Cine va plăti impozitul pe construcţii speciale şi cum se calculează această taxă
0Impozitul pe construcţii speciale ce urmează să fie plătit din 2014 va fi 1,5% din valoarea construcţiei şi va fi calculat, în cazul infrastructurii de drumuri, şi în funcţie de trotuare şi semne de circulaţie, fiind pus şi pe jgheaburi şi piloni antene telefonie mobilă, radio şi tv, instituţiile publice fiind însă scutite de plată.
Impozitul va fi impus atât firmelor româneşti, cât şi celor străine care lucrează în România prin intermediul unui sediu permanent, precum şi firmelor cu sediu social în România înfiinţate conform legislaţiei europene.
Vor fi însă exceptate de la plata acestei taxe instituţiile publice, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, asociaţiile, fundaţiile şi alte persoane juridice fără scop patrimonial, conform proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru introducerea impozitului.
Impozitul pe construcţii speciale se va calcula prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior. Se va scădea însă valoarea clădirilor, inclusiv valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune, aflate în administrare ori în folosinţă, pentru care se datorează impozit pe clădiri.
Pe ce se aplică impozitul pe construcţii speciale:
- centrale hidroelectrice,
- staţii şi posturi de transformare,
- staţii de conexiuni,
- centrale termoelectrice şi nuclear-electrice,
- piste şi platforme,
- sonde de ţiţei, gaze şi sare,
- rampe de încărcare-descărcare,
- coşuri de fum şi turnuri de răcire,
- iazuri pentru decantarea sterilului,
- heleştee, iazuri, bazine;
- ecluze şi ascensoare;
- baraje,
- jgheaburi pentru piscicultură,
- infrastructură transport feroviar,
- infrastructură drumuri: alei, străzi, autostrăzi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulaţie, marcaje, etc),
- linii şi cabluri aeriene de telecomunicaţii (stâlpi, circuite, cabluri, traverse, console),
- platforme, turnuri şi piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobilă, radio, tv,
- lacuri artificiale de acumulare,
- construcţii pentru transportul energiei electrice,
- canale de irigaţii.
Firmele vor fi obligate să calculeze şi să declare impozitul pe construcţii, până la data de 25 mai, inclusiv a anului pentru care se datorează impozitul, iar plata va fi efectuată în două rate egale, până la data de 25 mai şi 25 septembrie, inclusiv.
Firmele care încetează să existe în cursul anului au obligaţia de a declara şi plăti impozitul până la data încheierii perioadei din an în care persoana juridică a existat, iar persoanele juridice nou-înfiinţate datorează impozitul pe construcţii începând cu anul fiscal următor.
Mai puteţi citi pe aceeaşi temă:
Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: Impozitarea construcţiilor speciale este cea mai viabilă soluţie. mpactul măsurilor fiscale convenite de Guvernul Ponta cu reprezentanţii Fondului Monetar internaţional (FMI) va fi „minim“, iar presa „s-a cam inflamat“ în privinţa riscului inflaţionist, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), la RFI.
Constantin Niţă: Preţul energiei va creşte cu 1% din ianuarie, după ce a scăzut cu 7% în acest an. Noile taxe pe care Guvernul le va introduce pe construcţiile speciale nu vor avea un impact semnificativ în costurile electricităţii, preţul energiei urmând să crească cu 1% de la 1 ianuarie, după ce a scăzut cu 7% în acest an, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.
Chiţoiu: impozitul pe stâlpi şi piscine va fi plătit doar de persoanele juridice. Vicepremierul Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, a precizat marţi seară că impozitele aplicate pe "construcţii speciale" privesc persoanele juridice şi nu pe cele fizice, completând declaraţia lui Crin Antonescu legată de ”folclorul” care a circulat în ultima perioadă despre aceste noi impozitări.
FMI: cota unică nu a fost negociată, dar măsura-cheie ar fi legarea accizelor de inflaţie şi lărgirea bazei de impozitare la construcţiile speciale. Şefa Misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, a dezminţit că ar fi existat „bătălii“ pe cota unică şi a arătat că deficitul bugetar va putea fi ţinut în frâu dacă se aplică măsurile convenite pentru accize şi impozitarea construcţiilor speciale.
Salariul minim creşte în etape la 900 de lei. Accizele, indexate cu rata inflaţiei. Acciză de 7 cenţi/litru la carburanţi. Impozite pentru construcţiile speciale. Premierul Victor Ponta a declarat în acastă seară, la finalul negocierilor cu FMI, că a stabilit majorarea salariului minim pe economie la 850 la 1 ianuarie 2014 şi la 900 de lei la 1 iulie anul viitor. Doar unii bugetari vor beneficia de majorări salariale. În plus, accizele vor fi indexate cu rata inflaţiei, se va introduce o acciză de 7 cenţi pe litru de carburanţi, iar construcţiile speciale vor fi impozitate.