Ministrul Pricopie, despre examenul de bacalaureat: frauda nu e o soluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul a eliminat orice formă de protocol de la Bac     FOTO: Adevărul
Ministrul a eliminat orice formă de protocol de la Bac     FOTO: Adevărul

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat luni că frauda la bacalaureat nu este o soluţie pentru acest examen. „Mesajul este foarte clar: nu ne jucăm, avem oameni condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie şi fraudă la bacalaureat”, a explicat oficialul la începutul celei de-a doua săptămâni de examene de la Bac 2014.

„Trebuie să ne luăm măsuri de precauţie şi anul trecut am transmis mesaje în acest sens. Din păcate, nu toată lumea înţelege. Aş vrea doar să îi rog pe cei care se gândesc că pot să se joace cu legea să se uite un pic să vadă cazurile identificate şi ce s-a întâmplat anul trecut: sunt oameni daţi afară din sistem, nu mai sunt cadre didactice, sunt oameni care au dosare penale, sunt oameni care au fost condamnaţi definitiv pentru corupţie sau fraudă la examene. Cred că este un subiect pe care este bine să-l tratăm cu toată seriozitatea şi să nu ne jucăm", a spus ministrul Remus Pricopie, după întâlnirea grupului PSD din Senat, potrivit Mediafax.

Ministrul a adăugat că a cerut inspectorilor şcolari generali să fie pregătiţi pentru cazul în care se întâmplă "ceva negativ" la bacalaureat. 

Fără protocol la Bac

Mai mult, oficialul le-a cerut inspectorilor să interzică orice practică de colectare de bani la bacalaureat, indiferent de motiv. "Nu există subiectul protocol, nu există niciun alt subiect, pentru niciun fel de activitate asociată examenului. Organizarea acestor examene se poate face cu fonduri alocate de la bugetul statului", a subliniat Pricopie.

Ministrul a mai spus că, după exemplele negative din 2013, atât elevii, cât şi profesorii vor fi încurajaţi să meargă la examene deschişi şi fără gânduri de fraudă.

Cum explică ministrul scăderea numărului candidaţilor înscrişi

De asemenea, Pricopie a explicat că reducerea numărul de înscrişi la Bac 2014 este cauzată de scăderea numărului de elevi pe generaţie.

"În 2013, au fost înscrişi la bacalaureat 71% dintre elevii care au început clasa a XII-a în septembrie 2012, iar anul acesta 73% dintre elevii care au început clasa a XII-a în septembrie 2013. Cifrele indică scăderea numărului de copii din 'cohortă' (generaţie n.r.)", a explicat ministrul.

La examenul de bacalaureat din aceasă sesiune s-au înscris 161.705 candidaţi, a anunţat marţi Ministerul Educaţiei, mai puţini cu peste 20.000 faţă de cifra înregistrată anul trecut. Aceeaşi scădere s-a văzut şi între numărul actualilor absolvenţi de clasa a XII-a înscrişi la Bac 2014 şi cel de la simularea din martie anul acesta.

Candidaţii au susţinut, săptămâna trecută, proba orală la limba română. La această probă s-au înscris, la nivel naţional, 131.254 de absolvenţi, dintre care 1.413 din promoţiile anterioare.

Iar în perioada 16-20 iunie, 121.446 de absolvenţi susţin proba de evaluare a competenţelor digitale. Dintre aceştia, 119.757 au absolvit liceul în acest an, iar 1.689 sunt din promoţiile anterioare.


Pe aceeaşi temă:

VIDEO BACALAUREAT 2014 Luni începe verificarea competenţelor digitale la Bac

BAC 2014 Proba orală la Limba Română: Candidaţii spun că subiectele au fost uşoare. „A fost uşor azi, mai ales că nu se dau note. Mai greu o să fie la scris“

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite