Liderul studenţilor: Nu suntem încurajaţi să aplicăm pentru burse. Este o problemă la care trebuie să lucrăm împreună, altfel vom pierde şi mai mulţi studenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Marius Deaconu, vine la Adevărul Live pentru a vorbi despre bursele studenţilor. FOTO: Eduard Enea
Preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Marius Deaconu, vine la Adevărul Live pentru a vorbi despre bursele studenţilor. FOTO: Eduard Enea

Universităţile nu îi încurajează pe studenţi să ia burse sau să îşi deconteze transportul pentru a-şi putea acoperi cheltuielile, a declarat la Adevărul Live preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Marius Deaconu.

Adevărul: Care este situaţia în privinţa finanţării  burselor pentru studenţi?

Marius Deaconu: În urma demersurilor Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, fondul de burse a crescut cu aproximativ 200%, ceea ce reprezintă o creştere considerabilă. În momentul de faţă, aproape 900 de milioane de lei sunt bugetaţi pentru bursele studenţilor. Această creştere a fost mai mult decât necesară iar asta deoarece cuantumul burselor era extrem de mic. Un studiu al federaţiei noastre, realizat în 2014, arată că bursa socială (bursa care practic ar trebui să îi ajute pe studenţi să rămână în universităţi era în medie, în România, undeva la 222 de lei. Ori în momentul de faţă nu mai există nicio bursă sub 578 de lei. E adevărat că această sumă nu acoperă toate nevoile unui student, însă nu putem să negăm  că au fost aplicate nişte creşteri considerabile. Odată cu intrarea acestor sume în sistem, am considerat că este necesară şi modificarea legislaţiei de resort pentru acordarea burselor.  Din păcate, instituţiile de învăţământ superior încă nu aplică cum ar trebui aceste burse. De exemplul, în cazul burselor sociale.

Cât de transparente sunt universităţile în vederea oferirii de informaţii pentru accesarea burselor?

Dat fiind că suntem în anul 2017, site-urile universităţilor ar trebui să cuprindă toate informaţiile relevante pentru studenţi. Din păcate, în urma unei analize realizată recent de noi, cel puţin 25% dintre universităţile din România încă nu au publicat pe site-ul lor regulamentul de accesare al burselor.

În al doilea rând, nu toate universităţile informează corespunzător studenţii. Dacă vorbim de bursele sociale, studenţii într-adevăr trebuie să facă un dosar. Dacă nu există organizaţii studenţeşti, studenţii vor resimţi o reticenţă din partea secretariatelor sau cel puţin nu vor beneficia de suportul pe care ar trebui să îl aibă cu adevărat. Studenţii nu sunt încurajaţi să aplice pentru burse, iar o mare parte dintre studenţi află prea târziu că ar fi putut să aplice pentru o anumită bursă. Este o problemă la care trebuie să lucrăm împreună cu rectorii pentru că dacă sunt cazuri în care nu se cheltuie toţi banii din fondul de burse  (din păcate, se întâmplă acest lucru) se pierd studenţi.

Cum stau lucrurile în privinţa decontării transportului?

Legea prevede că studenţii cu frecvenţă, sub 26 de ani, trebuie să beneficieze de decontarea a 50% din transport. Situaţia este însă este foarte variată la nivel naţional. Sunt instituţii de învăţământ superior care din cauza faptului că nu au bugetul necesar pentru a implementa aceste facilităţi, îngreunează foarte mult procedura de decontare.

E un fenomen înfiorător. Într-adevăr, finanţarea de bază pentru studenţi a crescut, dar nu în vederea îmbunătăţirii actului didactic sau pentru a îmbunătăţi infrastructura universităţilor. Aceasta a crescut în speranţa că astfel vor fi acoperite cheltuielile salariale. În aceste condiţii, evident că universităţile trebuie să ia bani din altă părţi, mai cu seamă din investiţiile care s-ar putea face în interesul studenţilor.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite