O veste bună pentru industriaşi: scumpirea gazelor s-ar putea amâna până în 2015. Departamentul pentru Energie negociază la UE amânarea

0
0
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă (stânga), a anunţat la Forumul Energii Curate, organizat de Adevărul Group, că liberalizarea pieţei de gaze ar putea fi prelungită
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă (stânga), a anunţat la Forumul Energii Curate, organizat de Adevărul Group, că liberalizarea pieţei de gaze ar putea fi prelungită

Liberalizarea pieţei de gaze, care duce la scumpiri masive, ar putea fi amânată. Autorităţile române au în vedere „solicitarea decalării termenului de 31 decembrie 2014, prevăzut pentru consumatorii industriali cu o anumită perioadă de timp, până la 12 luni, respectiv 31 decembrie 2015“, anunţă într-un comunicat Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei.

Actuala legislaţie prevede liberalizarea treptată a regimului stabilirii preţului la gaze naturale pentru ca acest preţ să atingă un nivel egal cu preţul gazului din import până la data de 31 decembrie 2018  pentru consumatorii casnici şi până la data de 31 decembrie 2014 pentru consumatorii industriali.

Aceste termene au fost asumate de autorităţile române în acordurile cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană. Autorităţile române „sunt ferm decise să respecte aceste acorduri şi intenţionează să finalizeze procesul de liberalizare până la 1 octombrie 2018 pentru consumatorii casnici şi până la 1 octombrie 2014 pentru consumatorii industriali“, dar s-a observat că există şi pericolul destabilizării pieţei.

Guvernul României este interesat de asigurarea stabilităţii pieţei interne de energie electrică şi gaze naturale, pentru a proteja competitivitatea industriei româneşti. Având în vedere posibilitatea, prevăzută de lege, în cazul în care înaintea sfârşitului anului 2014 va fi o diferenţă semnificativă între preţul gazului din producţia internă şi preţul gazului de pe piaţa europeană care poate afecta stabilitatea pieţei, Guvernul României analizează măsurile necesar a fi luate în această situaţie“, se arată în comunicatul instituţiei.

Scenariu de lucru: amânare până la 31 decembrie 2015

Un potenţial scenariu de lucru este reprezentat de posibilitatea aplicării unor măsuri de sprijin în privinţa preţului electricităţii şi gazelor naturale pentru consumatorii industriali, măsuri pentru care să se obţină în prealabil şi acceptul Comisiei Europene. În cazul în care aceste măsuri nu vor putea fi aplicate în timp util, datorită complexităţii şi duratei necesare obţinerii aprobărilor, autorităţile române ar putea avea în vedere, în urma unor analize fundamentate, solicitarea decalării termenului de 31 decembrie 2014, prevăzut pentru consumatorii industriali cu o anumită perioadă de timp, până la 12 luni, respectiv 31 decembrie 2015“, precizează Departamentul pentru Energie.

În discuţiile din 2013, FMI a indicat în mod informal că va lua în considerare o astfel de cerere care este fundamentată printr-o analiză atentă“. Dar „nicio decizie sau înţelegere cu privire la o potenţială extindere nu a fost adoptată“, a mai comunicat Departamentul.

Până acum, calendarul a fost respectat

Preţul  de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru piaţa reglementată de gaze naturale, începând cu data de 1 februarie 2013 şi până la data de 31 decembrie 2014, este reglementat prin Hotărârea Guvernului României nr. 22 din 22 ianuarie 2013. Preţurile de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă reglementate de această Hotărâre respectă calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate la gazele naturale. Până la această dată, calendarul de eliminare treptată a preţurilor reglementate la gazele naturale a fost respectat“, a mai anunţat Departamentul pentru Energie.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite