Noul Abecedar, amânat a treia oară. Ministerul Educaţiei, somat să reevalueze ofertele depuse de edituri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Abecedarele vechi, neconforme cu noua programă, rămân în continuare în şcoli în aşteptarea celor noi
Abecedarele vechi, neconforme cu noua programă, rămân în continuare în şcoli în aşteptarea celor noi

Noul Abecedar pentru elevii care au intrat în clasa întâi în toamnă nu va ajunge prea curând în şcoli: Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor a cerut Ministerului Educaţiei să evalueze, pentru a treia oară deja, ofertele depuse de edituri, după ce unii dintre participanţi au acuzat un sistem „discreţionar” de selecţie a proiectelor de manuale.

Noul Abecedar pentru elevii care au intrat în clasa întâi în toamnă nu va ajunge prea curând în şcoli. Asta pentru că marţi Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) a decis ca licitaţia pentru acest manual să fie reevaluată de către Consiliul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), din subordinea Ministerului Educaţiei.

Mai exact, CNEE trebuie să analizeze din nou (pentru a treia oară) ofertele depuse de primele edituri declarate câştigătoare pentru Abecedarul digital, au declarat pentru adevarul.ro surse din educaţie..

Practic, acest manual este singurul din noua programă şcolară care a rămas neatribuit, după ce unii dintre participanţii la licitaţie au contestat, a doua oară, modul „discreţionar“ de selecţie a editurilor câştigătoare, la începutul lunii octombrie.

„Nu am primit încă înştiinţarea oficială de la CNSC, dar e o victorie. Însă dacă CNEE nu vor respecta din nou cererea de reevaluarea a Abecedarului, nu excludem o nouă contestaţie. Nu vrem să îi lăsăm să facă greşeli nici chiar acum, să înveţe să facă licitaţii corecte“, a declarat Paul Balogh, managing partner la Read Forward.

Oficialii ministerului nu au furnizat un punct de vedere oficial privind amânarea introducerii noilor manuale, însă estimarea este de o lună.

Exerciţiu de creativitate pentru dascăli

Dascălii spun că oricum nu se aşteptau să primească semestrul acesta Abecedarul. „Ar fi bine dacă am avea noul manual tipărit în ianuarie, în şcoli şi în decembrie cel digital. Învăţătorii vor fi oricum cu materia la zi, fiecare descurcându-se cu propriile materiale. Însă e nevoie de nişte proceduri clare pe viitor“, susţine învăţătoarea Cornelia Popa, vicepreşedinte la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Alături de ei, şi specialiştii cer eliminarea acestor piedici birocratice, pentru viitoarele licitaţii de manuale. „Povestea noului Abecedar s-a dovedit a fi un nou studiu de caz - aşa nu - cum poate afecta birocraţia un drept esenţial, la fel cum s-a întâmplat în chestiunea secţiilor de votare din diaspora“, este de părere expertul Marian Staş, blogger adevarul.ro.   

De altfel, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat săptămâna trecută la Adevărul Live că ar vrea să modifice legea licitaţiilor publice, cu prevederi speciale pentru achiziţia de manuale, care să permită termene mai scurte.

Selecţia naturală a manualelor noi se va face la clasă, până la urmă învăţătorii vor decide care sunt cele mai bune cărţi, pe care le vor folosi pentru predare. Cornelia Popa, vicepreşedinte FSLI

Amânări repetate

O decizie privind editurile care pot scoate noul Abecedar de la clasa I, singurul din lotul noilor manuale pentru clasele I şi a II-a rămas neatribuit, a fost deja amânată cu aproape o lună, la începutul lunii noiembrie, după ce instituţiile publice s-au încurcat în documente şi rapoarte.

Practic, deşi contestaţia la licitaţia pentru manualul de Română de la clasa I a fost depusă acum mai bine de o lună, Consiliul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), din subordinea Ministerului Educaţiei, nu a trimis de la început toată documentaţia necesară şi abia luni s-a întocmit dosarul complet, potrivit unor surse din Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).

„În mod normal, ar trebui ca asocierea (editură+firmă de soft) care a venit cu preţul dovedit de dumping să fie eliminată din licitaţie. CNEE a mimat reevaluarea, adică a folosit aceiaşi evaluatori pentru aceleaşi manuale, folosind aceleaşi coduri de identificare, care între timp nu mai erau secrete. Uimitor este că notele pe care evaluatorii le-au dat pe conţinut s-au schimbat la a doua evaluare. CNCS ar trebui să dispună refacerea evaluării ofertelor în condiţii corecte“, a declarat Paul Balogh, managing partner la Read Forward.

Soluţii de avarie la clasă

În lipsa manualului nou de Română de la clasa I, oficialii le-au pus la dispoziţie dascălilor şi elevilor Abecedarul vechi.

În ceea ce priveşte restul manualelor (Matematică, clasa I, respectiv Română şi Matematică, clasa a II-a), acestea ar urma să ajungă şi în varianta tipărită în şcoli luna aceasta, după ce ministerul a semnat contractele cu editurile alese de şcoli. Ca atare, învăţătorii improvizează la clasă şi spun că este cel mai greu an din cariera lor profesională.

Abecedarul, contestat a doua oară

Editorii spun că aşteaptă cu nerăbdare să se rezolve şi problema Abecedarului de la clasa I, singurul din lotul de noi manuale de la clasa I şi a II-a care a fost contestat, a doua oară, de asocierea Humanitas şi Read Forward, la începutul lunii octombrie. 

Reprezentantul Uniunii Editorilor din România, Claudiu Istrate, a spus că, până la urmă, decizia Ministerului Educaţiei de a retipări vechile manuale s-a dovedit a fi utilă. „Din păcate, este al doilea an când elevii au învăţat după programe noi utilizând manuale vechi“, a adăugat Istrate.

Contracte semnate pentru restul manualelor noi

Săptămâna trecută, editurile au semnat contractele pentru noile manuale şcolare, cu Ministerul Educaţiei. Editurile cu cele mai multe comenzi au fost CD Press, Intuitext şi Art. 

Cel mai probabil, elevii vor primi noile cărţi undeva în jurul celui de-al doilea scrutin de alegeri (16 noiembrie), a declarat Directorul General de la CD Press, Costin Diaconescu. „Pe 22 noiembrie vor fi livrate toate manualele CD Press la depozitele inspectoratelor şcolare. Probabil că editurile care au o cantitate mai mică le vor livra mai repede, chiar în 10 zile de la semnarea contractelor“, a explicat Diaconescu.

Licitaţie amânată şi contestată. Epopeea noilor manuale

În 2013, Ministerul Educaţiei anunţa că dă startul uneia dintre cele mai importante licitaţii publice din învăţământ, care ar urma să schimbe manualele vechi de peste 10 ani din şcoala primară. Procedura s-a împotmolit însă în amânări. Licitaţia a fost lansată oficial cu o întârziere de aproape trei luni faţă de calendarul iniţial.

Primele documente de licitaţie au fost respinse, apoi au fost refăcute de minister şi publicate de Paşte, dar şi acestea au fost contestate în instanţă de Federaţia Editorilor din România. După mai bine de un an, în iulie 2014, Curtea de Apel a dat câştig de cauză ministerului, însă oficialii au întârziat cu publicarea rezultatelor licitaţiei publice, pe care le-au anunţat la începutul lui august. Rezultatele au fost contestate din nou.

Cu doar câteva săptămâni înainte de începerea anului şcolar, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a cerut reevaluarea ofertelor, aşa că manualele noi nu au mai ajuns pe băncile elevilor de clasa I şi a II-a în prima zi de şcoală.


Ministerul a primit comenzi mai mari decât numărul elevilor din sistem pentru noile manuale şcolare

Care sunt manualele noi preferate de învăţători

Noile manuale pentru clasele I şi a II-a pot fi descărcate gratuit, în format PDF

VIDEO REPORTAJ Cum arată o oră predată după manualul digital

Toate noile manuale digitale au fost publicate pe manuale.edu.ro

Afişele electorale prelungesc criza manualelor şcolare

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite