Investiţiile străine au crescut cu aproape 23% în primul semestru. Datoria externă a scăzut, dar contul curent e pe deficit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţiile străine directe au totalizat în primul semestru 2,036 miliarde de euro, în creştere cu 22,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate luni de Banca Naţională a României (BNR).

Firmele cu capital străin au atras fonduri de 475 de milioane de euro de la companiile-mamă, iar creşterea investiţiilor din primul semestru se datorează şi infuziilor de capital şi profitului reinvestit.

În primele şase luni ale anului trecut, investiţiile străine au fost de 1,66 miliarde euro.

„Participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 1.561 de milioane de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 475 de milioane de euro“, arată Banca Naţională.

Record în luna iunie

În cursul acestui an, până în luna mai au fost atrase investiţii de 1,1 miliarde de euro, astfel că luna iunie a înregistrat un record, cu un nivel de 919 milioane de euro, fiind de două ori şi jumătate mai mare decât cel din iunie 2015, potrivit calculelor News.ro.

Potrivit seriilor lunare publicate de banca centrală, investiţiile străine au fost de 100,5 milioane de euro în ianuarie, apoi de 219,2 milioane de euro în februarie, 534,6 milioane de euro în martie, 32,4 milioane de euro în aprilie şi de circa 230 de milioane de euro în luna mai.

Anul trecut, investiţiile străine au crescut cu 25%, până la puţin peste 3 miliarde de euro, de la 2,42 miliarde de euro în 2014.

Investiţiile străine directe sunt considerate cele mai benefice investiţii realizate de companii străine într-o economie, deoarece sunt realizate pe termen lung şi au, de obicei, efecte pozitive asupra economiei ş salariilor.


Datoria externă a scăzut

Potrivit BNR, datoria externă a României, care include atât împrumuturile statului din străinătate, cât şi datoriile entităţilor private, a scăzut în primul semestru cu aproape 1,78 miliarde de euro, la 88,26 miliarde de euro, însă nivelul a urcat uşor faţă de sfârşitul lunii mai, când se situa a 88,02 miliarde de euro.

La finalul anului trecut, datoria externă totală a României a fost de 90,03 miliarde de euro.

Din totalul datoriilor înregistrate de România faţă de entităţi din străinătate la 30 iunie, datoriile pe termen lung reprezentau 68,9 miliarde de euro (78,1% din total datorie externă), în scădere cu 1,8 miliarde de euro faţă de finalul anului trecut (-2,5%), iar datoriile pe termen scurt însumau 19,35 miliarde de euro, în urcare uşoară, cu 23 de milioane de euro.


Străinii au repatriat un miliard de euro

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat după primele şase luni din acest an un deficit de 2,507 miliarde de euro, faţă de un deficit de 374 de milioane de euro în perioada ianuarie-iunie 2015, în special ca urmare a deteriorării balanţei comerciale şi a creşterii puternice a sumelor repatriate de investitorii străini.

Contul curent al balanţei de plăţi include sumele încasate şi cele plătite de România în relaţiile comerciale cu celelalte state.

Balanţa veniturilor primare, care include mai ales dividendele repatriate de investitorii străini, a consemnat un deficit de 2,9 miliarde de euro în primele şase luni, faţă de doar 1,9 miliarde de euro în perioada ianuarie - iunie 2015.

De asemenea, balanţa bunurilor s-a deteriorat semnificativ, în condiţiile în care importurile au crescut mai repede decât exporturile.

Astfel, deficitul comercial a crescut cu 38,2%, până la 4,03 miliarde de euro în primele şase luni din 2016, de la 2,92 miliarde de euro în aceeaşi perioadă din 2015.

În schimb, balanţa serviciilor şi-a majorat excedentul cu 3,7%, la 3,34 miliarde de euro în perioada ianuarie-iunie 2016.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite