VIDEO Remus Pricopie, la Buzău: Înfiinţarea claselor profesionale, măsură împotriva abandonului şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Pricopie, în vizită la Buzău
Remus Pricopie, în vizită la Buzău

Ajung la maturitate fără să ştie să scrie, să citească sau să facă o adunare. Sunt zeci de mii de copii în România cărora părinţii le-au ucis viitorul refuzând să îi trimită la şcoală. Abandonul şcolar a devenit un fenomen mai ales în rândul rromilor, iar numărul analfabeţilor este în creştere. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a discutat cu dascălii din Buzău despre ce s-ar putea face pentru reducerea absenteismului şi abandonului şcolar.

Ramona este un caz fericit. Bunica ei o aduce în fiecare dimineaţă la şcoala la care învaţă şi o aşteaptă când iese de la cursuri. Mulţi alţi copii nu au însă şansa ca familia să îi sprijine să înveţe carte. Numai la Şcoala gimnazială nr. 2 din municipiul Buzău numărul celor care au renunţat la carte se ridică la câteva zeci în ultimii ani.

”Am avut cazuri de abandon şcolar, am avut eleve care au abandonat şcoala până la finalizarea clasei a opta, am avut şi plecaţi în străinătate, cu părinţii, pe care am reuşit să-i recuperăm târziu, la doi, trei ani după întoarcerea din străinătate. Foarte rar s-a întâmplat ca un copil pur şi simplu să nu mai vină la şcoală”, a declarat Valentin Biro, directorul Şcolii nr. 2.

”Din studiile pe care noi le-am făcut, ca primă cauză de abandon este sărăcia şi, de obicei, asta se suprapune cu multe comunităţi de romi care trăiesc în comunităţi extrem de sărace, ai căror părinţi au un nivel scăzut al studiilor şi atunci foarte greu îşi găsească un loc pe piaţa muncii”, a precizat Luminiţa Costache, responsabil proiect UNICEF. 

Ca să încerce să reducă numărul copiilor nealfabetizaţi şi să le facă pe familiile lor să inţeleagă cât de important este în viaţă să ai măcar un dram de carte, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie - însoţit de reprezentanţii UNICEF, care au în derulare proiecte de prevenire a abandonului şcolar - s-a întâlnit astăzi la o şcoală din Buzău cu dascăli şi mediatori rromi. Iar munca de lămurire nu este una deloc uşoară.

”Îi motivez cel mai mult cu obţinerea permisului auto, în special pe băieţi dar şi pe o parte dintre fete. Am discutat cu părinţii, am încercat să-i motivez şi să  le spun că şcoala e necesară. Merg la primărie, la Fisc, în străinătate şi nu ştiu să scrie”, a spus Ionel Negru, mediator şcolar de etnie rromă.

”În strategia pentru prevenirea abandonului şcolar, o componentă importantă este cea legată de învăţământul profesional şi tehnic. Vă informez că, anul trecut, am avut 12.000 de elevi în anul întâi la şcoala profesională. Anul acesta, ca urmare a schimbărilor făcute în decembrie cu clasa profesională, respectiv înscrierea după finalizarea clasei a opta în şcoala profesională de opt ani şi nu după finalizarea clasei a noua, pentru învăţământul de doi ani, ca urmare a acestei modificări şi a dialogului cu firmele pentru a construi sistemul dual, numărul de înscrişi după prima etapă este de 26.000. Diferenţa de la 12 la 26.000 erau copii cu grad de risc de abandon şcolar”, a declarat Remus Pricopie, ministrul Educaţiei.

În 2013, peste 60.000 de copii de vârsta învăţământului primar şi gimnazial erau în afara sistemului de învăţământ, iar scopul proiectului UNICEF este acela ca până în 2015 să-i readucă pe aproape toţi în bănci.

Citeşte şi: Muzica de la terase sau din hoteluri, la control

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite