AFP: Chevron a obţinut permisele de a căuta gaze de şist la Costineşti şi Vama Veche

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gigantul american Chevron a primit permisiunea de explorare a gazelor de şist de-a lungul coastei Mării Negre, scrie AFP, care citează un răspuns primit direct de la Ministerul Mediului.

"Agenţia pentru protecţia mediului din judeţul Constanţa a emis aviz de prospecţie pentru perimetrele Costineşti şi Vama Veche", a precizat Ministerul Mediului. Chevron a primit inclusiv permisiunea de a efectua explozii controlate la o adâncime de 10-15 metri, pe o suprafaţă de 1.800 de kilometri pătraţi.

Chevron va realiza studii geofizice 2D în zona Mării Negre şi plănuieşte realizarea primelor foraje de explorare în nordul judeţului Vaslui, a declarat purtătoarea de cuvânt Sally Jones, citată de Reuters.

În luna ianuarie, Chevron a obţinut permisele pentru perimetrul Bârlad. Faza de explorare va dura câţiva ani.

Controversa fracturării hidraulice

Exploatarea gazelor de şist a generat controverse în întreaga lume din cauza fracturării hidraulice. Aceasta este procedura de dislocare a gazelor din roci şi necesită săparea unui foraj până la rocă, urmat de un foraj orizontal. Ulterior se detonează mici explozii şi este pompată apă alături de un amestec de nisip şi o serie de substanţe chimice, care să menţină fisura deschisă. În final, gazul este colectat. Ecologiştii susţin că amestecul duce la poluarea apelor freatice.

Independenţa energetică

Dacă anul trecut USL era împotriva exploatării gazelor de şist iar un grup de parlamentari PSD a depus chiar un proiect de lege pentru interzicerea fracturării, între timp Cabinetul Ponta şi-a schimbat total atitudinea.
Rovana Plumb, ministrul Mediului, declara recent că operaţiunile de explorare a gazelor de şist "nu reprezintă nici un risc" şi că trebuie să ştim dacă avem astfel de depozite".

Premierul Victor Ponta a declarat şi el că România ar putea deveni independentă energetic în cel mult zece ani. România este deja una dintre cele ţările europene cele mai puţin dependente de Gazprom, asigurându-şi din producţia internă două treimi din consum.

Potrivit Energy Information Administration (EIA), România, Bulgaria şi Ungaria ar deţine împreună rezerve de 538 miliarde de gaze de şist.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite