Scrisoarea de intenţie cu FMI: a fi sau a nu fi... renegociată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şefa Misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, s-a întâlnit doar astă-vară cu preşedintele Traian Băsescu. Delegaţia din toamnă nu a mai trecut pe la Cotroceni FOTO Mediafax
Şefa Misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, s-a întâlnit doar astă-vară cu preşedintele Traian Băsescu. Delegaţia din toamnă nu a mai trecut pe la Cotroceni FOTO Mediafax

Investitorii străini sunt speriaţi de „noul val de impozite“, iar preşedintele Traian Băsescu avertizează că măsurile angajate de Guvern vor fi „o frână“ pentru evoluţia economiei, astfel că acestea trebuie reanalizate.

Introducerea impozitului pe construcţii speciale (de la stâlpii de telegraf la staţiile trafo sau hidrocentrale) şi creşterea accizelor cu aproape 5% (când aceste taxe puteau să rămână la fel ca în prezent, datorită unui curs favorabil al leului) au stârnit reacţii vehemente în mediul de afaceri, dar şi unele delimitări, la niveluri mai înalte.

Investitorii americani în România, reuniţi în asociaţia AmCham, se arată îngrijoraţi de „noul val de taxe şi impozite“, care „a apărut fără consultarea mediului de afaceri“, iar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a precizat că el nu fusese informat de noul mod de calcul al accizelor, astfel că estimează un impact al acestor taxe în inflaţie mai mare decât cel anunţat iniţial.

După toate acestea, chiar preşedintele României, Traian Băsescu, a cerut Guvernului să renegocieze scrisoarea de intenţie convenită cu FMI (în care sunt prevăzute aceste impozite noi şi accizarea după alte reguli).

Este o negociere de proastă calitate, care nu dă şanse de relansare economiei româneşti. Este o negociere care îi va face pe cei care vor primi o brumă de bani să piardă prin creşterile de preţuri mult mai mult decât primesc, dar cel mai grav este că măsurile la care Guvernul s-a angajat lasă loc la mult arbitrariu şi în mod categoric vor fi o frână pentru evoluţia economică a României“, a afirmat Traian Băsescu.

Public, rog Guvernul să analizeze posibilitatea de a renegocia obligaţiile pe care şi le-a asumat cu Fondul, UE şi Banca Mondială, iar, dacă au nevoie de experienţa mea, le-o pun la dispoziţie“, a mai spus preşedintele.

Ponta: „Avem taxe mai mici decât în SUA“

În faţa acestor reacţii, premierul Victor Ponta a ţinut să precizeze că România are taxe mai mici decât America şi că în niciun caz nu ar avea nevoie de experienţa dlui Băsescu în relaţiile cu FMI.

TVA ştiu că nu s-a modificat, ba chiar a scăzut, cota unică nu s-a modificat. Eu ţin foarte mult cont şi am un foarte mare interes ca mediul de afaceri să aibă în România un climat competitiv. Şi sunt convins că în România în acest moment toate taxele sunt mai mici şi decât în SUA şi decât în majoritatea covârşitoare a ţărilor europene, cu excepţia Bulgariei, dacă nu mă înşel“, a spus Ponta.

Confederaţiile sindicale şi patronale acreditate la Ministerul Finanţelor se vor reuni astăzi, cu oficialii instituţiei, în cadrul Comisiei de Dialog Social, pentru a analiza proiectele de modificare a Codului Fiscal (prin care, între altele, se introduc impozitele pe construcţii speciale şi se stabileşte o nouă metodă de calcul la accize) şi proiectul bugetului pe 2014.
 


Scumpirea gazelor, convenită cu FMI, ar putea fi amânată

Liberalizarea pieţei de gaze, care duce la scumpiri masive, ar putea fi amânată. Autorităţile române au în vedere „solicitarea decalării termenului de 31 decembrie 2014, prevăzut pentru consumatorii industriali, cu o anumită perioadă de timp, până la 12 luni, respectiv 31 decembrie 2015“, anunţă într-un comunicat Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei.

„Guvernul României este interesat de asigurarea stabilităţii pieţei interne de energie electrică şi gaze naturale, pentru a proteja competitivitatea industriei româneşti. Având în vedere posibilitatea, prevăzută de lege, în cazul în care înaintea sfârşitului anului 2014 va fi o diferenţă semnificativă între preţul gazului din producţia internă şi preţul gazului de pe piaţa europeană care poate afecta stabilitatea pieţei, Guvernul României analizează măsurile necesar a fi luate în această situaţie“, se arată în comunicatul instituţiei.

„Un potenţial scenariu de lucru este reprezentat de posibilitatea aplicării unor măsuri de sprijin în privinţa preţului electricităţii şi gazelor naturale pentru consumatorii industriali, măsuri pentru care să se obţină în prealabil şi acceptul Comisiei Europene. În cazul în care aceste măsuri nu vor putea fi aplicate în timp util, autorităţile române ar putea avea în vedere, în urma unor analize fundamentate, solicitarea decalării termenului de 31 decembrie 2014“, precizează Departamentul pentru Energie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite