Fondul Proprietatea vrea să se listeze la Londra

Fondul Proprietatea vrea să se listeze la Londra

Greg Konieczny, managerul FP, spune că a ales Londra după ce statul polonez a decis naţionalizarea fondurilor de pensii, unii dintre cei mai mari investitori instituţionali din Polonia

Fondul Proprietatea (FP) intenţionează să ajungă pe bursa de la Londra, operaţiune ce va avea loc printr-o listare tehnică, după ce anterior a dorit listare pe bursa de la Varşovia, a anunţat Greg Konieczny, managerul companiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

El a mai spus că a fost analizată inclusiv listarea la New York, însă a fost aleasă Londra deoarece aici sunt prezente în ringul bursier mai multe fonduri, respectiv 422. Întrebat cum de a ajuns la concluzia că listarea la Londra este mai bună, după ce anterior a propus Varşovia, el a precizat că, între timp, statul polonez a decis naţionalizarea fondurilor de pensii.
 
Konieczny a anunţat că nu vor fi vândute noi acţiuni, ci se vor folosi o serie de instrumente financiare precum certificatele globale de depozit, care au fost folosite în cazul listării Romgaz la Londra. Pentru a folosi aceste instrumente ar trebui, însă, ca Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) să acorde o dispensă, deoarece acestea nu pot fi emise decât la ofertele primare. O altă cale o constituie o serie de instrumente financiare numite "depository interests", care, în esenţă, sunt similare cu acţiunile, dar vor fi tranzacţionate la Londra.
 
El a dat ca exemplu pozitiv oferta Romgaz, unde iniţial titlurile sale au fost mai tranzacţionate la Londra, dar pe urmă piaţă de la Bucureşti a înregistrat un volum mai mare de tranzacţii. Între avantajele listării în Marea Britanie, Konieczny a mai spus că astfel vor fi mai mulţi analişti ai companiilor de brokeraj care vor urmări acţiunile FP, ceea ce înseamnă că se vor apleca mai departe şi asupra societăţilor din portofoliul sau. Un alt avantaj ar fi faptul că va creşte volumul tranzacţiilor, ceea ce ar putea duce la creşterea preţului acţiunilor.
 
Mai puteţi citi:
 
Fondul Proprietatea (FP) a raportat un profit de 682,2 milioane lei în 2013, cu 115,2 milioane lei mai mult decât profitul net de 567 milioane lei înregistrat în 2012, potrivit unui comunicat al trimis pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
 
Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) au aprobat luni reducerea capitalului social cu 676,9 milioane lei, la 12,861 miliarde lei, şi distribuirea banilor către acţionari, prin diminuarea valorii nominale a acţiunilor de la un leu la 0,95 lei, potrivit unor surse, citate de Mediafax.
 
Bani acordaţi fără justificare, achiziţii făcute la suprapreţ, cheltuieli inutile cu strategii de marketing, proiectare de standuri sau contracte suspecte de pază. Dacă vi se pare cunoscută această enumerare, da, aveţi dreptate: este vorba despre o companie de stat. În acest caz, este vorba de Salrom.
 
Echipele profesioniste de tăietori de lemne, vopsitori de stâlpi şi cosaşi au făcut o pagubă de 16 milioane de lei companiilor Electrica şi Transelectrica numai în anul 2012.
 
Fondul Proprietatea solicită Guvernului să renunţe la proiectul de construcţie al reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, a căror construcţie costă 6,5 miliarde de euro, deoarece proiectul nu poate fi finanţat, chiar şi în eventualitatea în care ar fi profitabil.
citeste totul despre: