Listarea Romgaz: statul a obţinut peste 380 de milioane de euro, aproape de maximul vizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acţiunile producătorului de gaze s-au vândut ca pâinea caldă
Acţiunile producătorului de gaze s-au vândut ca pâinea caldă

Romgaz a vândut 15% din acţiuni prin oferta iniţială pe Bursă, pentru 1,7 miliarde de lei (534 de milioane de dolari sau 382,8 milioane de euro), aproape de maximul vizat. Tranşa destinată investitorilor mici a fost majorată de la 15% la 20% din totalul ofertei, iar investitorii instituţionali din străinătate au preluat 60% din ofertă.

Oferta s-a încheiat joi, iar preţul a fost fixat la 30 lei pentru o acţiune, aproape de nivelul superior al intervalului stabilit, rezultând un cost de 9,25 dolari pentru certificate de depozit (GDR-uri) vândute pe piaţa de la Londra.

În cadrul ofertei, micii investitori de retail au cumpărat la preţuri de 28,5 lei (5% discount acordat pentru subscrierile din primele cinci zile ale ofertei) şi 29,1 lei (3% discount pentru subscrierile din a şasea zi a ofertei).

Statul a lansat pe 22 octombrie oferta prin care a scos la vânzare 15% din acţiunile Romgaz la preţuri între 24 şi 32 lei pe acţiune, estimând că va obţine între 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) şi 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro). Suma atrasă se apropie de valoarea maximă vizată.

Cum au subscris investitorii

Investitorii au plasat în total ordine de 2,8 miliarde de euro, dintre care 204 investitori instituţionali au realizat subscrieri de peste 1,7 miliarde de euro, iar 11.903 investitori de retail au subscris de peste 1,1 miliarde de euro.

Aproximativ 40% din acţiunile şi certificatele globale de depozit din cadrul ofertei au fost vândute instituţiilor şi publicului din România şi 60% investitorilor instituţionali din afara României.

Şi GDR-urile au consemnat un succes

Includerea în ofertă a GDR-urilor cu listarea acestora pe Bursa de la Londra a avut succes, fiind alocat pe acest segment 36% din ofertă.

Peste 60% din titlurile subscrise au fost pentru GDR-uri, iar diferenţa de 37% a fost pentru acţiuni, însă la alocare raportul s-a inversat, investitorii primind 64% din ofertă în acţiuni.

Dumitraşcu: "Este un nou capitol în dezvoltarea Bursei"

"Este o politică a Guvernului, la care am subscris şi noi şi astfel (prin alocarea unui procentaj mult mai mare de acţiuni, n.r.) am contribuit la dezvoltarea pieţei de capital din România. Oferta este un moment important în istoria pieţei de capital din România, de aici începe un nou capitol în dezvoltarea Bursei. De acum, este important ca alţii să-şi spună cuvântul, Bursa, instituţiile care reglementează piaţa financiară. Noi am ridicat mingea la fileu", a declarat şeful direcţiei de Privatizare din Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumitraşcu.

El a menţionat că doar 104 investitori instituţionali au primit acţiuni şi GDR-uri, aproape jumătate din cei care au plasat ordine de subscriere.

Investitorii instituţionali din România au primit 20% din ofertă, iar o instituţie financiară internaţională 13% din total.

Potrivit reprezentanţilor statului, investitorilor instituţionali străini le-au fost alocate 11% din acţiunile vândute în ofertă.

Aproape 28% din cererea de pe tranşa investitorilor instituţionali a venit din Marea Britanie, peste 26% de la investitori din SUA, aproape 12% din Polonia şi peste 11% de la investitori instituţionali din România.

Tranşa micilor investitori a fost suprasubscrisă de 17,7 ori, iar cel mai mare ordin plasat pe acest segment a fost de 249 de milioane de lei (aproape 90% din tranşă).

Un număr de 24 de ordine au avut valori cuprinse între 32 de milioane de lei (7,2 milioane de euro) şi 249 de milioane dee lei (56,2 milioane de euro).

Urmează o limitare a subscrierilor...

"În viitor vom introduce un mecanism de limitare a subscrierilor, pentru protecţa investitorilor mici (cu subscrieri mici, n.r) pe care îi vizam", a afirmat Dumitraşcu.

La alocarea titlurilor pe tranşa mare, investitorii instituţionali pe termen lung au primit aproape 83%, fondurile de hedging 9%, iar fondurile cu plasamente pe pieţele emergente 8%.

Dumitraşcu a adăugat că Departamentul pentru Energie a negociat un interval de preţ la care să fie lansată oferta, întrucât consorţiul de intermediere a propus iniţial preţuri mai mici.

Banii încasaţi pentru acţiunile vândute de stat la Romgaz vor fi viraţi la Fondul de Dezvoltare, iar potrivit ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, sumele vor fi folosite pentru acoperirea deficitului bugetar.

La preţul stabilit, de 30 de lei, capitalizarea de piaţă a companiei este de 11,6 miliarde de lei (3,6 miliarde de dolari).

Tranzacţiile cu GDR-urile pe Bursa de la Londra sub simbolul "SNGR" şi tranzacţiile de acţiuni pe bursa de la Bucureşti, sub simbolul "SNG" sunt planificate să înceapă la 12 noiembrie.

În urma ofertei, Ministerul Economiei va deţine aproximativ 70% din acţiunile Romgaz, iar 14,9% aparţine Fondului Proprietatea.

... şi o perioadă de stabilizare

Ministerul Economiei şi Fondul Proprietatea s-au angajat la o perioadă de lock-up (stabilizare) de 180 de zile, după începutul tranzacţionării acţiunilor şi certificatelor.

Goldman Sachs International şi Erste Group Bank, în calitate de Joint Bookrunners, vor reţine 13% din veniturile brute obţinute de Minister în cadrul ofertei pentru a le utiliza în scopul activităţilor de stabilizare, pe o perioadă de 30 de zile de la începutul tranzacţionării acţiunilor şi GDR-urilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite