Tipuri de case din lemn. Care sunt diferenţele, avantajele şi dezavantajele
0Românii sunt, de regulă, reticenţi când vine vorba de construcţia unei case care să nu fie din cărămidă, BCA şi să nu aibă zidărie. Totuşi, lemnul este folosit de sute de ani în construcţii şi poate fi o alternativă. „Adevărul“ vă prezintă mai multe tipuri de case din lemn şi care sunt diferenţele dintre acestea.
Casele din lemn pot fi foarte ieftine, fiind o atracţie pentru cei care trebuie să îşi drămuiască şi ultimul bănuţ ca să îşi vadă visul cu ochii. Totuşi, acestea au şi propriile hibe, aşa că ideal este să fii informat.
Tipuri de case din lemn. Case din buşteni
Casele din buşteni reprezintă o primă variantă care poate fi luată în considerare. Avantajele construcţiilor din buşteni sunt multiple: capacitate de a înmagazina căldura mai bine decât cărămida, umiditate mai mică – deci confort mai mare – datorită faptului că lemnul absoarbe umezeala în exces şi o eliberează când umiditatea atmosferică scade.
Întreţinerea ulterioară constă, practic, doar în tratarea periodică, la intervale de 5-6 ani) a structurii cu lacuri protectoare. Concomitent, structura masivă şi îmbinările perfecte conferă rezistenţă la cutremure.
Durata de viaţă a caselor din buşteni este estimată la până la 400 ani, funcţie de lemnul utilizat şi modul de conservare al acestuia. Există construcţii din lemn netratat care dăinuiesc de sute de ani.
De asemenea, există şi posibilitatea de a combina excelent structura pe buşteni cu piatră, sticlă, cărămidă sau suprafeţe tencuite sau văruite. Astfel de case pot fi comandate direct de pe internet, cum ar fi pe site-ul busteniconstruct.ro.
Tipuri de case de lemn. Modele din lemn lamelar încleiat
Grinzile din lemn lamelar încleiat mai sunt numite şi grinzi lamelare sau grinzi stratificate sau glulam. Acestea se obţin prin lipirea împreună a două sau mai multe lamele din lemn de răşinoase în condiţii de temperatură şi presiune bine determinate. Lamelele, la rândul lor, se obţin prin îmbinarea succesivă pe lungime printr-un sistem special.
Lemnul folosit este selecţionat dinainte, astfel că toate defectele naturale ale acestuia sunt eliminate în procesul de fabricaţie strict controlat. Cheresteaua de răşinoase este uscată artificial.
Potrivit ansonia.ro, unde se vând astfel de structuri, avantajele lemnului lamelar sunt şi ele mai multe:
- Laminarea permite forme imposibile de obţinut cu alte materiale
- Costuri de producţie reduse în comparaţie cu betonul sau oţelul
- Rezistenţă excelentă la coroziune
- Uşor de manevrat şi transportat
- Se pot construi spaţii deschise foarte late
- Materialul are un aspect deosebit, natural
Tipuri de case de lemn. Locuinţe din prefabricate
Denumirea OSB vine de la Oriented Strand Board şi reprezintă panouri prefabricate, alcătuite într-o proporţie de aproximativ 90% din aşchii de lemn La suprafaţă, acestea sunt supuse unui tratament special cu răşină care conferă impermeabilitate.
Casele din OSB sunt construite astfel: pereţii sunt prefabricaţi, având o structură din lemn; la interior sunt placaţi cu rigips, iar la exterior cu placi din OSB; peste OSB va veni placat polistiren de zece centimetri; între rigips şi OSB există o izolaţie cu vată sau cu celuloză; se asamblează bucată cu bucată şi gata.
În privinţa avantajelor, acestea sunt montarea rapidă, în orice anotimp sau faptul că permit realizarea unor forme arhitectonice plăcute. De asemenea, consumul de energie este scăzut, iar preţul este mai mic cu până la jumătate faţă de una clasică, pe cărămidă.
În privinţa dezavantajelor, există un pericol mai mare de a izbucni incendii în casele din OSB. Acest pericol se poate îndepărta prin tratarea lemnului cu soluţii ignifuge. De asemena, instalaţia electrică poate fi realizată astfel încât să se decupleze la cel mai mic semn de foc şi să nu permit declanşarea unui incendiu
Dăunătorii sunt alt punct slab pentru casele de lemn. Acest pericol se poate îndepărta dacă plăcile OSB sunt supuse unui tratament insctofungicid. Foarte important este ca lemnul să fie uscat şi sănătos. Scârţâitul este un alt dezavantaj, ca şi izolaţia fonică slabă. În fine, durata de viaţă mai redusă comparativ cu cea a unei construcţii din cărămidă.
Modele ieftine
Firma HoneyWood poate construi casa din lemn Springwood, cu o suprafaţă totală de 72,54 metri pătraţi, exact acolo unde doreşti, cu 19.044 de euro. Casa nu are etaj, parterul fiind alcătuit din living (30,1 metri pătraţi, cu bucătărie inclusă), două camere, hol şi două băi. La mai puţin de 20.000 de euro preţul, acest proiect de casă din lemn poate fi considerat ieftin.
Printre avantajele caselor din lemn se numără faptul că aceasta se construieşte într-un timp relativ scurt şi, este mai ieftină decât o casă din cărămidă. De asemenea, lemnul este unul dintre cele mai bune materiale izolatoare din punct de vedere termic, iar rezistenţa la cutremure este mai mare.
Printre dezavantaje, durata de viaţă este principala problemă, aceasta fiind mai mică decât o casă realizată din cărămidă. Dacă locuinţa este una cu etaj, podeaua acesteia ar trebui izolată fonic, întrucât duşumeaua trepidează şi scoate zgomote.