţi de televiziune într-un tur european, pentru a cumpăra voturi de la ţările participante. Richard, care încă este afectat psihic din cauza înfrângerii, a declarat pentru „The Guardian“, în 2008, că încă speră că va primi un telefon prin care i se va spune că el a câştigat concursul.

image

1. Fără locul întâi

Înainte de concursul din 1963, speranţele danezilor de a câştiga ediţia erau cu adevărat mari. Melodia „ Dansevise“ interpretată de virtuosul chitarist Jørgen Ingmann, alături de soţia sa, Grethe, a fost o reprezentaţie plăcută de jazz, însă a avut nevoie de ajutorul vecinilor pentru a câştiga. Norvegia a fost a cincea ţară, dintre cele 16 care au votat, dar nu a respectat procedura corectă în vederea acordării punctajelor, motiv pentru care a primit şi unele observaţii din partea prezentatoarei Kate Boyle. „Aşteptă puţin, Norvegia...mă tem că va trebui să îţi cer să distribui din nou aceste voturi, pentru că mai întâi trebuie să precizezi numărul de pe tabelă, apoi să spui numărul şi denumirea ţării“, a explicat prezentatoarea. Juriul a cerut să se revină la punctele acordate de Norvegia la sfârşit . Însă ţara acordase deja trei puncte Elveţiei şi două Danemarcei.

La sfârşitul concursului, când numai Norvegia trebuia să mai voteze, Elveţia avea cu două puncte mai mult decât Danemarca. Imprevizibilă, Norvegia şi-a schimbat opţiunile de vot şi i-a acordat Danemarcei cele patru puncte necesare pentru a câştiga, iar Eleveţia a primit numai unul.

CITEŞTE TOATE ARTICOLELE DESPRE EUROVISION

SONDAJ Cine credeţi că va câştiga finala Eurovision 2013?

Cea de-a 58-a ediţie a concursului Eurovision îşi va desemna câştigătorul în finala din 16 mai. 26 de state europene, printre care şi România, reprezentată de Cezar Ouatu, aspiră la marele premiu. Adevarul.ro vă prezintă lista finaliştilor. Cine credeţi că va câştiga?

Paula Seling: „În ciuda problemelor cu casca, Cezar a fost impecabil, momentul memorabil!”

„S-a vorbit mult despre momentul României la Eurovision. Peste tot. E normal. Punerea în scenă a fost un risc pe care echipa Romaniei şi l-a asumat şi a avut dreptate. România este în finală, învinge ţări pe care mulţi le vedeau finaliste”, scrie Paula Seling despre reprezentaţia lui Cezar Ouatu din a doua semifinala Eurovision, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Angela Gheorghiu, despre Cezar Ouatu: „Sunt fericită că te-am descoperit”

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, soprana Angela Gheorghiu spune că "adevărata faţă a lui Cezar Ouatu se va arăta în viitor", dincolo de competiţia de la Eurovision, care este un concurs pop şi are un "show specific". Soprana reafirmă că "suntem cu toţii foarte mândri", de calificarea lui Cezar Ouatu în finala de la Eurovision.

Cezar intră în finala Eurovision 2013 de pe poziţia a 14-a. Locul nu îl avantajează pe artistul român

Cezar Ouatu, reprezentantul României la Eurovision 2013, va intra în finala din 16 mai de pe poziţia a 14 din 26 de ţări participante. Aflat la jumătatea concursului, contratenorul român ar putea fi uşor dezavantajat, deoarece publicul reţine mai bine piesele de la început şi de la final.

VIDEO Eurovision 2013: ascultă cele 20 de melodii finaliste la concursul de la Malmo

România s-a calificat, joi seară, în finala concursului Eurovision, mulţumită contratenorului Cezar Ouatu. Printre artiştii care s-au calificat în ultima etapă a Eurovision 2013 se mai numără şi ByeAlex, din Ungaria şi Krista Siegfrids, din Finlanda.

Eurovision 2013 Cezar Ouatu, despre calificarea în finală: „Am plâns jumătate de oră“

„Mulţumesc mult. A fost extraordinar!“, au fost cuvintele lui Cezar după ce s-a calificat în finala concursului Eurovision 2013. În aplauze şi strigăte de fericire, în timp ce urca pe scenă la finalul show-ului, reprezentantul României a declarat telefonic pentru „Adevărul“ că e foarte fericit pentru această calificare. Cezar a primit cu lacrimi în ochi anunţul prezentatoarei suedeze.

VIDEO Eurovision 2013: Cezar Ouatu s-a calificat în finală

Aşa cum a prezis încă de la plecarea din ţară, Cezar the Voice s-a calificat în finala Eurovision 2013 ce va avea loc pe 18 mai la Malmo în Suedia. Contratenorul de 33 de ani din Ploieşti se va lupta cu artişti din alte 25 de ţări.

Paula Seling, despre reprezenta?ia Alionei Moon la Eurovison 2013: „Bravo, Moldova!” 

Marţi seară Eurovision a debutat în forţă cu un show impresionant. În deschidere, Loreen a reinterpretat piesa Euphoria alături de 60 de copii de la şcoli locale din Malmo care, spre final, au tradus versurile piesei în limbaj mimico-gestual frumos, grandios, adevărat.

