Investitorii se bat pe acţiuni Romgaz: subscrierile au depăşit 1,8 miliarde de lei pe tranşa investitorilor mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romgaz este cea mai profitabilă companie de stat
Romgaz este cea mai profitabilă companie de stat

Subscrierile pe tranşa investitorilor mici au depăşit 1,8 miliarde de lei în cadrul ofertei Romgaz, a anunţat Lucian Anghel, preşedintele consiliului de administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"Nimeni n-a crezut că există o asemenea cerere în România. Erau estimări că piaţa locală poate atrage maxim 200 de milioane de euro. Până ieri, doar pe persoane fizice erau 1,8 miliarde de lei. Scriem istorie în momentul de faţă", a spus Anghel în cadrul unui seminar de profil.

Investitorii mici au alocată o tranşă de 15% din pachetul de acţiuni, 85% din acţiuni fiind rezervate investirorilor instituţionali. Statul deţine 85,1% din titlurile producătorului de energie şi gaze, 14,9% fiind deţinute de către Fondul Proprietatea. Din cei 85,1% statul vinde un pachet de 15 procente, listarea fiind realizată atât pe bursa de la Bucureşti, cât şi pe cea de la Londra, prin intermediul certificatelor globale de depozit. 

Statul vrea să vândă un pachet de 15% din acţiunile pe care le deţine la Romgaz într-o operaţiune prin care va încasa între 311 şi 415 milioane de euro, cea mai mare derulată vreodată de autorităţile române. La valoarea maximă, statul nici n-ar mai fi trebuit să listeze Romgaz pe altă bursă, banii strânşi în România ajungând deja acest prag.

La preţul maxim de evaluare, tranşa de 15% pentru investitorii mici înseamnă 62 de milioane de euro. Astfel, suprasubscrierea ar fi de peste şase ori pe tranşa investitorilor mici.

Lucian Anghel a mai spus că, datorită acestui succes, statul ar trebui să urgenteze listarea Hidroelectrica şi să aducă tot mai multe companii pe bursă. "Dacă aş fi Guvernul, aş încerca să profit. Aş grăbi listarea Hidroelectrica pentru a securiza valoarea acestei companii", a afirmat el.

El a dat mai multe exemple de companii de stat care ar trebui listate: Electrica, Romtelecom, Salrom. De asemenea, el a spus că statul ar putea vinde pe bursă şi pachete minoritare de acţiuni la Petrom şi Rompetrol.

"E mai bine ca statul să aibă 60% dintr-o companie de 2-3 ori mai valoroasă şi cu dividende mai mari, decât să aibă 100% dintr-o companie de zece ori mai puţin valoroasă", a conchis el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite