DOCUMENT Ce măsuri pregăteşte Guvernul pentru a se încadra anul viitor în ţinta de deficit
0Guvernul a transmis Consiliului European o serie de propuneri pentru a reduce cheltuielile, a majora încasările bugetare şi de a păstra deficitul în ţinta de 3% din PIB, printre care transformarea Pilonului II de pensii din obligatoriu în opţional şi îngheţarea angajărilor la stat.
Documentul a fost transmis de ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa şi a fost primit de Consiliul European la jumătatea acestei luni.
Printre măsurile menţionate pentru a reduce cheltuielile şi a majora încasările sunt unele pe care Guvernul le-a pus deja în aplicare, dar şi unele pe care între timp autorităţile au precizat că le vor modifica.
Ce se întâmplă cu Pilonul II
Una din măsuri se referă la modificarea legii privind pensiile administrate în mod privat, pentru ca transferul contribuţiilor sociale la Pilonul II de pensii să fie opţional. Săptămâna trecută, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu spunea că nu a fost luată o decizie privind posibilitatea ca Pilonul II să devină opţional, însă ulterior ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa a precizat că românii vor decide singuri dacă doresc să rămână la Pilonul II sau merg către Pilonul I. Cea mai recentă idee a venit din partea vicepremierului Marcel Ciolacu, care a precizat că ar putea fi reduse cu 10-15% viramentele la Pilonul II, pentru ca ele să fie în concordanţă cu nivelul de colectare al contribuţiilor.
Split TVA obligatoriu, încă nesigur
În setul de măsuri transmise Consiliului, Guvernul susţine că va implementa plata defalcată a TVA, pentru toate firmele, în mod opţional de la 1 octombrie şi în mod obligatoriu de la 1 ianuarie 2018. Cu toate acestea, recent, premierul Mihai Tudose şi ministrul de Finanţe spuneau că legea va fi aplicată doar companiilor de stat, celor aflate în insolvenţă sau cu întârzieri la plata obligaţiilor fiscale.
Nu se mai fac angajări la stat
O măsură prin care Guvernul plănuieşte să reducă cheltuielile bugetare este îngheţarea organizării concursurilor sau examinărilor pentru posturile vacante sau temporare din cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice, până la data de 31 decembrie. Această măsură este deja în vigoare. Cu toate acestea, Executivul se gândeşte să prelungească aplicarea ei şi în anul 2018.
Fără achiziţii de maşini şi mobilier pentru instituţii
Totodată, Guvernul vrea ca, pentru a limita cheltuielile, să interzică achiziţionarea de maşini şi mobilier de către instituţiile publice.
Ce măsuri a adoptat deja
Printre măsurile deja aplicate, prin care Guvernul speră să adune bani în plus, se mai regăsesc reintroducerea supraccizei la carburanţi, în cele două etape - 15 septembrie şi 1 octombrie, plata contribuţiilor la nivelul salariului minim pentru angajaţii part-time, creşterea divindendelor distribuite de companiile de stat de la 50% la 90%, distribuirea de rezerve ale companiilor de stat, menţinerea pensiilor speciale la nivelul curent pentru anul 2017 şi limitarea indexării numai la rata inflaţiei, plafonarea indemnizaţiilor pentru mame.