VIDEO Cinci mituri despre Eurovision, demontate

În fiecare an, în preajma concursului Eurovision, presa şi fanii dau start pariurilor pentru marele câştigător, în timp ce gurile rele îşi încep tirada de motive pentru care nu are niciun rost să participi la acest concurs. Pentru cei mai sceptici, „The Guardian“ a adunat cinci dintre cele mai întâlnite mituri legate de Eurovision, pe care le-a combătut cu argumente pertinente.

EDITORIAL Maimuţăreala şi şmenurile de la Eurovision. Am văzut cu ochii mei 

„Ceea ce vă povestesc acum nu e vreo porcărie venită ”pe surse”. Sursa mea sunt eu, aproape întotdeauna. Am fost acreditată la două finale europene Eurovision, în Suedia, la Stockholm, în 2000, când am fost reprezentaţi de trupa Taxi, şi în Estonia, la Tallinn, în 2002, când au cântat pentru noi Monica Anghel şi Marcel Pavel”, scrie Simona Catrina, redactor-şef adjunct „Adevărul”.

VIDEO Reprezentanta Republicii Moldova, Aliona Moon, a trecut în finala Eurovision 2013

Aliona Moon s-a clasat în finala Eurovision. Republica Moldova a fost anunţată chiar prima în rândul celor trecute în finală. Alături de ea, locuri în finală au mai obţinut Lituania, Irlanda, Danemarca, Belorusia, Rusia, Estonia, Belgia, Ucraina şi Olanda.

VIDEO S-au ales primii zece finalişti Eurovision 2013

Primele zece ţări finaliste în cea de-a 58-a ediţie a concursului european de muzică Eurovision sunt următoarele: Moldova, Lituania, Irlanda, Estonia, Belarus, Danemarca, Rusia, Belgia, Ucraina şi Olanda.

Ce spun juraţii Eurovision Moldova despre concurenta noastră. Nicu Ţărnă: „Sper că Aliona va arăta întregii Europe că avem cu ce ne mândri“

În timp ce Aliona Moon se află în toiul pregătirilor pentru semifinala Eurovision de la Malmo, Suedia, colegii ei de breaslă o susţin alături de toţi fanii. La selecţia naţională, Aliona Moon a fost favorita juriului. Nici în pragul semifinalei de azi aceştia nu încetează să o laude.

Cu dispoziţie bună spre semifinala de la Malmo. Pasha Parfeny: „Nu ascultăm vorbele rele şi credem în forţele noastre”

Chiar în pragul semifinalei Eurovision 2013 din Suedia, Malmo, producătorul Alionei Moon şi fost concursant la Eurovision Pasha Parfeny este încrezut că Aliona se va prezenta la nivelul aşteptărilor publicului.

INFOGRAFIE Start la Eurovision 2013. Modelul suedez: un concurs de criză

Mar?i, 14 mai, a început a 58-a ediţie a concursului european de muzică Eurovision. Anul acesta, evenimentul are un buget înjumătăţit faţă de 2012, din cauza „dietei financiare“.

Cezar, asaltat de jurnalişti la deschiderea Eurovision 2013. Artistul român are un fan special: o bătrânică de 95 de ani

Cezar Ouatu, reprezentantul României la Eurovision 2013, a fost asaltat de presă şi de fani la ceremonia de deschidere a competiţiei, desfăşurată duminică, la Malmo (Suedia). Contratenorul a fost provocat în numeroase rânduri să interpreteze diferite arii de operă, fragmente din piesa lui, „It’s My Life“, ba chiar şi „Merry Christmas“ (Crăciun fericit), în variantă personală.

Bonnie Tyler votează cu Cezar la Eurovision 2013

Bonnie Tyler, reprezentanta Marii Britanii la Eurovision 2013 şi vedeta ediţiei din acest an, a rămas impresionată de vocea lui Cezar Ouatu şi a declarat că-l va vota pe artistul român.

VIDEO „Cezar ţinteşte către cer“. Cum va arăta prestaţia reprezentantului României la Eurovision 2013

Cezar Ouatu, reprezentantul României la Eurovision 2013, a avut sâmbătă seara cea de-a doua repetiţie pe scena de la Malmo Arena. Lucrurile au mers foarte bine pentru artistul nostru, după cum notează şi site-ul oficial al competiţiei, care scrie că „Cezar ţinteşte către cer“.

Republica Moldova e cotată mai bine decât România în topul caselor de pariuri de la Eurovision

23 dintre cele mai mari case de pariuri din lume au poziţionat Republica Moldova cu şase locuri mai sus decât România. Totuşi, ţara noastră e departe de vârful clasamentului.

VIDEO Aliona Moon a început cu stângul. Reprezentanta Moldovei la Eurovision, implicată într-un scandal

Nici nu au reuşit bine să se acomodeze la Malmo, că reprezentanţii Republicii Moldova la Eurovision au ajuns ţinta unui scandal, care s-ar putea lăsa cu consecinţe neplăcute.

VIDEO Eurovision 2013 Cezar şi Aliona Moon, reprezentanta Moldovei, show-uri asemănătoare?

După o zi de relaş, Cezar Ouatu, reprezentantul României la Eurovision 2013, se pregăteşte pentru o nouă repetiţie, care va avea loc sâmbătă seară. Prima apariţie pe scena de la Malmo a avut efectul scontat: a creat imediat controverse şi a dat naştere multor comentarii.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite