Se reglementează „turnătoria“ dintre firme. Când i se face dosar penal patronului care nu-şi denunţă partenerul de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
semnatura

O firmă care are afaceri cu o alta despre care ştie că face evaziune, şi nu spune autorităţilor, riscă să nu i se mai returneze TVA doar dacă există probe sau informaţii certe despre faptul că patronul avea cunoştinţă că partenerul de afaceri încălca legea. Ideea încurajării „turnării” firmelor este, oricum, o aberaţie, a spus Cristian Hotoboc, preşedintele PALMED.

UPDATE, ora 13.00: Dincolo de precizarea făcută de Executiv, că se va face dosar penal doar patronilor despre care se ştie, cu probe clare, că au făcut afaceri cu evazionişti, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED – spune că, oricum, incriminarea patronilor care ar face afaceri cu evazioniştii este o aberaţie.

„Este o aberaţie! De unde să ştii tu, patron, că firma cu care faci distribuţie face evaziune fiscală? Sau societatea producătoare, ori comerciantul care-ţi vinde produsul? Este aberant”, a declarat pentru Adevărul Cristin Hotoboc, preşedintele PALMED.

Ştirea iniţială

După 5 ani de la prima propunere privind încurajarea populaţiei de a-i turna autorităţilor pe evazionişti – vecini sau firme – MFP stabileşte condiţiile în care patronii care ştiu că fac afaceri cu evazionişti pot fi cercetaţi penal.

“Sancţionarea unui agent economic cu refuzul dreptului de deducere a TVA este posibilă doar dacă există probe că acesta avea informaţii certe despre activitatea firmelor  evazioniste cu care a intrat în relaţii comerciale”, se arată într-o propunere legislativă de modificare a Codului Fiscal, prezentată joi în primă lectură.

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, i-a spus joi premierului că a propus implementarea unor măsuri, astfel încât firmele corecte să nu mai aibă de suferit din cauza celor care fac evaziune. 

„Agenţii economici nu vor mai putea fi cercetaţi penal în cazul unei fraude pe lanţul de TVA, decât dacă există probe materiale că respectivul agent economic a intrat în contact cu firmele evazioniste”, a spus Mişa. 

În prezent, punerea sub urmărire se poate face doar pe baza unei simple suspiciuni. Se elimină astfel situaţiile în care nu se acorda deductibilitate TVA pentru că o companie avusese o relaţie comercială cu o a patra sau a cincea companie pe lanţ care crease un act de evaziune”, a spus ministrul.

Ideea încurajării „turnării” firmelor şi vecinilor, avansată încă din 2012

O astfel de propunere a fost avansată pentru prima oară în 2012, de secretarul de stat de-atunci al Finanţelor, Liviu Voinea: Românii care vor transmite Fiscului informaţii privind fapte de evaziune ale unor persoane sau companii ar putea primi stimulente fiscale sau facilităţi, aşa cum se întâmplă şi în alte state, precum Suedia.

Pe-atunci premier, Victor Ponta spunea că această idee ar putea încuraja delaţiunea şi nu va funcţiona la fel de bine cum se întâmplă în străinătate. 

Şi Raluca Turcan, pe-atunci vicepreşedinte PDL susţinnea că ideea unei legi a denunţătorului la Fisc este "năstruşnică, stupidă şi periculoasă" şi că se va inventa "o nouă Securitate". 

"E vorba, practic, de o gândire de tip securist, care urmăreşte să transforme românii în turnători la ANAF. Practic, se inventează o nouă Securitate. Înainte de revoluţie, aveam turnătoria politică, acum Guvernul Ponta doreşte să inventeze turnătoria fiscală. Dacă vrea să stopeze evaziunea fiscală, Guvernul USL trebuie să intervină pe câteva domenii foarte clare: comerţul cu produse petroliere, cu alcool, cu tutun, comerţul cu cereale. Astea sunt priorităţile care credem că sunt importante acum pentru România", spunea atunci Turcan.

Recompense pentru denunţători

În Suedia, populaţia este stimulată fiscal să dea informaţii despre averea vecinilor, a cunoştinţelor sau operaţiunile unor companii. "Acolo oamenii primesc la poştă scrisori în care sunt informaţi că au plătit un impozit X, dar li se transmite şi dacă unii dintre vecini au declarat valori de impozitare mult mai mici. Fiscul se bazează pe faptul că oamenii ştiu cel mai bine situaţia vecinilor şi pentru cei care transmit informaţii corecte despre aceştia se aplică scutiri, sau li se dă o recompensă şi mai plătesc doar diferenţa",  explica Liviu Voinea, în 2012. 

Fiscul din Statele Unite, Internal Revenue Service, are un program pentru denunţători prin care aceştia pot câştiga o recompensă de până la 30% din veniturile recuperate de stat datorită informaţiilor astfel obţinute. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite