EXCLUSIV Companie din România, pusă sub sancţiuni de SUA din cauza relaţiilor indirecte cu Vladimir Putin
0Autorităţile americane au pus sub sancţiuni un număr suplimentar de 29 persoane şi 33 de companii din cauza anexării Crimeei de către Rusia şi a întreţinerii de către Moscova a rebelilor din Estul Ucrainei, printre entităţile comerciale vizate fiind şi o companie din România.
Biroul pentru Industrie şi Securitate a adăugat în data de 2 septembrie noi companii pe listă, atât din Rusia, cât şi din Marea Britanie, Finlanda, Elveţia, Cipru, Ucraina, dar şi România, crescând astfel presiunea asupra autorităţilor ruse.
Din România este trecută în documente Southeast Trading LTD. Potrivit site-ului propriu, societatea face parte din SET Group şi a fost înfiinţată în anul 1995. Sediul acesteia este în localitatea finlandeză Lappeenranta, la doar 25 de kilometri de graniţa cu Rusia, dar are birouri şi în Espoo (Finlanda), St. Petersburg (Rusia) şi Bucureşti.
Southeast Trading Ltd este specializată în consultanţă, planificare, servicii şi mentenanţă, având experienţă şi în rezolvarea problemelor privind deversările de petrol sau oferirea de soluţii medicale. Concomitent, societatea furnizează „soluţii la cheie“ pentru investitorii ruşi din Europa.
Compania este deţinută de către omul de afaceri Kai Paananen, un bun prieten cu oligarhul rus Ghenadi Timcenko, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin.
Trezoreria SUA susţine că societăţile controlate de Paananen - SET Petrochemicals şi Southeast Trading – furnizează sprijin pentru Timcenko, aflat de mai mult timp pe lista sancţiunilor.
Legături cu oligarhul Ghenadi Timcenko
Timcenko, care are şi cetăţenie finlandeză, este în vizorul americanilor deoarece se crede că el manageriază averea lui Vladimir Putin. Timcenko controlează Novatek, al doilea producător rus de gaze naturale din Rusia, după Gazprom.
Novatek a înregistrat un profit de 703 milioane de dolari în cel de-al doilea trimestru din 2015, în vreme ce pe primele trei luni a scos un câştig de 600 de milioane de dolari, datorită creşterii producţiei şi a deprecierii rublei, care duce la scaderea cheltuielile.
Concomitent, Novatek derulează un proiect gigantic de realizare a unui terminal de gaze naturale lichefiate în peninsula Yamal, în valoare de 27 de miliarde de dolari. Acţionarii acestui proiect sunt Novatek (50,1%), grupul petrolier francez Total (20%), grupul petrolier chinez CNPC (20%) şi fondul de investiţii Silk Road (9,9%).
Episodul Gunvor
Tot din cadrul „vânării“ averii lui Putin de către SUA face parte şi episodul sancţionării traderului de ţiţei Gunvor, una dintre cele mai mari companii de profil din lume, cu afaceri de peste 90 de miliarde de dolari anual. Acesta era deţinut parţial de Timcenko, dar anul trecut, cu o zi înainte de anunţarea sancţiunilor americane, Timcenko, care a fondat Gunvor în anul 2000, şi-a vândut participaţia către partenerul său de afaceri Torbjorn Tornqvist. Acesta a ajuns astfel să deţină oficial 87% din companie.
Conexiunea dintre Gunvor şi Putin vine după ce analistul Stanislav Belkovski declara în 2007 că Putin controlează 75% din Gunvor, 4,5% din acţiunile gigantului Gazprom şi 37% din producătorul de ţiţei Surgutneftegaz, al treilea din Rusia ca venituri.
Care sunt celelalte companii din lista de sancţiuni
Celelalte companii ruse incluse suplimentar în lista de sancţiuni sunt în general subsidiare ale altor coloşi ruşi de stat, precum Rosneft, Gazprom Neft sau Sberbank, dar şi o serie de entităţi din Crimeea.
Cetăţenii sau companiile americane nu pot derula afaceri cu cetăţenii sau societăţile incluse pe această listă, iar activele acestora din SUA sunt îngheţate.