VIDEO Echipa controversatului film „Noe“ se apără de critici invocând „libertatea artistică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce filmul „Noe/ Noah“ a stârnit un val de controverse, studiourile Paramount au emis un „mesaj epxlicativ“ prin care susţin că echipa şi-a luat libertatea artistică de a interpreta povestea originală într-o manieră proprie, relatează publicaţia „The Telegraph“.

Darren Aronofsky, regizorul controversatului film „Noe“, şi-a descris pelicula ca fiind „filmul biblic care nu are nicio legătură cu povestea biblică“, iar pe Noe, interpretat de Russell Crowe, l-a numit „primul ecologist“, scrie „The Telegraph“.

Chiar înainte de lansarea din America, în această săptămână, şi din Marea Britanie, pe 4 aprilie, „Noe“, un blockbuster de 130 de milioane de dolari, ce-l are pe Russell Crowe în rolul principal, a făcut faţă unui „potop“ de controverse. 

Pe fondul acestui val de critici, venite din partea unor grupuri creştine cu privire la interpretarea greşită a unei poveşti sacre, studiourile Paramount au emis, în mod neaşteptat, un „mesaj explicativ“, ce însoţeşte materialele publicitare ale peliculei, notează „The Telegraph“.

Mesajul relevă faptul că în timp ce filmul este „inspirat din povestea lui Noe, s-a luat libertatea artistică de a fi interpretat într-o manieră proprie“. De asemenea, se precizează că „povestea bibilică a lui Noe poate fi găsită în Geneză“ şi sunt subliniate anumite pasaje din film care au fost lăudate de lideri creştini. 

„În timp ce echipa filmului şi-a luat libertatea artistică de a interpreta într-o manieră proprie povestea, noi credem că acest film rămâne fidel esenţei, valorilor şi integrităţii unei poveşti care este o piatră de temelie a credinţei oamenilor din întreaga lume“, se arată în mesajul emis de studiourile Paramount.

După mai multe proiecţii speciale, au existat plângeri conform cărora filmul nu ar fi respectat versetele din Vechiul Testament şi că Noe a fost portretizat ca un cruciat al mediului, care livrează un mesaj cu privire la Judecata de Apoi. 

Mai mult, lungmetrajul a fost interzis în ţările arabe din Orientul Mijlociu, autorităţile considerând că filmul contravine legii islamice, întrucât prezintă pe marele ecran portretul unui profet. Decizii similare sunt aşteptate în Iordania şi în Kuwait, potrivit reprezentanţilor de la Paramount Pictures, iar liderii musulmani din Egipt au cerut comisiei de specialitate să interzică difuzarea filmului în această ţară.

    

„Introducerea atacului asupra mediului este o problemă“, a declarat la rândul lui Jerry Johnson, preşedintele grupului National Religious Broadcasters. 

În încercarea de a promova filmul, Russell Crowe, regizorul şi reprezentanţii studiourilor au încercat să obţină o audienţă privată cu Papa Francisc, dar acesta din urmă a contramandat-o, temându-se că întâlnirea ar crea vâlvă la Roma. 

Mai mult, Crowe a recurs şi la o măsură inedită de a-i atrage atenţia Papei: a postat pe Twitter o serie de mesaje prin care încerca să-l convingă pe suveran să vizioneze filmul „fascinant“. În cele din urmă echipa filmului s-a întâlnit cu Suveranul Pontif în cadrul audienţei papale publice de miercuri. 

Versiunea filmului creată de Aronofsky este descrisă ca fiind „o parabolă întunecată despre păcat, dreptate şi milă“ în care Noe trebuie să decidă cine este suficient de bun pentru a urca în arca menită să salveze omenirea. 

Totodată, Crowe a răspuns criticilor, spunând că filmul nu a fost conceput ca o „poveste spusă la şcoala de duminică“ şi că, mai degrabă, provoacă spectatorii să înţeleagă Biblia. 

Din distribuţia filmului, plin de efecte speciale care oscilează în jurul unei replici masive a arcei, construită în Long Island, lângă New York, mai fac parte Sir Anthony Hopkins, în rolul lui Methuselah, şi Emma Watson, care joacă rolul fiicei adoptive a lui Noe.

Regizorul Darren Aronofsky este un ateu declarat, care a realizat şi apreciata peliculă nominalizată la Oscar, „Lebăda Neagră/ The Black Swan“.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite